Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
22. 5. 2019,
11.40

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

2

Natisni članek

SPINS XI NK Triglav Prva liga Telekom Slovenije Luka Majcen

Sreda, 22. 5. 2019, 11.40

4 leta, 11 mesecev

Luka Majcen

Najdaljša brada prve lige v igri brez prestola

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

2

Luka Majcen | Luka Majcen se je uvrstil v idealno postavo sezone Prve lige Telekom Slovenije. | Foto Vid Ponikvar

Luka Majcen se je uvrstil v idealno postavo sezone Prve lige Telekom Slovenije.

Foto: Vid Ponikvar

V slovenskem klubskem nogometu je malo igralcev, ki bi zaradi svoje zunanje podobe izstopali tako zelo, kot to velja za Luko Majcna. Kapetan Triglav pa ne izstopa le z najdaljšo brado v Prvi ligi Telekom Slovenije, s katero spominja na filmskega junaka, ampak še z marsičim drugim. Ne nazadnje je drugi strelec tekmovanja, kar samo še krepi zanimanje tujih klubov. Kdor bi ga kupil, bi lahko na njegovi podobi gradil zanimivo tržno zgodbo.

NK Maribor, slavje
Sportal Mojster Luka Zahović blizu nove krone, boj za Evropo ni končan #video

Bradati Ljubljančan je pri 29 letih zamenjal že šest prvoligaških klubov, v zadnjih letih pa se ustalil pri kranjskem Triglavu, kjer nosi kapetanski trak in dosega večino zadetkov. Dva kroga pred koncem jih je zbral že 16.

Kako je dosegel zadnji zadetek v dresu Triglava v Ljudskem vrtu?

Če bi do konca sezone zatresel mrežo tekmeca vsaj še enkrat, bi se na vrhu izenačil z vodilnim Rokom Kronavetrom, ki je svojo pot pri Olimpiji že končal. To je motiv več za razigranega strelca, ki je bil za odlično formo nagrajen s priznanjem za igralca meseca, največjo pohvalo pa prejel iz rok stanovskih kolegov, ki so ga uvrstili v idealno enajsterico prvenstva.

Triglav piše svojo zgodbo

Kranjčani si še niso zagotovili prvoligaškega obstanka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kranjčani si še niso zagotovili prvoligaškega obstanka. Foto: Grega Valančič/Sportida Čeprav prihaja iz osmouvrščenega Triglava in si še ni zagotovil obstanka, se je znašel v druščini, ki jo sestavljajo asi Maribora, Domžal, Mure in Celja. Tako se je uvrstil med elito kot predstavnik najslabšega kluba, kar še zgovorneje priča o tem, kako zelo ga spoštujejo nogometaši. To, da se v medijih pojavlja občutno manj pogosto kot nogometaši Maribora ali Olimpije, se mu zdi nekaj nekaj povsem običajnega.

"Najboljša kluba na lestvici si zaslužita večjo pozornost. Vemo, kakšni sta zgodovini kluba. Po pravici povedano se s tem ne ubadam. S Triglavom pišemo svojo zgodbo, zato je občutek zadovoljstva še toliko večji, če se večkrat omenja kranjski klub," je Luka Majcen vesel, da je s tem, ko je bil uvrščen v idealno enajsterico sezone, pomagal tudi k dvigu prepoznavnosti gorenjskega prvoligaša. "Vesel sem za to nagrado, vesel sem, da lahko s svojimi zadetki in igrami pomagam svojemu klubu."

S spuščenimi lasmi je treniral le pet minut

Takšen je bil Luka Majcen, ko je pred desetimi leti začel prvoligaško zgodbo in nosil dres Interblocka. | Foto: Vid Ponikvar Takšen je bil Luka Majcen, ko je pred desetimi leti začel prvoligaško zgodbo in nosil dres Interblocka. Foto: Vid Ponikvar Nekdanji mladi reprezentant je v prvi ligi odigral že 232 tekem. Dosegel je 46 zadetkov, od tega več kot tretjino v tej sezoni, ko igra v življenjski formi v dresu Triglava. V prvi ligi je nabiral izkušnje pri Interblocku, velenjskem Rudarju, Kopru, Gorici, Krki in Triglavu, kjer je prebil zadnje tri sezone.

Njegova zgodba malce odstopa od drugih. Že pred leti je na plano potegnil svojo umetniško plat. Daljši lasje, daljša brada. Presodil je, da to izraža njegovo osebnost. Slovenskemu nogometnemu okolju je predstavil novost, na katero pa niso vsi gledali z dvignjenim palcem. Največ težav je doživljal v dresu Rudarja. Dolgo brado si je puščal že mnogo pred modnim trendom hipsterjev. Takrat se je ta razširila po vsem svetu, v Velenju pa ni naletela na pretirano dober odziv. Tako pri vodstvu kluba kot tudi delu občinstva. Ljubljančanu ni preostalo nič drugega, kot da se je kritikam uklonil in odstranil brado.

Zunanja podoba se je z leti spremenila. Zdaj že dalj časa prisega na dolgo brado in lase. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zunanja podoba se je z leti spremenila. Zdaj že dalj časa prisega na dolgo brado in lase. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

To se je zgodilo leta 2012. Če bi se to zgodilo zdaj, ne bi popuščal, ampak ponosno pustil brado pri miru. Ali pa tudi lase, ki so, če jih na tekmah ne bi skrival v posebno oblikovanem čopu, zelo dolgi. Tako dolgi, da bi s svojo podobo spominjal na vikinške bojevnike ali pa katerega izmed junakov iz priljubljenega spektakla Igra prestolov, je pa seveda vprašanje, kako uspešno bi lahko igral vrhunski nogomet s spuščenimi lasmi. "Enkrat sem poskusil na treningu, a že po petih minutah odnehal. Ni šlo, lasje preprosto motijo vid, zato nisem nikoli pomislil, da bi igral brez čopa."

Še sliši kakšno pripombo, a gre na bolje

Na slavnostno podelitev SPINS XI 2019 je prišel v družbi žene. | Foto: Vid Ponikvar Na slavnostno podelitev SPINS XI 2019 je prišel v družbi žene. Foto: Vid Ponikvar V nogometni zgodovini ni bilo malo trenerjev, ki jih je pri varovancih motila daljša pričeska. Najbolj znamenit je verjetno primer Fernanda Redonda. Nekdanji argentinski as je zavrnil striženje las in tako ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu v Franciji. Selektor Daniel Passarella je namreč vztrajal pri tem, da njegovi varovanci ne smejo imeti dolgih las. Gabriel Batistuta je upošteval njegov pogoj, Redondo pa ne.

Kako bi se na takšno morebitno zahtevo, če bi mu jo postavil trener, odzval Majcen? "Enkrat sem že popustil pri bradi (leta 2012 pri velenjskem Rudarju, op. p.), a v tem letu, v katerem smo, tega ne bi smelo biti več. Ne bi popustil," je samozavestno odgovoril najboljši strelec kranjskega Triglava.

V preteklosti se je naposlušal žaljivk in pikrih komentarjev na račun svoje zunanje podobe. "Moje prvo srečanje z daljšo brado je bilo bolj negativno kot pozitivno, ampak se mi zdi, da smo se vmes na tem področju v Sloveniji malce sprostili. Zdaj je to že nekaj običajnega. Še vedno se dogaja, da kdaj slišim kakšno pripombo, ker to še vseeno ni tako pogosto na zelenici, a gre na bolje," je zadovoljen, da slovensko nogometno okolje ni več tako starokopitno, kot je bilo morda še na začetku tega desetletja.

Vodstvo NK Triglav nima pripomb na zunanjo podobo razigranega kapetana, ki nosi dres s številko 99. | Foto: Grega Valančič / Sportida Vodstvo NK Triglav nima pripomb na zunanjo podobo razigranega kapetana, ki nosi dres s številko 99. Foto: Grega Valančič / Sportida

V Kranju njegova podoba, ki v sebi skriva nekaj možatega, divjega in rockerskega, ne moti prav nikogar. "Je pa odvisno od klubov, ali znajo to izkoristiti ali ne. V Kranju na to gledajo povsem korektno. Izjave o podobi so pozitivne, nimamo pa kakšne večje medijske izpostavljenosti," si lahko napadalec, ki je v prvi ligi odigral že 232 tekem, samo predstavlja, kako bi njegovo podobo sprejeli kje v nogometno razvitejših ligah in klubih z nepregledno množico navijačev.

V tujino si želi kot najboljši strelec

Bo na lestvici najboljših strelcev do konca sezone prehitel Roka Kronavetra? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bo na lestvici najboljših strelcev do konca sezone prehitel Roka Kronavetra? Foto: Grega Valančič/Sportida V tujini še ni zaigral. Spada med staroselce domačega prvenstva in je pravi nomad, saj je zaigral že v šestih različnih klubih. "Dobro se počutim v Sloveniji, a bi se rad poizkusil tudi v tujini. Te želje ne skrivam. Upam, da bo po koncu sezone prispela kakšna konkretna in poštena ponudba," je napovedal možnost razpleta, ki bi močno oslabila napad Triglava, a tudi malce napolnila klubsko blagajno.

O možnosti, da bi okrepil napad prvaka Maribora ali pa podprvaka Olimpije, ni povedal veliko. "Nobenemu ne bom dajal prednosti. Povsem odvisno," ni konkretno odgovoril na vprašanje, h kateremu slovenskemu velikanu ga bolj vleče srce. Pa čeprav je rojen Ljubljančan.

Na prireditvi SPINS XI sta "kranjski" kotiček sestavljala tudi soigralca Ivan Crnov in Darjan Curanović.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Na prireditvi SPINS XI sta "kranjski" kotiček sestavljala tudi soigralca Ivan Crnov in Darjan Curanović. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zanimanje tujine bi bilo lahko še večje, če bi zagospodaril na vrhu najboljših strelcev in osvojil priznanje. "Sem blizu vrha, do konca prvenstva pa sta še dve tekmi. Če sem garal vso sezono, bom stisnil še te dve tekmi in poskušal doseči še kakšen zadetek. Če si prvi strelec tekmovanja, so kakšne ponudbe iz tujine neizogibne, a se s tem ne obremenjujem. Ko bo konec zadnje tekme, bomo videli, kako in kaj. Najprej bi si rad z ekipo zagotovil osmo mesto," bo pomagal Kranjčanom, da si neposredno zagotovijo obstanek. Matematika pravi, da bodo brez njega ostali le, če izgubijo obe tekmi do konca, Gorica pa osvoji maksimalnih šest točk.

Glasoval je za Ivkovića

Saša Ivković je branilec po okusu kapetana Triglava. | Foto: Vid Ponikvar Saša Ivković je branilec po okusu kapetana Triglava. Foto: Vid Ponikvar Nogometaš sezone po njegovem okusu je obrambni steber Maribora Saša Ivković. "Odlično me je pokrival. Je zelo čvrst tekmec, podatek, da je imel nekaj krogov pred koncem celotno minutažo, pa je občudovanja vreden. Je obrambi igralec, pa sploh ni počival zaradi kartonov. To je velik dosežek. V Angliji so za najboljšega nogometaša razglasili Virgila van Dijka (branilca Liverpoola, op. p.), zakaj ne bi bilo tako tudi pri nas?" se je vprašal eden najboljših napadalcev na sončni strani Alp. Vesel je, da se je lahko v nedeljo z nogometaši družil v sproščenem vzdušju na slavnostni prireditvi SPINS XI 2019. "Med nogometaši smo vsi veliki prijatelji, igrišče pa je pač druga zgodba. Tam gre za točke in ni popuščanja. Lepo je bilo videti vse nogometaše nasmejane in dobre volje," je užival na prireditvi.

Špalir? Zakaj pa ne ...

Kot kapetan Triglava je v soboto gostoval v Ljudskem vrtu in postavil soigralce v špalir, nato pa pred začetkom dvoboja zaploskal prvakom, ko so stopili na zelenico. "Vprašali so me, ali bomo to naredili, pa sem odgovoril, da to res ne bi smelo biti vprašanje. Zakaj pa ne, če je Maribor prvak? Nobena težava mi ni priznati, da so trenutno najboljši klub v Sloveniji. Brez zadržkov smo jim izkazali spoštovanje. Ko se začne tekma, ko sodnik označi začetek, pa se zgodba spremeni," je spregovoril o odločitvi, ki jo je mariborsko občinstvo toplo pozdravilo.

Nato so vijolicam povzročili obilico preglavic na igrišču in na koncu osvojili pomembno točko (3:3) v boju za obstanek. Končni rezultat je postavil prav Majcen. Danes ga čaka dvoboj z Domžalami.

Bo Triglav dobil bitko z Gorico za odrešilno osmo mesto? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bo Triglav dobil bitko z Gorico za odrešilno osmo mesto? Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bi gorenjski orli ostali neporaženi, bi se že veselili obstanka in druženja z najboljšimi slovenskimi klubi tudi v sezoni 2019/20. Tudi po zaslugi srčnega kapetana in najboljšega strelca.

Mura Navijači
Sportal Matematika sporoča, da so v Sloveniji mogoči tudi čudeži #video
Dino Hotić
Sportal Komaj čaka, da spozna sina, s Kronavetrom pa se ne obremenjuje #video
Sportal Najboljši igralec 1. SNL se še ni srečal z Zlatkom Zahovićem #video
Damir Skomina
Sportal Konec je, Skomina je Krčane pospremil v drugo ligo
Trendi VIP-ovci, ki smo jih opazili na Nogometni gali #video #foto
Ne spreglejte