Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
13.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Ante Šimundža Oliver Bogatinov Dušan Kosić Prva liga Telekom Slovenije Miran Srebrnič

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 13.00

5 let, 2 meseca

Iz oddaje GOOOL!

Verjamejo v svetlo prihodnost slovenskega klubskega nogometa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Vsaka nogometna sezona spiše svojo zgodbo. Tako jo bo tudi letošnja, že 28. po vrsti. Boj za naslov prvaka je letos v domeni vijoličastih. O tem, kakšen je ključ do uspeha in kako kakovostno je postalo naše prvenstvo, so spregovorili legenda Gorice Miran Srebrnič, trener Celja Dušan Kosič, Oliver Bogatinov in Ante Šimundža.

Štirje trenerji, ki imajo za seboj bogate prvoligaške izkušnje. Štiri različna nogometna okolja, vsako s svojo zgodbo. In štiri mnenja, kako vidijo slovensko prvo ligo. "Glede na finančni vložek, ki velja v prvi ligi, verjamem, da delamo nadpovprečno dobro. Je pa to liga za mlade fante, saj gre za eno najmlajših ekip v Evropi," pravi trener Aluminija Oliver Bogatinov.

Dušan Kosić verjame, da je naša stroka dobra. | Foto: Vid Ponikvar Dušan Kosić verjame, da je naša stroka dobra. Foto: Vid Ponikvar Podobno razmišlja tudi trener Celja Dušan Kosić. "Trenerje, ki so bili na višji mednarodni ravni, kot smo mi trenutno, sem vprašal o kvaliteti igralcev, pa so mi odgovorili, da v naši ligi ni toliko kvalitetnih igralcev, kot jih je v nekih drugih ligah. Jaz kljub vsemu mislim, da je naša stroka dobra in da moramo najti način, kako dati naše igralce na višje obrate," je o kakovosti slovenske lige dejal celjski trener.

Državni naslovi imajo svojo težo

Tudi uspešna klubska zgodovina, osvojeni državni naslovi in pokali imajo svojo težo, zato lahko pri navijačih vselej povzročijo visoka pričakovanja. "Ko sem delal v Gorici, sem ugotovil, da ima klub nekakšno etiketo, ker sem bil štirikrat prvak. Samo okolje si želi, da nekaj pokažeš. Potem pa prideš v neko novo situacijo, kjer nimaš možnosti, da bi to lahko pokazal. Hitro lahko nastopi težka situacija za te mlade igralce, saj teh kriterijev ne morejo zadovoljiti. Kadar se od njih pričakuje preveč, nastopi obratni učinek," meni nekdanji trener Gorice Miran Srebrnič.

Šimundža: Maribor je organizacijsko na vrhunski ravni 

Ante Šimundža, ki je še tretjič v karieri prevzel vodenje Mure, z njo doživlja novo nogometno pomlad. Že na klopi Maribora je spoznal, kaj lahko prinese pametno delo z mladimi talenti. "Mladim se pusti, da razvijejo neko določeno kakovost, ravno ta kakovost pa je tista, ki lahko dvigne raven slovenskega nogometa, da se približa kriterijem evropskih tekem. Ne nazadnje je tu Maribor, ki je že pokazal, da lahko konkurira najboljšim ekipam v največjih evropskih klubskih tekmovanjih," s pohvalami na račun Maribora ni skoparil strateg Mure.

Ante Šimundža je trener Mure. | Foto: Mario Horvat/Sportida Ante Šimundža je trener Mure. Foto: Mario Horvat/Sportida

47-letni Mariborčan je pred slabimi petimi leti vijoličaste vodil v ligi prvakov. Njihovi uspehi so poskrbeli, da so nogometaši v Mariboru kmalu uvideli svojo priložnost. "Maribor je organizacijsko na vrhunski ravni. Že od začetka osamosvojitve se je začela graditi znamka Maribora, ki se je v zadnjih letih dvignila na dosti višjo raven in samodejno so za slovenski prostor prišli kvalitetni igralci in prikazali odlične tekme v Evropi. Zadeva potem samodejno raste in ni možnosti, da bi padla na nižjo raven, pogosto zato, ker sam klub tega ne dovoli. V Prekmurju pa je bila ta zadeva zelo nizko. V klubu so bili večinoma tretjeligaši, glede na status, kjer so igrali. Ampak kakovost je neprimerno višja, kar zdaj tudi dokazujemo," še meni Šimundža.

Kmalu bo čas za novo dokazovanje. Prvenstvo se nadaljuje že v soboto.

Preberite še:

Andres Vombergar
Sportal Konec je: Mandarić prodal Vombegarja, Olimpija izgubila prvega napadalca
Elvedin Džinić Matej Mavrič
Sportal Celjani ostali brez Džinića, Novogoričani brez Džuzdanovića
Andres Vombergar
Sportal Milijoni, ki pridno polnijo (slovenske) žepe
Ne spreglejte