Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
3. 1. 2019,
13.21

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

8

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Branko Ilić

Četrtek, 3. 1. 2019, 13.21

5 let, 3 mesece

Branko Ilić nič več v Stožicah

Začelo se je veliko rezanje pri Olimpiji. Odhaja kapetan. Kaj sledi?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

8

Branko Ilić | Kapetan, ki je lani dvignil prvenstveno in pokalno lovoriko, Branko Ilić, ni več član Olimpije. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Kapetan, ki je lani dvignil prvenstveno in pokalno lovoriko, Branko Ilić, ni več član Olimpije.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kaj bo novo leto prineslo NK Olimpiji, se sprašujejo številni njeni navijači. Na novega trenerja še čakajo, zato pa se je v igralskem kadru že zgodil prvi, napovedani velik rez. Državne in pokalne prvake zapušča kapetan Branko Ilić. Je naslednji, ki bo odšel, najboljši strelec Rok Kronaveter?

O čemer se je šušljalo pred skorajda natanko mesecem dni – o tem je prva poročala Nogomania -, se je zdaj zgodilo. Olimpijo, pri kateri je predsednik Milan Mandarić po porazu v Kidričevem z 2:6 v predzadnjem jesenskem prvenstvenem krogu napovedal velike spremembe v članski ekipi, zapušča njen prvi pomemben člen.

Čeprav takrat do sporazumne prekinitve pogodbe, ki je trajala do konca te sezone, še ni prišlo, pa se je zdaj izkazalo, da so bile govorice resnične. Danes, na prvi delovni dan novega leta, so pri Olimpiji obelodanili, da se razhajajo s kapetanom, ki je lani dvignil državno in pokalno lovoriko. Branko Ilić, ki se je v Olimpijo, pri kateri je naredil prve nogometne korake, vrnil pred dvema letoma, tako pri 35 letih zapušča klub, katerega barve je branil na 124 tekmah.

Nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant, ki je bil tudi na svetovnem prvenstvu 2010, se je poslovil tudi z odprtim pismom za navijače, v katerem je med drugim zapisal: "Uresničile so se mi sanje, ko smo z vami slavili dvojno krono. V centru Ljubljane, nato pa še v Stožicah. Prepričan sem, da vam bo Olimpija v prihodnosti pričarala nove čudovite trenutke. Verjamem, da kakšnega že v letošnji sezoni."

Ga bo nasledil Nejc Vidmar?

Bo naslednji kapetan Nejc Vidmar? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Bo naslednji kapetan Nejc Vidmar? Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpijo je pozimi sicer že zapustil hrvaški napadalec Ivan Lendrić, ki pa v Ljubljani ni pustil večjega pečata. Odhod Ilića, ki je bil med dražjimi nogometaši Olimpije, je prvi od Mandarićevih napovedanih velikih igralskih sprememb. Kdo bo novi kapetan Ljubljančanov, seveda še ni znano, saj ni niti jasno, kdo bo novi trener, bi pa to utegnil biti Nejc Vidmar, ki je pred prihodom Ilića to vlogo že opravljal.

"Težavo" utegne predstavljati le dejstvo, da tudi njemu pogodba poteče po koncu sezone, za podaljšanje pa se še ni dogovoril. Po nekaterih informacijah, ki jih imamo, naj bi bili v klubu naklonjeni temu, da se z izkušenim slovenskim vratarjem, nekdanjim reprezentantom, dogovorijo za sodelovanje.

Rok Kronaveter je najverjetneje že odigral zadnjo tekmo v majici Olimpije. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rok Kronaveter je najverjetneje že odigral zadnjo tekmo v majici Olimpije. Foto: Grega Valančič/Sportida

Naslednji je bržčas Rok Kronaveter

Toda še bolj kot to, kdo bo novi kapetan, navijače zanima, kdo bo trener in tudi to, ali bo Stožice zapustil tudi Rok Kronaveter. Tudi njemu pogodba poteče po koncu sezone, tudi on naj bi bil po tekmi z Aluminijem odpisan in tudi on na zadnji tekmi v lanskem letu, v Novi Gorici, ni igral. Tako kot Ilić naj bi bil poškodovan. Zdi se, da je več ali manj jasno, da je najboljši strelec Olimpije zadnjih let, ki je zabil odločilna gola za prvenstvena naslova v letih 2018 in 2016, v njenem dresu zadnjo tekmo že odigral.

Pri Olimpiji bodo v pogonu sicer že prihodnji teden. V ponedeljek se bodo nogometaši zbrali, sledita dva dneva testiranj, v četrtek pa se začnejo priprave. Prav zanimivo bo videti, kdo bo zraven in kdo ne …

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Kaos, od katerega navijače Olimpije boli glava

Sporočilo NK Olimpija ob odhodu Branka Ilića:

Z navijači Olimpije ga veže poseben odnos. | Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana Z navijači Olimpije ga veže poseben odnos. Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana "V življenju se pogosto zgodi, da se razidejo poti z ljudmi, ki so še kako pomembni. Nič drugače ni niti v športno-poslovnem svetu. Tudi v Olimpiji je tako. Branko Ilić je za Olimpijo prvič zaigral davnega leta 2003. Na 124 nastopih v njegovem klubu je s soigralci in navijači doživel veliko lepih in tudi manj lepih trenutkov. Skupaj smo slavili veličastne zmage in uspehe ter stiskali zobe, ko nam je športna sreča obrnila hrbet.

Brankova vloga je bila je posebej neprecenljiva, saj gre za izjemnega igralca, a še pred tem velikega človeka. Zato je tudi dobil vlogo kapetana Olimpije. Vedno smo lahko računali na njegovo zagnanost, vztrajnost in vdanost športu, nogometu in Olimpiji. V klubu smo ponosni, da je klub z njegovo izjemno pomočjo dosegel izjemne uspehe na domačem in evropskem nogometnem prizorišču.

Ponosni smo tudi na njegovo razumevanje in zavedanje, da je Olimpija danes pred novimi pomembnimi izzivi, ki terjajo spremembe v moštvu s ciljem, da bi to tudi v prihodnjih letih zagotavljalo vrhunske rezultate in veselje vsem ljubiteljem nogometa v Ljubljani. Z Brankom smo se vedno dobro razumeli in veseli smo, da je tudi ta odločitev rezultat skupnega dogovora in soglasja, zato se mu iz srca zahvaljujemo in mu želimo še veliko življenjskih uspehov," so zapisali pri Olimpiji in dodali, da bo Ilić pri Olimpiji vedno deležen statusa legende."

Kako se je Branko Ilić poslovil od navijačev?

Dragi moji navijači,

S težkim srcem vas obveščam, da v prihodnje ne bom več nosil dresa našega velikega kluba. Naše Olimpije.

Kje bo Ilić nadaljeval kariero? O tem bo več znanega v prihodnjih tednih. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kje bo Ilić nadaljeval kariero? O tem bo več znanega v prihodnjih tednih. Foto: Urban Urbanc/Sportida Spomnim se, kot bi bilo včeraj, ko sem 1. marca 2003 za Bežigradom prvič oblekel zeleno-bel dres. Za rojenega »Fužinca«, Žabarja od glave do pet, je bila to uresničitev sanj. Ob pregledu prve pogodbe, podpis je brez kakršnegakoli oklevanja sledil nekaj sekund zatem, sem kipel od ponosa in navdušenja. Tako kot moji starši, ki so bili ob meni od začetka, in vse do konca.

Kot mlad fant sem odšel iz Slovenije. V španski Betis, kjer sem prvič občutil prednosti in težave igranja v tujini, pa nato v Rusijo, Ciper, Izrael, v moj drugi klub Partizan iz Beograda, Kazakhstan, na Japonsko. Bil sem del izjemne reprezentance, ki je leta 2010 igrala na svetovnem prvenstvu. Za konec, na stara leta, kot pravijo, a verjemite mi, da sem se počutil kot najstnik, ki lahko še veliko ponudi, sem se vrnil domov. K družinama. Prvi, ki me je vedno podpirala – starši, žena, otroci, in drugi, ki je bila vedno v mojih mislih – Olimpija.

Prvega pol leta je bilo grozno. Izgubljali smo kot po tekočem traku, vzdušje res ni bilo dobro. V drugi sezoni pa … Kot v sanjah. Dvojna krona po 25 letih znova v Ljubljani. Spomnim se Zorana Ubavića, kako je leta 1993 kot kapetan dvignil obe lovoriki, zdaj pa sem to doživel sam. Andresov gol v Mariboru, Kronin v Domžalah … Preveč čustvenih trenutkov je bilo, takšnih, ki jih sploh ne morem opisati. Tisti, ki ste bili na zadnji prvenstveni tekmi v Domžalah, veste, kakšna napetost je bila v zraku, sploh po tistem, ko smo prejeli gol. Toda, bilo nam je usojeno. Zaslužili smo si. Skozi sezono smo bili najboljši, zmagovali takrat, ko je bilo najbolj pomembno, bili pa smo tudi izjemno povezani. Dihali smo eden za drugega, za ta naslov, ki smo si ga tako želeli!

Odrekanje, slaba volja, tudi prepiri, ki so sestavni del slačilnice, a še bolj karakter, povezanost in želja. Vse skupaj je bilo dovolj za naslov. V finalu pokala pa smo nato tako ali tako »leteli« in prišli do visoke zmage.

Uresničile so se mi sanje, ko smo z vami slavili dvojno krono. V centru Ljubljane, nato pa še v Stožicah. Prepričan sem, da vam bo Olimpija v prihodnosti pričarala nove čudovite trenutke, verjamem, da kakšnega že v letošnji sezoni.

Zahvaljujem se predsedniku Milanu Mandariću, ki me je »vrnil« v Olimpijo, brez njega nič od tega ne bi bilo možno. Hvala vsakemu igralcu posebej, vsakemu klubskemu delavcu, ki mi je olajšal čas pri Olimpiji, največja hvala pa vam, dragi navijači. Vi ste srca tega kluba in srčno upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Kar se tiče moje prihodnosti, bom znal več povedati v prihodnjih tednih. Predvsem po pogovorih z družino, ki je najpomembnejši del mojega življenja. Najprej pa bom moral otrokom dopovedati, da ko pojejo Olimpijine pesmi, ne pojejo več »očiju«. Eh … Kaj govorim … Ko pojejo Olimpiji, pojejo meni. Vedno bo tako.

Vse je bilo za vas. Za družino. Za Ljubljano. Za Olimpijo.

Vaš Branko Ilić

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Blišč in beda jesenskih številk Prve lige Telekom Slovenije
Rok Kronaveter
Sportal Žreb: Olimpija se vrača v kraj, kjer je doživela katastrofo, Šimundža izziva Maribor
Oliver Bogatinov
Sportal Idealist med nogometaši, ki sanja doktorsko izobrazbo
Miran Srebrnič
Sportal Uradno: Miran Srebrnič ni več trener Gorice
Agim Ibraimi
Sportal Brez podaljšanja: Ibraimi in Domžale vsak svojo pot
Andrej Komac
Sportal Primorska legenda, ki to sploh noče biti
Ne spreglejte