Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
21.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Olimpijske igre 2020 Madrid

Torek, 27. 8. 2013, 21.10

8 let

Video: Madridska kandidatura ima v Španiji podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kandidaturo Madrida za gostitelja iger 32. olimpijade kljub globoki gospodarski krizi v Španiji podpira kar 84 odstotkov prebivalcev.

Španija je do zdaj le enkrat gostila olimpijske igre, leta 1992 v Barceloni, Madrid pa je organizacijo največjega športnega dogodka poskušal pridobiti trikrat, leta 1972, 2012 in 2016. Junija 2011 je španski olimpijski komite podprl Madrid, ki se je podal v boj za organizacijo iger leta 2020. Čeprav se je Španija znašla v globoki gospodarski krizi, je olimpijska kandidatura med prebivalstvom, kljub nekaj protestom, naletela na dober odziv. Po raziskavi javnega mnenja iz januarja 2012 jo podpira kar 84 odstotkov Špancev. Prepričani so, da bi olimpijske igre dale španskemu gospodarstvu nov zagon, sam dogodek pa bi bil tudi lepa zaposlitvena priložnost. Špansko gospodarsko okrevanje naj bi se po pričakovanjih ekonomistov začelo konec leta 2013, nato pa naj bi prihodnjih pet let doživljalo rast. Sicer madridsko olimpijsko kandidaturo podpira več kot 100 španskih podjetij, vložki v gradnjo in predvsem posodobitve športnih objektov pa naj bi bili minimalni, saj v španski prestolnici 27 od 36 potrebnih olimpijskih prizorišč že obstaja.

Kljub domači podpori pa madridska olimpijska kandidatura proti močnejšima Tokiu in Istanbulu najbrž nima prevelikih možnosti za uspeh, tako je vsaj mogoče razbrati iz namigov, ki so pricurljali iz Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Morda bo pri izboru prireditelja olimpijskih in paraolimpijskih iger 2020 – mesto bo izbrano na skupščini MOK 7. septembra v Buenos Airesu – pomemben tudi t. i. geografski ključ, želja, da bi igre gostovale na vseh celinah. V zadnjih dvajsetih letih so bile igre trikrat v Evropi (leta 1992 v Barceloni, leta 2004 v Atenah in leta 2012 v Londonu), enkrat v Združenih državah Amerike (leta 1996 v Atlanti), enkrat v Avstraliji (leta 2000 v Sydneyju) in enkrat na Kitajskem (leta 2008 v Pekingu). Naslednje igre, leta 2016, bodo prvič v Južni Ameriki, nepopisan olimpijski list pa ostajajo Afrika, indijska podcelina, Bližnji vzhod in muslimanske dežele nasploh, jugovzhodna Azija … Priložnost, da se kaj spremeni do leta 2020, sicer ponuja kandidatura Istanbula.

V Španiji bo leta 2014 svetovno košarkarsko prvenstvo. Madrid je že v preteklosti gostil številna velika športna tekmovanja, zato bi bil olimpijskim igram nedvomno kos. Slogan madridske kandidature je "Iluminate the Future" (osvetli, razsvetli prihodnost), predstavniki organizacijskega odbora pa se v Argentino odpravljajo zmerno optimistični.

Ne spreglejte