Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
20.45

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre slovenska hokejska reprezentanca Slovaška

Petek, 14. 2. 2014, 20.45

2 leti, 3 mesece

"Vse, kar si želim, je zmaga proti Slovaški"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska reprezentanca bo v sobotnih jutranjih urah po slovenskem času odigrala drugo tekmo OI. V Ledeni dvorani Bolšoj ji bodo nasproti stali Slovaki, ki jih Slovenci še nikoli niso premagali.

Reprezentanci, katerih ime svet (pre)pogosto zamenjuje, se bosta v soboto ob 9. uri po našem času, ko bo v Sočiju ravno poldne, podali v boj za prvo zmago na olimpijskem turnirju v Sočiju. Obe izbrani vrsti sta na četrtkovih obračunih priznali premoč nasprotnikoma, risi so z 2:5 izgubili proti gostiteljem, Slovaki so po črni drugi tretjini, v kateri so prejeli šest zadetkov, z 1:7 klonili proti Američanom.

Da je slovenski nasprotnik še kako močan, zgovorno govori podatek, da so Slovaki zadnje olimpijske igre končali na četrtem mestu. V tekmi za bron – pred zadnjo tretjino so vodili s 3:1 – so njihov odpor strli Finci. Ob tem se lahko kot samostojna država pohvalijo še z naslovom svetovnih prvakov iz leta 2002, dvema srebrnima in eno bronasto medaljo na SP. Še pred "samostojno potjo" pa so predstavljali nerešljivo uganko s Češkoslovaško.

Po odpovedih pred OI zdaj ostali še brez enega napadalca

Slovaki so v Soči pripotovali brez štirih pomembnih členov. Brez nastopa so ostali trije poškodovani branilci Lubomir Višnovski, Dominiki Granak in Michal Sersen ter ključni mož v napadu Marian Gaborik. A to še ni vse, na prvi tekmi proti Američanom si je nogo poškodoval še napadalec Tomas Marcinko, za katerega je nastopov v Sočiju konec. Kot pravi slovaški zdravnik, je za člana Košic morda izgubljena celo sezona. Slovenski tabor se na srečo s podobnimi težavami ni ukvarjal.

Trije spopadi med elito pripadli Slovakom

Slovenija je palice s Slovaško do zdaj prekrižala devetkrat, a na zmago še čaka. Slovaki so namreč slavili na osmih srečanjih, medtem ko sta se moštvi na prijateljskem turnirju v Chamonixu leta 2000 razšli z remijem.

Trikrat sta se srečali na SP elitne divizije. Še kako boleči sta bili srečanji leta 2008 v Halifaxu, ko se je Slovaška prav proti naši reprezentanci reševala izpada v nižji kakovostni razred hokeja. Na prvi tekmi so sobotni tekmeci slavili suvereno s 5:1, častni zadetek je prispeval Mitja Robar, na drugi pa jim jo je pet minut pred koncem rednega dela zagodel Anže Kopitar, ko je izenačil na 3:3, a so po kazenskih strelih le prišli do zmage in obstanka med elito.

Zadnjič so si iz oči v oči gledali leta 2011, ko so Slovaki gostili svetovno prvenstvo in tudi takrat s 3:1 odnesli celo kožo. Slovenija je sicer povedla z Alešem Kranjcem, a sta nato izjemnega Roberta Kristana – zaustavil je 42 strelov – premagala Miroslav Šatan in Peter Podhradski, končni rezultat je z zadetkom v prazno mrežo postavil Luboš Bartecko.

Rezultati medsebojnih srečanj govorijo v prid Slovakov, a želja Slovencev po premierni zmagi je velika. Kot je dejal Robert Kristan, ki si v letošnji sezoni kruh služi pri slovaški Nitri, je zmaga vse, kar si želi. In ta ne bi mogla priti na boljšem tekmovanju, kot so olimpijske igre.

Ne spreglejte