Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2019,
11.25

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

NK Koper Dare Vršič NK Maribor NK Maribor pokal Slovenije Darko Milanič

Četrtek, 19. 9. 2019, 11.25

4 leta, 7 mesecev

Odmevi po pokalni zmagi Kopra nad Mariborom

Vršič ne zganja evforije, Milaniču je žal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Slovenija je bila v sredo priča veliki pokalni senzaciji. Prvič po 24 letih med najboljšimi osmimi v pokalnem tekmovanju ne bo nogometašev NK Maribor, ki so prvič v klubski zgodovini izpadli po samo enem nastopu. Koprčani so jim na krilih Dareta Vršiča zadali boleč udarec, a junak srečanja dodaja, da glavni cilj sezone ni pokal, ampak osvojitev naslova v drugi ligi.

NK Olimpija, NK Rudar Velenje, pokal Slovenije
Sportal Nov dan, novo presenečenje: po Mariboru se poslavlja še Olimpija

Vijolice se lahko pohvalijo z bogato zgodovino. Odkar je Slovenija samostojna, ga ni uspešnejšega nogometnega kluba od NK Maribor. Tako v Evropi kot tudi v domačih tekmovanjih, kjer so Mariborčani s 15 državnimi in devetimi pokalnimi naslovi absolutni rekorderji. Vijolice so vajene v pokalnem tekmovanju odločati o zmagovalcu, v tej sezoni pa so se njihovi načrti o jubilejni deseti lovoriki porušili že na uvodnem dejanju.

To se je NK Maribor zgodilo prvič v zgodovini

Maribor bo lahko v nadaljevanju sezone vse moči usmeril le še v prvenstvo. | Foto: Blaž Weindorfer / Sportida Maribor bo lahko v nadaljevanju sezone vse moči usmeril le še v prvenstvo. Foto: Blaž Weindorfer / Sportida Prvič v zgodovini so izpadli iz pokala po prvem nastopu. V osmini finala so resda izpadali že prej, skupno se jim je to zgodilo trikrat, a so v prejšnjih primerih (1992 in 1995) pred izpadom (obakrat proti prvoligašu, najprej Ljubljani, nato velenjskemu Rudarju) odigrali tudi tekmo 1. kroga in preskočili vsaj eno oviro. Letos tega niso dočakali.

Pokalnemu tekmovanju so se pridružili v osmini finala in takoj izpadli, njihov krvnik pa je postal vodilni drugoligaš Koper. Še pred kratkim kozlički, zdaj pa ponovno kanarčki ne skrivajo visokih ciljev. V drugi ligi so po začetnem uigravanju, ko so dvakrat remizirali, ujeli visok ritem in s šestimi zaporednimi zmagami zavzeli prestol. Na seznamu žrtev pa niso le drugoligaši, ampak od srede tudi Maribor. Branilec državnega naslova, ki je za las ostal brez nastopa v skupinskem delu evropske lige, v slovenskem pokalu pa potegnil kratko že na prvi tekmi!

NK Maribor v pokalu Slovenije:

2019/20 – izpad v osmini finala
2018/19 – finale
2017/18 – četrtfinale
2016/17 – polfinale
2015/16 – ZMAGOVALEC
2014/15 – polfinale
2013/14 – finale
2012/13 – ZMAGOVALEC
2011/12 – ZMAGOVALEC
2010/11 – finale
2009/10 – ZMAGOVALEC
2008/09 – polfinale
2007/08 – finale
2006/07 – finale
2005/06 – polfinale
2004/05 – polfinale
2003/04 – ZMAGOVALEC
2002/03 – četrtfinale
2001/02 – polfinale
2000/01 – četrtfinale
1999/00 - polfinale
1998/99 – ZMAGOVALEC
1997/98 - četrtfinale
1996/97 – ZMAGOVALEC
1995/96 – osmina finala
1994/95 - polfinale
1993/94 – ZMAGOVALEC
1992/93 – osmina finala
1991/92 - ZMAGOVALEC

Vršič: Pokal je nagrada

Jeziček na tehtnici, ki je na Bonifiki odločil v prid Kopra, je bil Dare Vršič. Nekdanji slovenski reprezentant, včasih najboljši igralec Prve lige Telekom Slovenije in tudi najboljši strelec bo prihodnji teden dopolnil 35 let, a še zdaleč ni rekel zadnje. O tem, kaj vse še zmore, se je razgovoril v sredo.

Na igrišču, kjer se je odločalo o četrtfinalistu pokala. Dvakrat je mojstrsko izvedel prosti strel, prelisičil tako mariborsko obrambo - najbolj si ga bo zapomnil Špiro Peričić - kot tudi vratarja Kenana Pirića in popeljal Koprčane med najboljših osem. S tem ostajajo drugoligaši celo v igri za Evropo, a izkušeni zvezni igralec - v prejšnji sezoni je z Mariborom osvojil državni naslov, a ni bil pretirano zadovoljen s ponujeno minutažo - po odmevni zmagi umirja konje.

Trener Kopra Miran Srebrnič je popeljal Koper med najboljših osem v pokalu in ostaja v igri za Evropo. | Foto: Vid Ponikvar Trener Kopra Miran Srebrnič je popeljal Koper med najboljših osem v pokalu in ostaja v igri za Evropo. Foto: Vid Ponikvar "Sladko in lepo je zmagati in zabiti zadetke, zlasti proti Mariboru, a ne bomo zganjali evforije. Glavni cilj ostaja osvojitev druge lige. Pokal je nagrada, zlasti za mlajše igralce, da lahko igrajo proti Mariboru pred tri ali štiri tisoč ljudmi. Vem, da si bodo to zapomnili. Vsi si bomo, ker smo zmagali," je dvakratni strelec po tekmi, na kateri je dokazal, da ostaja velemojster za izvajanje prostih strelov, povedal za Planet TV.

Koprčani so v drugi ligi najboljši. V zadnjem nastopu so v velikem derbiju premagali Radomlje. Če bodo ostali na vrhu, se bodo vrnili v prvo ligo. "Iz tedna v teden napredujem. Ekipa se je z 11 razširila na 18 igralcev, ki lahko vsak trenutek vskočijo in naredijo razliko. To je velika stvar. Stvar je dobro nastavljena, ambicije okrog kluba so na ravni, upam na lepe stvari," si Vršič želi, da bi v prihodnji sezoni igral s Koprom v Prvi ligi Telekom Slovenije. Uživa, ker lahko še igra nogomet, in verjame, da bo zadovoljstvo trajalo še dolgo.

Milanič: Danes ni bil ta dan

Maribor je tako pokalno pot končal še poleti. Vsaj po koledarju, po katerem 18. september spada med najbolj vroč letni čas. To je veliko razočaranje za vijolice, ki so napovedovale boj za dvojno krono, zdaj pa lahko vse sile usmerijo le še v prvenstvo, kjer branijo naslov, a po uvodni četrtini za vodilnim dvojcem, Olimpijo in Aluminijem, zaostajajo tri točke.

"Žal nam je, da smo izpadli iz pokala. Merili smo na naslov. Bili smo prisotni v tekmi, vendar so nam epizode ta načrt izničile. Imeli smo dinamiko, da bi strli Koper, a nam na žalost ni uspelo. Končnica je bila taka, da je pokazala, da danes ni bil ta dan," se je trener Darko Milanič spomnil na kar nekaj priložnosti, ki so se ponudile Mariboru v zadnjih minutah, ko so lovili izenačenje na 3:3, a ostali praznih rok.

Navijači Kopra so dočakali enega najlepših trenutkov, odkar niso več člani prve lige, in napovedali, da bi lahko s podobnimi predstavami v tej sezoni ljubiteljem nogometa na Obali pričarali še veliko užitkov.

Ne spreglejte