Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 10. 2014,
12.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljanski maraton maraton

Petek, 24. 10. 2014, 12.49

6 let, 6 mesecev

Kaj moram vedeti o 19. Ljubljanskem maratonu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glavni poudarki letošnjega Ljubljanskega maratona: 19. je že po vrsti, maratonci bodo 42 kilometrov prvič pretekli v enem krogu, v dveh, menda suhih, dneh se obeta rekordna udeležba.

Ljubljanski maraton je za marsikaterega slovenskega tekača vrhunec tekaške sezone. Tisto nedeljo, ko lahko dokažejo in pokažejo, da so njihovi treningi vendarle obrodili sadove. Seveda se med množico znajdejo tudi številni "padalci", ki so na štartu zaradi stave, dobre družbe, kolektivne evforije ali česa tretjega, a nič ne de, glavno je, da se teče, kajne?

Sobota za mlajše in najmlajše, nedelja za rekreativce in vrhunske tekače

Dogajanje okrog Ljubljanskega maratona je že po tradiciji razdeljeno na dva dneva. Sobota je rezervirana za najmlajše, od lumpijev, za mnoge izmed njih bo to prvo tekaško tekmovanje, ter učencev in dijakov, ki se bodo pomerili bolj zares, pa do Fun teka, kjer se bo to dogajalo bolj za "hec".

Fun tek je iz tujine uvožena pogruntavščina, ki je namenjena domačinom mesta, ki gosti maraton, torej Ljubljančanom, in vsem tistim, ki želijo maraton okusiti na bolj sproščen način. Nenavadne oprave so zato več kot dobrodošle, razdalja 4.100 metrov pa je relativno dosegljiva vsem.

Tekaški živelj se bo v soboto proti večeru preselil na Gospodarsko razstavišče, kjer se bodo tekači na Testeninki lahko izdatno založili z ogljikovimi hidrati, prevzeli štartne številke, čipe, majice in torbe ter srečali maratonske šampione, ki bodo dan pozneje lovili rekord in denarne nagrade.

Spremenjene trase in uvedba enega maratonskega kroga

Trase nedeljskih tekov so letos nekoliko spremenjene. Tekači bodo tekli v obratni smeri, v smeri Bežigrada. Štart bo na Slovenski cesti – ne skrbite, izvajalci gradbenih del bodo poskrbeli, da prihajajoči konec tedna tekačem ne bodo povzročali težav –, cilja pa se boste veselili na Kongresnem trgu, kjer bo atmosfera za snemanje priljubljenih selfiejev ravno pravšnja. In še namig: tudi če ne zmagate, boste domov odšli z medaljo.

Letos bo 42 kilometrov prvič speljanih v enem krogu, kar ima poleg pozitivnih – en krog je privabil rekordno udeležbo, na najdaljšo razdaljo je prijavljenih skoraj 2.500 tekačev – tudi negativne plati.

Ljubljana bo med 8. in 16. uro prepredena s cestnimi zaporami, saj drugače maratona ni mogoče izvesti.

Časovni limit tudi na 10 kilometrov, doping kontrole za rekreativce

Organizatorji bodo letos prvič natančneje upoštevali časovni limit za tekače na najkrajši razdalji – 10 kilometrov morate preteči v neto času 90 minut, sicer vas bodo preusmerili na pomožni cilj pred kavarno Evropa na Gosposvetski ulici, maratonci bodo imeli pet ur časa. Prvič se bodo izvajali tudi doping testi za rekreativne tekače, ne samo vrhunske tekače, kjer je to že ustaljena praksa.

Uživajte in ne pozabite, če niste eden od vrhunskih tekačev, ki bodo v nedeljo lovili rekord in izdatno finančno injekcijo, niste na dirki. Pa še to, zaradi premika ure s poletnega na zimski čas, si boste lahko privoščili urico dodatnega spanca. Naj vam, tako kot tek, tekne.

Ne spreglejte