Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
13.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

2

Natisni članek

Planet TV Prva liga Telekom Slovenije kolumna

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 13.13

5 let, 6 mesecev

Kolumna

Profesionalci, ki se obnašajo kot amaterji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

2

Zoran Barišić | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Vodilni možje in trenerji slovenskih nogometnih prvoligašev se velikokrat pridušajo, da mediji ne znajo pravilno ovrednotiti kakovosti nogometa na sončni strani Alp, da pokrovitelji nimajo dovolj posluha za partnersko sodelovanje s klubi in da tudi navijači velikokrat ostanejo doma, namesto da bi prišli na tribune. Pa so gospodje storili vse, kar je v njihovi moči, da bi nogometni prvoligaši bolje živeli? Ne, zelo preprosto.

Poglejmo nekaj primerov. V pravilniku Nogometne zveze Slovenije jasno piše, da so ob prenosih nogometnih tekem, ki jih lahko v tej sezoni spremljate na Planet TV, klubi dolžni televiziji zagotoviti sogovornike. Trenerja pred tekmo, igralca med polčasom in trenerja po tekmi. Obvezno. No, trener Maribora Darko Milanič zaradi vraževerja pred tekmo ne daje izjav, zato ga nadomesti pomočnik Saša Gajser. In tako tudi drugi klubi praviloma pred tekmo izjavo zaupajo pomočnikom trenerjev. V redu, smo se sprijaznili.

No, pri Olimpiji so se denimo na obračunu s Krškim odločili, da ob polčasu nihče ne bo dal izjave, kljub opozorilu Planet TV, da to ni v skladu s pravilnikom. In tudi po tekmi trener Zoran Barišić, ko je prenos še trajal, ni želel stopiti pred kamero. Zavestno so torej ignorirali televizijskega partnerja in pravilnik Nogometne zveze Slovenije. Da ne govorimo o tem, da so v Murski Soboti ob gostovanju Olimpije navijači viseli s stolpov, ki so namenjeni televizijskim kameram, da so se brez težav sprehajali ob reportažnem avtomobilu in mimogrede iztaknili še kakšen zelo pomemben kabel. Namenoma ali ne, pustimo. Tudi dejstvo, da je moral komentator na omenjeni tekmi poslušati, kako mu omenjajo mamo na nizkotne načine, res ni najbolj prijetno. Velik del krivde za takšno stanje nosi tudi Nogometna zveza Slovenije, ki v vseh teh letih televizijskih prenosov ni znala ne naučiti in ne disciplinirati klubov do te mere, da bi vsaj upoštevali njene pravilnike.

NK Olimpija NK Aluminij
Sportal Aluminij se je nevarno približal najboljšim #video

Seveda so tudi svetli primeri, denimo NK Triglav. Tam človek oziroma novinar dobi iskren občutek, da je dobrodošel. Športni direktor Siniša Brkić, trener Dejan Dončić in igralci se na vsakem koraku obnašajo profesionalno. In to ne samo takrat, ko zmagujejo, temveč tudi takrat, ko jim še zdaleč ni šlo po načrtih. Saj veste, "na muci se poznaju junaci", smo rekli v časih nekdanje skupne države.

Nikoli ne bom pozabil finala lige prvakov leta 2012, ko je na domači Allianz Areni Bayern gostil Chelsea. Bavarcem je šlo vse kot po maslu, le nekaj trenutkov jih je ločilo do velike zmage, nato pa jih je z golom za podaljšek in nato odločilno enajstmetrovko pokopal Didier Drogba. Nekaj minut čez polnoč je pred nepregledno vrsto novinarjev stopil Bayernov kapetan Philipp Lahm. Izjavo je dal tudi za POP TV, ob treh zjutraj pa sem ga znova zagledal, ko je še vedno odgovarjal novinarjem. Brez težav, brez grimas na obrazu. Ob štirih zjutraj sva s snemalcem Alešem Boskovičem v mešani coni dočakala še junaka finala Drogbaja. Tudi on si je brez težav vzel minuto ali dve za naju. Profesionalci in gospodje, ne pa amaterji.

P. S.: Seveda nisem toliko naiven, da bi verjel, da bo moje skromno pisanje rešilo omenjene težave. Bom pa vesel, če bodo kakšni ljubitelji nogometa, tudi tisti, ki nam mirne duše pravijo "novinarska gamad", kdaj razumeli, da kakovost televizijskih prenosov ni odvisna samo od televizije.

Prejšnje #plts kolumne:

Mura
Sportal Slovenska elita se je znebila slabičev
Ante Šimundža
Sportal Legendarni Mariborčan je spet pokazal, da je velik frajer
Safet Hadžić
Sportal Nenavaden paradoks, a to je pač Olimpija
Darko Milanič
Sportal Besede trenerja Maribora so otročje in nespoštljive
Luka Zahović
Sportal Tako nora eksplozija, da je Slovenija ena najbolj vročih v Evropi
Domžale Ufa
Sportal Gol, ki jim je ukradel milijone
Ilija Stolica
Sportal Trener Olimpije se norčuje iz svojih navijačev
Sportal Navijači Olimpije se še najlažje poistovetijo s fizioterapevtom

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte