Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 4. 2020,
11.34

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Nogometna zveza Slovenije

Četrtek, 23. 4. 2020, 11.34

4 leta

Izjava za javnost klubov Prve lige Telekom Slovenije

Prvoligaški klubi zanikali, da bi prišlo do razkola

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Ljudski vrt stadion Maribor | V tej sezoni brani državni naslov NK Maribor. Po 25 krogih je na četrtem mestu. | Foto Vid Ponikvar

V tej sezoni brani državni naslov NK Maribor. Po 25 krogih je na četrtem mestu.

Foto: Vid Ponikvar

Nogometne žoge v Sloveniji mirujejo. Stadioni so zaradi pandemije koronavirusa zaprti, nogometaši v karantenah, vodstva klubov pa čakajo na navodila o (ne)nadaljevanju sezone. V zahtevnem obdobju redno sestankujejo in se zavzemajo za ohranitev tekmovalnega sistema 9+1, zmotile pa so jih trditve nekaterih medijev o tem, da je med njimi prišlo do razkola.

Olimpija Mura
Sportal Se mora Prva liga Telekom Slovenije končati do 31. julija?

Slovenski prvoligaški nogometni klubi v skupni izjavi za javnost sporočajo, da jih je skupna težava, zamrznitev športnih aktivnosti v času pandemije koronavirusa, dodatno povezala. Med njimi poteka redna komunikacija, iščejo skupne rešitve, zato jih še toliko bolj motijo trditve o tem, da je med njimi prišlo do razkola.

"Razumljivo je, da med pogovori vsa stališča niso enaka. Vsak klub je v drugačni situaciji, prav zato je dialog še toliko bolj potreben. Vedno si želimo delovati in bomo delovali v dobrobit slovenskega nogometa. Sporočamo, da smo enotni glede naših predlogov v primeru nadaljevanja prvenstva," so prvoligaški klubi v skupni izjavi poudarili enotnost pri odločanju.

Sistem tekmovanja 9+1

Velenjski Rudar, ki je pred dnevi ostal tudi brez trenerja Andreja Panadića, je v nehvaležnem položaju. | Foto: Grega Valančič/Sportida Velenjski Rudar, ki je pred dnevi ostal tudi brez trenerja Andreja Panadića, je v nehvaležnem položaju. Foto: Grega Valančič/Sportida V nadaljevanju prvenstva želijo spremljati sistem tekmovanja 9+1. Tako bi po koncu "nesrečne" sezone 2019/20, ki je že dober mesec prekinjena zaradi pandemije koronavirusa, v drugo ligo izpadel zadnjeuvrščeni klub. Po 25 krogih je v najslabšem položaju velenjski Rudar, ki v tej sezoni sploh še ni zmagal. Zbral je le deset točk, za devetouvrščenimi Domžalami pa zaostaja kar 16 točk.

Danes bo o tem, kako in kdaj nadaljevati nogometna prvenstva v članicah Evropske nogometne zveze (Uefa), odločal izvršni odbor evropske krovne zveze. Nogometna zveza Slovenije (NZS) se spogleduje z različnimi scenariji. V najbolj optimističnem bi se lahko sezona nadaljevala konec maja ali pa v začetku junija, odprto pa ostaja tudi vprašanje, kakšna bo usoda nadaljevanja pokalnega tekmovanja, kjer so se v polfinale uvrstili Mura, Aluminij, Radomlje in Nafta, sklepno dejanje pa bi moralo potekati v Murski Soboti.

Andrej Panadić
Sportal Andrej Panadić ni več trener Rudarja
Cristiano Ronaldo
Sportal Novica, ki je prestrašila Evropo in napovedala katastrofo, na majavih temeljih

Izjava za javnost klubov Prve lige Telekom Slovenije

Slovenski prvoligaški klubi smo bili tekom pandemije koronavirusa v medijih večkrat izpostavljeni na takšen ali drugačen način. Vse prevečkrat, žal, v negativni luči. Nazadnje s trditvami, da je med prvoligaši prišlo do razkola, nezmožnosti zavzemanja skupnega stališča in podobno. Razumemo želje novinarjev po iskanju in posredovanju informacij, toda nesprejemljivo je, da se v času, ko tekmovalne aktivnosti mirujejo, medijski prostor zapolnjuje z natolcevanji s pridihom negativizma.

Ena najbolj pozitivnih plati trenutnega neprijetnega obdobja je, da smo klubi Prve lige Telekom Slovenije vzpostavili dialog kot še nikoli doslej. Temelj za ponovni zagon nogometa na slovenskih igriščih je postavljen, klubi o aktualnih temah redno komuniciramo in iščemo skupne rešitve. Razumljivo je, da med pogovori vsa stališča niso enaka. Vsak klub se nahaja v drugačni situaciji, prav zato je dialog še toliko bolj potreben. Klubi smo najpomembnejši deležniki v nogometu in iz tega razloga je naše sodelovanje še toliko bolj pomembno.

V prvi ligi vodi ljubljanska Olimpija. | Foto: Grega Valančič/Sportida V prvi ligi vodi ljubljanska Olimpija. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vedno si želimo delovati in bomo delovali v dobrobit slovenskega nogometa. Zato so še posebej moteča stališča nekaterih medijev, ki so napačna in naperjena k iskanju "rumenih" novic. Temu primerno tudi sporočamo, da smo enotni glede naših predlogov v primeru nadaljevanja prvenstva, s tem zavzemamo skupna stališča ter v nadaljevanju podajamo svojo presojo oziroma pogled na trenutno situacijo.

Med drugim tudi o formatu nadaljevanja prvenstva. Prednostno si želimo sistem tekmovanja 9+1, kar bi pomenilo, da po koncu sezone 2019/20 zaradi izrednih razmer izpade zgolj ena ekipa, natančneje zadnji na lestvici. Prav tako izražamo enotno mnenje, da je ob trenutnih razmerah daleč najpomembnejše poskrbeti za zdravje vseh športnikov in športnih delavcev ter solidarnost med klubi iz besed pretvoriti v dejanja.

S spoštovanjem,

klubi Prve lige Telekom Slovenije

Marinko Galić
Sportal Srečen, ker je zdrav in ima za položnice ter hrano
Bojan Ban Drago Cotar
Sportal Nogometaši NK Maribor privolili v nižje plače, a (še) ne vsi
Milan Mandarić
Sportal Negotova usoda (nogometašev) Olimpije
Sportal Darko Milanič: Da bi kaj obžaloval? Niti slučajno.
Joc Pečečnik
Sportal Pečečnik o nakupu Olimpije, Mandariću in "bleferjih" v Ljubljani
Sportal Matjažu Keku nižja plača, NZS z ukrepom, ki nagradi slovensko mladost
 
Ne spreglejte