Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 5. 2019,
16.31

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Natisni članek

Dejan Grabić NK Bravo Prva liga Telekom Slovenije Mustafa Nukić Druga liga Dejan Močnik Andraž Kirm

Ponedeljek, 27. 5. 2019, 16.31

4 leta, 10 mesecev

NK Bravo

Čudežna zgodba 13-letnega kluba, ki trka na vrata Stožic #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

NK Bravo prvak 2019 2SNL | Dejan Grabić je z Bravom poskrbel za največji uspeh v trenerski karieri. | Foto Vid Ponikvar

Dejan Grabić je z Bravom poskrbel za največji uspeh v trenerski karieri.

Foto: Vid Ponikvar

Ljubljana je nazadnje v prvi ligi spremljala mestne obračune med Olimpijo in Interblockom. Kmalu bo drugače, saj se bosta v prihodnji sezoni za prvoligaške točke potegovala tako Olimpija kot tudi Bravo. Prvoligaški podprvak in drugoligaški prvak je bil ustanovljen šele leta 2006, da je zgodba še bolj čudežna, pa dokazuje podatek, da je članska ekipa Brava prvič zaživela komaj leta 2013. Nato je v šestih letih prehodila trnovo pot od MNZ Ljubljana do elite.

Bravo
Sportal Ljubljana ima novega prvoligaša! Bravo prvak, tekme z Ankaranom sploh ni bilo. #foto

Nogometaši Brava so v nedeljo praznovali največji uspeh v mladi zgodovini kluba. Poprej so blesteli in izstopali zlasti v mlajših selekcijah, eden od zadnjih velikih upov, ki je tako osvajal pozornost pri Bravu, je bil zdajšnji članski reprezentant Jaka Bijol. Že dolgo pa jih ne krasi le dobro delo z mladimi. V članski konkurenci so prehiteli vse drugoligaše, tudi najbližja tekmeca Tabor in Radomlje, ter si priigrali neposredno uvrstitev v elito. Prve lige se ne bojijo, ampak sporočajo, da se čutijo dovolj sposobne v boju za obstanek, prvi in v krstni prvoligaški sezoni tako rekoč edini cilj.

NK Bravo prvak druge lige (video: Planet):

Športni direktor Močnik spregovoril o okrepitvah

Bravo želi ostati skromen in slediti istim vrednotam. | Foto: Vid Ponikvar Bravo želi ostati skromen in slediti istim vrednotam. Foto: Vid Ponikvar ''Prišli smo do izjemnega rezultata. V klubu sem vse od začetka in prehojena pot je bila zares izjemna. Od uspehov v nižjih selekcijah, do preboja v 2. SNL in zdaj v 1. SNL. Vedno smo bili skromni in sledili istim vrednotam. Tako želimo nadaljevati tudi v prihodnosti. Priprave vodstva kluba na novo sezono so se že začele, a še zdaleč niso končane. Želimo si ohraniti večji del trenutne ekipe. Pričakujemo od tri do štiri nove okrepitve, članski ekipi pa bomo priključili tudi kakšne mlajše igralce iz nižjih selekcij. Vsaj nekaj. Trener ostaja, ima veljavno pogodbo, kmalu pa bomo z njim podpisali tudi novo večletno pogodbo,'' je po enem od najlepših dni v zgodovini kluba priznal športni direktor Dejan Močnik, ki je z Bravom v šestih letih prehodil neverjetno pot od najnižje do najvišje lige.

Nogometni klub Bravo je bil z najmlajšimi selekcijami ustanovljen leta 2006, članska ekipa pa je zaživela šele sedem let pozneje. Sprva so jo sestavljali študentje Univerze v Ljubljani in za začetek osvojili prvo mesto v ligi MNZ Ljubljana.

Bravo bo prihodnjo sezono tekmoval proti najboljšim slovenskim klubom. | Foto: Vid Ponikvar Bravo bo prihodnjo sezono tekmoval proti najboljšim slovenskim klubom. Foto: Vid Ponikvar

S tem pa se niso zadovoljili, ampak stremeli k višjim ciljem. Postopno so rasli, nato pa v drugi sezoni, odkar so drugoligaši, ob posrečeni kombinaciji izkušenih igralcev, izstopata nekdanja reprezentanta Andraž Kirm in Luka Žinko, in številnih mladih upov uresničili velik cilj. Zagotovili so si prvoligaške nastope. Pričakali bodo najboljše slovenske klube, tudi Maribor, Olimpijo in Domžale, ki jim bodo želeli pokazati, da se dober nogomet igra tudi v drugi ligi.

Fotogalerija NK Bravo prvak druge lige, fotograf Vid Ponikvar:

Fotogalerija
1 / 39

To dobro ve Kirm, ki je še jeseni nastopal v prvi ligi, nato pa se na presenečenje številnih uvrstil v drugo ligo. A ne za dolgo, saj bo z Bravom pisal zgodovino v prvi ligi. To bo, kar zadeva domače tekme, največkrat počel v Spodnji Šiški, kjer je mladi klub tudi doma.

Na sprejemu pri županu Jankoviću

Danes se drugoligaški prvaki odpravljajo na obisk k županu. | Foto: Vid Ponikvar Danes se drugoligaški prvaki odpravljajo na obisk k županu. Foto: Vid Ponikvar Kar zadeva infrastrukturo, imajo zagotovila, da bodo lahko jesenski del odigrali na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški, obenem pa razmišljajo, da bi večje tekme, zlasti zaradi reševanja vprašanja varnosti, odigrali v Stožicah. O tem bodo danes spregovorili tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, velikem ljubiteljem športa, ponosnim, da bo Ljubljana prvič po desetih letih lahko priča mestnemu obračunu v Prvi ligi Telekom Slovenije, ko se bosta med seboj udarila Bravo in Olimpija.

Takrat bo dvoboj verjetno v Stožicah, kamor za večje tekme mika novopečenega prvoligaša iz Šiške, čeprav se igralci najbolje počutijo na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški, kjer so v nedavno drugoligaški sezoni dosegali odlične rezultate in ciljno črto v drugi ligi prečkali pred vsemi. Ta stadion ima še nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo moral Bravo, ko bo prosil za prvoligaško licenco za sezono 2020/21, odpraviti, hkrati pa bo opravljena revizija poslovanja, pri kateri Bravo po besedah Močnika ne pričakuje težav.

Najboljši strelec je bil kar malce žalosten

Mustafa Nukić, ki je v prvi ligi že igral pri Celju, Kopru in Triglavu, je dosegel 17 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar Mustafa Nukić, ki je v prvi ligi že igral pri Celju, Kopru in Triglavu, je dosegel 17 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar Prihodnja sezona bi bila lahko posebna tudi zaradi tega, ker želi Bravo igrati domače tekme ob petkih, trudil pa se bo, da bi na tribune privabil čim več ljubiteljev nogometa.

''Malce sem bil žalosten, ker je zadnja tekma odpadla. Na eni strani je bilo tu seveda veselje ob naslovu, ampak nekakšnega zadoščenja po garanju skozi vso sezono ni bilo. Vseeno smo prvaki in tudi brez zadnje tekme smo si naslov zaslužili,'' je povedal Mustafa Nukić, s 17 goli najboljši strelec AŠK Bravo v sezoni  2018/19. V nedeljo si je podelitev nagrade za drugoligaški naslov kljub odpadli tekmi z Ankaranom ogledalo med 300 in 400 gledalcev, če pa bi Primorci pripotovali v Šiško, bi po ocenah prirediteljev prišlo vsaj tisoč gledalcev.

Trener Grabić primerja model Brava z Murinim

Trener Dejan Grabić na rokah varovancev. | Foto: Vid Ponikvar Trener Dejan Grabić na rokah varovancev. Foto: Vid Ponikvar ''Na začetku sezone sem sanjal, da bomo dosegli 22 zmag. Vso sezono smo sledili svojemu modelu igre in na koncu prišli do nagrade. Poudarjali smo svoje vrednote in svojo zgodbo želimo nadaljevati tudi v prvi ligi. Podatek, ki me še dodatno veseli, je 2. mesto na lestvici ferpleja. To je element igre, ki ga poudarjamo v vseh svojih selekcijah,'' je ponosen trener Dejan Grabić.

Prvo ligo že dalj časa analizira, saj noče ničesar prepustiti naključju, najbližje mu je model Mure, tako po igri kot drugih zakonitostih. ''So čvrsti in organizirani,'' dodaja Dolenjec z bogatimi igralskimi izkušnjami iz 1. SNL, ki je jeseni v pokalu dodobra namučil Maribor. Še v zadnji minuti je vodil z 2:1, nato pa so vijolice sredi Ljubljane s poznim podvigom le napredovale v četrtfinale.

NK Maribor
Sportal Ustvarjanje čudežev iz ničesar #komentar

Priprave svežih prvoligašev, ki bodo malenkostno povečali proračun, se začnejo 10. junija, ekipa pa načrtuje, da bo pred težko pričakovanim začetkom odigrala pet prijateljskih tekem. Žreb Prve lige Telekom Slovenije za prihodnjo sezono, v kateri se še ne ve, ali bo deseti član Gorica ali Tabor Sežana, bo 20. junija na Brdu pri Kranju. Prvič s kroglico Brava v prvoligaški druščini. S klubom, ki je bil ustanovljen šele leta 2006!

Ne spreglejte