Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
8.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ljubljanski maraton maraton nagrada

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 8.20

7 let, 12 mesecev

Kaj si bo zmagovalec Ljubljanskega maratona privoščil za 21 tisočakov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komaj 23-letni Kenijec Ishimael Bushendich je z izenačitvijo rekorda maratona v Ljubljani včeraj zaslužil 21 tisočakov. A dobil jih bo šele takrat, ko bodo znani rezultati dopinškega testa.

Ishimael Bushendich je s 23 leti postal najmlajši zmagovalec Ljubljanskega maratona. Po besedah Boruta Podgornika, odgovornega za vrhunski del 19. Ljubljanskega maratona, njegova zmaga ni nikakršno presenečenje, saj je bil odličen že lani, ko je zgolj za eno sekundo zgrešil tretje mesto.

Letos se je vrnil po zmago in na novi maratonski progi, ki je uspešno prestala prvi test, najbolje izkoristil pogoje in odlično pripravljenost, ki jo je stopnjeval zadnje tri mesece. Osebni rekord je izboljšal za deset sekund, Ljubljanski maraton pa je v primerjavi z lanskim pretekel kar dve minuti in sedem sekund hitreje.

Nagrada bo izplačana šele po rezultatih dopinških testov

Kenijec je zmagal z rezultatom 2:08:25, kar je kar za deset sekund bolje od njegovega osebnega rekorda in pomeni izenačitev rekorda iz leta 2011, za kar bo prejel 21 tisoč evrov. A na denar bo moral še nekoliko počakati. Po besedah Janija Dvoršaka, prvega moža Protidopinške agencije, ki je na Ljubljanskem maratonu letos prvič testirala tudi rekreativce, bo namreč denar izplačan šele takrat, ko bodo znani rezultati dopinških testov, kar naj bi se zgodilo v roku treh tednov.

Sanja o polju in hiši

Ishimael Bushendich, ki je za pogovor z novinarji potreboval pomoč prevajalca, saj angleščina očitno ni ena njegovih specialnosti, kot to recimo velja za sposobnost ohranjanja konstantnega tempa, je z zmago v Ljubljani vknjižil svojo tretjo maratonsko zmago. Kot je povedal v pogovoru za Sportal, bo denar vložil v nakup zemlje, kjer si želi pridelovati različne poljščine, nekoč pa bi si rad zgradil tudi hišo. V njej bržkone ne bo sam, saj je priznal, da na njegovo pomoč računa kar devet ljudi.

Na vprašanje, kako hudo bi bili razočarani, če bi se domov v Kenijo vrnil praznih rok, pa je presenetil z dokaj naučenim odgovorom. "Tako je življenje, maraton je maraton in vse se lahko zgodi. Tudi če ne bi zmagal, bi bil zadovoljen, saj vem, da sem vsaj poskušal," je dejal sloki atlet, ki že danes potuje v Kenijo, kjer si bo najprej privoščil dva tedna počitka, potem pa se vrača v trenažni proces.

Ne spreglejte