Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 8. 2014,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljanski maraton Gojko Zalokar

Četrtek, 21. 8. 2014, 12.19

8 let

Diši po rekordu? Kaj pravi statistika prijav na prvi ključni datum, 18. avgust?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
18. avgusta se je iztekel prvi prijavni rok za udeležbo na 19. Ljubljanskem maratonu. Kaj razkrivajo številke? Bomo priča rekordu?

18. avgust je datum, ki se je v zavesti ljubiteljev teka že dodobra zasidral kot datum, do katerega je prijavnina na Ljubljanski maraton cenovno najugodnejša.

Spomnimo: prijavnina na 19. Ljubljanski maraton je do 18. 8. znašala 30 evrov, to je bil tudi zadnji datum za skupinske prijave po 27 evrov, po tem datumu se cena do 15. septembra dvigne za pet evrov, torej boste za prijavnino odšteli 35 evrov, zadnji rok za prijave, od 16. do 30. septembra, pa bo zamudnike oskubil za 70 evrov.

Preverili smo, kakšna je bila statistika prijav na prvi ključni prijavni datum 18. avgust 2014 v primerjavi z letom prej. Številke so dokaj obetavne.

Lani je bilo 18. 8. prijavljenih 10.139 tekačev, letos pa na isti dan kar 14.669 oziroma 44 odstotkov več kot v tem obdobju lani. Več je tudi prijav na najdaljšo, 42-kilometrsko znamko. Lani je bilo prijavljenih 1714 maratoncev (tekmovanja se je na koncu udeležilo 1432 tekačev), letos pa že v prvem prijavnem roku kar 2077 oziroma 21 odstotkov več kot lani v vseh prijavnih rokih.

Zakaj tak naval?

Dolgoletni direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar razloge za višje število prijav vidi predvsem v tem, da je prvi prijavni rok cenovno najbolj ugoden. "Mislim, da so se ljudje na ta termin navadili, ker je cenejši, nam pa zgodnje prijave tudi zaradi organizacije bolj ustrezajo," je povedal Zalokar, ki ni želel napovedovati, kaj se bo zgodilo v drugem prijavnem roku. "Lahko da bo tudi v drugem roku naval, možno pa tudi, da ne, saj je bil že zdaj precejšen," priznava prvi mož Ljubljanskega maratona, ki razlog za večje število prijav vidi tudi v prijavah tujih tekačev.

Več bo tudi tekačev iz tujine

"K porastu prijav tekačev iz tujine je verjetno botrovalo tudi dejstvo, da smo Ljubljanski maraton predstavljali na nekaterih večjih maratonih v tujini, ki je ljudi verjetno pritegnil tudi zato, ker je prijavnina pri nas relativno poceni. V tujini se te gibljejo od 60 evrov navzgor, poleg tega za ta znesek dobiš samo prijavnino, brez majic in nagrad. Tam je tudi sistem drugačen, saj nižja prijavnina ni odvisna od termina, ampak od števila prijav. Tako denimo prvih dva tisoč prijavljenih plača nižjo ceno," pojasnjuje Zalokar, ki ocenjuje, da je za porast prijav med maratonci "krivo" predvsem dejstvo, da bodo maratonci 42-kilometrsko znamko letos prvič pretekli v enem krogu.

Run Alpe Adria še brez želenih rezultatov

Zanimivo je, da pridružitev pokalu Run Alpe Adria, ki je povezal organizatorje treh maratonov, Ljubljanskega in dveh v soseščini, Maraton d´Europa v Trstu in Kärnten Läuft v Celovcu, za zdaj še ni obrodil želenih sadov, pa čeprav sta projekt v tujini podprla tudi italijanska državna televizija RAI in avstrijski časnik Kleine Zeitung.

"Pustimo času čas, šele po petih izvedbah bomo lahko realno ocenili doseg tega projekta. Morda pa ga bodo tekači vzeli za svojega," pojasnjuje mož za krmilom največjega maratona na slovenskih tleh, ki zagotavlja, da bodo nadaljevali izvedbo, lani premierno izvedenega FUN teka, ki je na sporedu dan pred glavnim maratonom.

FUN tek ostaja, vabijo predvsem Ljubljančane

"FUN tek ostaja. Z njim želimo pritegniti predvsem Ljubljančane in okrepiti njihovo pripadnost maratonu, ki poteka v njihovem mestu. To poskušamo doseči tudi z minimalno prijavnino (5 evrov), dolžino (4100 metrov), udeleženci pa razdaljo lahko tudi prehodijo," se je razgovoril Zalokar.

Tekli boste v obratni smeri kot prejšnja leta

Novost letošnjega maratona je tudi ta, da bodo vse razdalje nedeljskega sporeda potekale v obratni smeri kot prejšnja leta. To pomeni, da bodo tekači po novem tekli v smeri od Slovenske ceste v središču mesta proti Bežigradu, kar po besedah Zalokarja pomeni tudi lažje manevriranje skozi gnečo v tekaški reki.

Ne spreglejte