Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2020,
9.19

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Aluminij Borut Arlič

Torek, 28. 4. 2020, 9.19

3 leta, 12 mesecev

Direktor NK Aluminij Borut Arlič

Kidričani se sprašujejo, kaj narediti s Hrvati #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Direktor NK Aluminij Borut Arlič meni, da bi se morali glede Prve lige Telekom Slovenije pogovarjati o obeh scenarijih. O tem, ali se bo sezona nadaljevala, a tudi o tistem, če bo vsega prisilno konec. Odprtih ostaja veliko vprašanj, številna so povezana z usodo tujcev. Pri Kidričanih jih ne manjka, prevladujejo pa Hrvati.

Gregor Sobočan
Sportal Ko koronavirus razkropi ekipne športnike

Ena najbolj nenavadnih pomladi, kar si jih je bilo moč zamisliti v obdobju samostojne Slovenije, je zaradi pandemije koronavirusa še naprej obsojena na odsotnost nogometnih dogajanj. Slačilnice samevajo, klubi pa si belijo glave z vprašanji, kako preprečiti boleče finančne posledice koronakrize. Do konca sezone bi moralo biti odigranih še 11 krogov, a bi lahko nogometaši najhitreje, kar se da, to bi bil idealen scenarij ob upoštevanju napotkov Nogometne zveze Slovenije (NZS), nadaljevali s sezono šele konec prihodnjega meseca.

Arlič: To je nehumano

Kidričani na lestvici po točkah zaostajajo le za vodilno Olimpijo (-5). | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Kidričani na lestvici po točkah zaostajajo le za vodilno Olimpijo (-5). Foto: Miloš Vujinović/Sportida Pri Aluminiju, ki po točkah na lestvici zaostaja zgolj za Olimpijo in se spogleduje z zgodovinskim uspehom, prebojem v evropska tekmovanja, si želijo, da bi bila odločitev o nadaljevanju sezone čim prej sprejeta. Želijo se vrniti na igrišče in dokazati, da izjemno uspešna sezona, v kateri so se za nameček prebili tudi v polfinale pokalnega tekmovanja, ni naključje. Klubu, z enim izmed najmanjših letnih proračunov v prvi ligi, je na poti do visoke uvrstitve pomagalo veliko tujcev. Prevladujejo Hrvati, ki pa so v obdobju pandemije koronavirusa zaradi spoštovanja ukrepov, naleteli na številne težave.

''Igralce iz tujine moramo poklicati nazaj. Morali bodo biti tu v karanteni. Kaj pa bomo naredili s temi igralci, če se prvenstvo ne začne? Če jih pošljemo nazaj na Hrvaško, bodo morali biti tam v karanteni za 14 dni. To je nehumano,'' o usodi tujih nogometašev, ki branijo barve šumarjev, razpreda direktor Aluminija Borut Arlič. Pri Kidričanih se dokazuje 11 tujcev, največ je Hrvatov, ki se v pričakovanju prvih treningov, že vračajo na Štajersko.

Vratar Matija Kovačić je eden izmed številnih Hrvatov, ki brani barve Aluminij. Njegov trener je rojak Slobodan Grubor. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vratar Matija Kovačić je eden izmed številnih Hrvatov, ki brani barve Aluminij. Njegov trener je rojak Slobodan Grubor. Foto: Grega Valančič/Sportida

Borut Arlič
Sportal Zgodba o uspehu, ki se ji čudi Slovenija

Stroga pravila za potek treningov

Slačilnica Aluminija čaka na vrnitev nogometašev. | Foto: Planet TV Slačilnica Aluminija čaka na vrnitev nogometašev. Foto: Planet TV Vlada velika negotovost. Usoda (ne)nadaljevanja prvenstva je še nedorečena. Direktor Aluminija, enega največjih pozitivnih presenečenj tekmovalne sezone 2019/20, pa je prepričan, da bi se morali v teh občutljivih trenutkih pogovarjati o obeh scenarijih.

''Če se prvenstvo ne konča, se bo razglasilo rezultate glede na trenutno lestvico. Dejstvo pa je, da bodo v vsakem primeru, ali se bo prvenstvo končalo ali ne, nekateri bolj zadovoljni kot drugi,'' opozarja Arlič. Če se sezona ne bi nadaljevala, bi se Kidričani prvič v zgodovini kluba uvrstili v Evropo. Lahko bi začeli razmišljati o krstni evropski sezoni in prizorišču domačih tekem. Kidričevo ne bi prišlo v poštev, bi pa (vsaj za uvodna kroga kvalifikacij) sosednji Ptuj, ali pa bližnja večja stadiona v Mariboru in Celju.

Ko se bodo nadaljevali treningi, bodo morali ti potekati ob zelo strogih pravilih. Seznam ukrepov je zaradi skrbi o zajezitvi novega koronavirusa zajeten. ''Kar se tiče igrišč in pogojev imamo v Kidričevem malce boljše pogoje od drugih, kar pa se tiče slačilnic in vseh teh zahtev, koliko igralcev bo lahko naenkrat v eni slačilnici, koliko se jih bo lahko tuširalo, koliko jih bo lahko pri fizioterapevtu, pa so te stvari bistveno drugačne glede na tujino,'' je Arlič ponazoril, kako je med infrastrukturo v Kidričevem, namenjeno igralcem, ter tisto, ki jo poznajo bolj razviti nogometni klubi v Evropi, ogromna razlika.

Aluminij se spogleduje z zgodovinskim dosežkom. V tem trenutku je med klubi, ki bi si priigrali nastop v Evropi. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Aluminij se spogleduje z zgodovinskim dosežkom. V tem trenutku je med klubi, ki bi si priigrali nastop v Evropi. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Zaradi nje bi lahko Kidričane pričakalo nemalo težav, kako se dosledno držati zahtev in trenirati ob spoštovanju pravil. Zato si želijo, da bi bila odločitev o (ne)nadaljevanju sezone čim prej sprejeta, saj bi tako lažje vedeli in organizirali dejavnosti sredi zahtevnega obdobja, v katerem ima, na žalost športnikov, glavno besedo novi koronavirus.

Prodati igralca ali dva

Dejan Petrović (levo) je poskrbel za največji prestop v zgodovini kluba. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Dejan Petrović (levo) je poskrbel za največji prestop v zgodovini kluba. Foto: Miloš Vujinović/Sportida Kidričevo v zadnjih sezonah marljivo polni proračun na račun prodaje (naj)boljših igralcev. Kot zadnja sta se tako za primer dobre prakse izkazala Dejan Petrović (pozimi je odšel k dunajskemu Rapidu, kjer igra redno, za pol milijona evrov) in Luka Štor (Dynamo Dresden je lani zanj odštel 400 tisoč evrov), pred njima je klub zaslužil tudi preko prestopov Francesca Tahiraja (Hajduk Split), Erika Glihe (St. Truiden), Ibrahima Mensaha (Start) …

Kako bo tokrat, ko bo napočil čas za poletni prestopni rok? ''Poslužili se bomo preverjenega recepta. Naredili bomo vse, da poskušamo prodati igralca ali dva in s tem dobiti neka sredstva v klub,'' je Arlič razkril veliki cilj, s katerim bi lahko v Kidričevem tudi ublažili boleče posledice koronakrize.

Ljudski vrt stadion Maribor
Sportal Prvoligaški klubi zanikali, da bi prišlo do razkola
NK Rudar Velenje NK Olimpija
Sportal Prvoligaški klubi "pozabili" na dodatne kvalifikacije, Domžale za širitev na 12 klubov
Sergej Jakirović
Sportal Novemu trenerju NK Maribor se je razvezal jezik #video
Marinko Galić Zlatko Zahović
Sportal O Zlatku Zahoviću, znanstveni fantastiki in všečni Olimpiji
 
Ne spreglejte