Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2024,
10.13

Osveženo pred

1 ura, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,67
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 športno plezanje plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 10.13

1 ura, 17 minut

Olimpijske igre, športno plezanje, kombinacija, finale (Ž)

Janja Garnbret zdržala pritisk in osvojila nov naslov olimpijske prvakinje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,67
Janja Garnbret | Janja Garnbret je ubranila naslov olimpijske prvakinje! | Foto Reuters

Janja Garnbret je ubranila naslov olimpijske prvakinje!

Foto: Reuters

Šampionka šampionsko! Prva dama športnega plezanja Janja Garnbret je ponovila uspeh iz Tokia in osvojila novo zlato olimpijsko odličje. Najboljša je bila že po balvanskem delu finala, a si je nekoliko poškodovala prst, zato so njeni navijači trepetali vse do zadnjega. V težavnosti je bila tretja, a je izid zadostoval za novo veličastno olimpijsko zmago. Srebro si je priplezala njena prijateljica Brooke Raboutou, bron pa Jessica Pilz. Garnbretova je prva slovenska športnica, ki je ubranila olimpijski naslov. 

Janja Garnbret ostaja olimpijska prvakinja v kombinaciji športnega plezanja! Kljub nešteto lovorikam, ki jih že ima v svoji zbirki, je nov naslov olimpijske prvakinje doživela izjemno čustveno. V prvi izjavi za TV Slovenija je priznala, da težko opiše, kaj čuti.

"Oprostite, ker jokam, zelo sem čustvena. Po eni strani se mi je odvalil kamen od srca, kajti to, kar sem prestala danes, ni bilo enostavno. Že ko sem danes vstala, sem vedela, da je to moj dan," je pripovedovala Korošica in se dotaknila dogodka na zadnjem balvanskem izzivu. "Na zadnjem balvanu se mi je malo prst zataknil in res sem se ustrašila, da je kaj narobe, ampak v težavnosti sem uspela odmisliti vse skupaj in odplezala tekmo svojega življenja." Novega izjemnega dosežka se je veselila s prijateljico Brooke Raboutou, ki je osvojila srebrno olimpijsko odličje.
V objemu s prijateljico Brooke Raboutou. | Foto: Reuters V objemu s prijateljico Brooke Raboutou. Foto: Reuters

Pot do drugega olimpijskega zlata je bila vse prej kot lahka. Garnbretova je v prvem delu finala preplezala tri od štirih balvanskih izzivov, na zadnjem pa si je nekoliko poškodovala sredinec na levi roki, kar je zaskrbelo številne slovenske navijače. Kljub vsemu se je uspela zbrati in samozavestno vstopiti v smer za težavnostno plezanje. Kot vodilna po balvanskem delu (pred Američanko je imela le štiri desetinke točke prednosti) se je v smer podala kot zadnja. Vrha smeri sicer ni osvojila (tega ni uspelo nobeni od tekmovalk), je pa bilo dovolj za novo olimpijsko zmago. Ko se je spustila s stene, so jo zajela čustva, oba s trenerjem Romanom Krajnikom sta jokala. Seštevek Garnbretove po finalu je znašal 168,5 točke od 200 možnih, bila je prva na balvanih in tretja v težavnosti. Američanka Brooke Raboutou (156 točk) je osvojila srebro, Avstrijka Jessica Pilz (147,4 točke) pa bron.

Oba s trenerjem sta jokala.  | Foto: www.alesfevzer.com Oba s trenerjem sta jokala. Foto: www.alesfevzer.com

PODROBNEJE: športno plezanje, kombinacija, finale (Ž)
*REZULTATI V ŽIVO

13.22 – Pleza Janja Garnbret! In to kako! Do zlate olimpijske medalje! Srebro je osvojila Američanka Brooke Raboutou, bron pa Avstrijka Jessica Pilz. 

Janja Garnbret | Foto: Reuters Foto: Reuters

Janja Garnbret | Foto: Reuters Foto: Reuters 13.18 – Odlično se je v steni za težavnost znašla tudi Avstrijka Jessica Pilz, ki bo danes najmanj druga. Dosegla je 88.1 točke, skupaj z balvanskim delom 147.4 točke. 

13.10 – Američanka Brooke Raboutou, ki je bila po balvanih najbližje Janji Garnbret, je z 72 točkami v težavnosti in skupnim izkupičkom 156 točk že osvojila olimpijsko kolajno, čaka le še na barvo kovine. 

13.05 – Japonka Ai Mori je z izjemnim plezanjem v težavnosti močno popravila vtis iz balvanskega dela. Svetovna prvakinja v težavnosti iz Berna je zbrala kar 96.1 točko (od 100 možnih), kar skupaj z balvani znaša 135.1 točke. 

Ai Mori je potrdila svojo izjemnost v težavnostnem plezanju.  | Foto: Reuters Ai Mori je potrdila svojo izjemnost v težavnostnem plezanju. Foto: Reuters 12.58 – Zelo hitro se je poslovila domačinka Oriane Bertone, ki je hitro zdrsnila s stene in zbrala le 45 točk, skupaj z balvani je to 104.5 točke. 

12.53 – S svojim nastopom je opravila tudi Avstralka Oceania Mackenzie, ki je močnejša v balvanskem plezanju, medtem ko v težavnosti ni tako suverena. V drugem delu finala je zbrala 45.1 točke, prav toliko kot v balvanskem delu, kar ji je skupaj prineslo 104.8 točke.
Tudi finale športnega plezanja poteka pred polnimi tribunami.  | Foto: Reuters Tudi finale športnega plezanja poteka pred polnimi tribunami. Foto: Reuters 12.47 – Tudi Britanka Erin McNiece se je dobro znašla v steni za težavnost. Priplezala je do oprimka za 68.1 točko, kar ji je skupaj z balvanskim delom prineslo 127.6 točke in vodstvo v finalu.

12.35 – Nadaljujemo z drugim delom finala v olimpijski kombinaciji. Tekmovalke so si že ogledale smer. Kot prva se je v steno podala Korejka Chaehyun Seo, ki pa ima zaradi slabšega balvanskega dela zelo slabo izhodišče za težavnostno preizkušnjo. Pričakovano ji je šlo v težavnosti precej bolje, zbrala je 76.1 točke, kar skupaj z balvani znaša 105 točk.
Janja Garnbret med ogledom smeri za težavnost. | Foto: Reuters Janja Garnbret med ogledom smeri za težavnost. Foto: Reuters

TEKMOVALKA BALVANSKI DEL TEŽAVNOSTNI DEL* SKUPAJ
J. Garnbret (SLO) 84.4 točke

84.1

168.5

B. Raboutou (ZDA) 84.0

72.0 

156.0
O. Mackenzie (AUS) 59.7

45.1

104.8
O. Bertone (FRA) 59.5

45.0 

104.5
E. McNiece (VB)  59.5

68.1

127.6
J. Pilz (AUT)  59.3 88.1 147.4
A. Mori (JAP)  39.0

96.1

135.1
C. Seo (KOR)  28.9 76.1 točke 105.0

* - pravkar poteka težavnostni del finala

11.40 – Tudi Janja Garnbret je imela precej težav na zadnjem balvanu. Osvojila je drugo cono (9.6) in skupaj zbrala 84.4 točke, kar je le štiri desetinke več od njene prijateljice Brooke Raboutou (84 točk), kar obeta hud obračun v nadaljevanju dneva. Kot kaže si je slovenska šampionka na zadnjem balvanu nekoliko poškodovala sredinec na levi roki. Upamo, da bo pred drugim delom finala dobila pomoč fizioterapevta, ki jo spremlja na prizorišču.  

Janja Garnbret | Foto: Reuters Foto: Reuters 11.35 – Četrti balvanski izziv je pretrd oreh tudi za Američanko Brooke Raboutou, ki je pred tem brez težav preplezala prve tri balvane. Na zadnjem je zmogla do druge cone (pet poskusov ji je prineslo 9.6 točke), kar pomeni, da balvanski del finala zaključuje s 84 točkami. Tudi Avstrijka Jessica Pilz je imela obilo težav. Priplezala je zgolj do prve cone, kar ji je prineslo 4.8 točke. Po balvanskem delu ima na svojem računu 59.3 točke.

11.25 Janja Garnbret in Oriane Bertone, tekmovalki, ki pri navijačih v Parizu spodbudita najbolj glasno navijanje, sta istočasno na prizorišču. Garnbretova je tretji balvan, ki je bil izjemno fizičen, (edina) splezala v prvem poskusu (25 točk), medtem ko je Francozinja na zadnjem balvanu priplezala zgolj do druge cone (9.6), ni pa zmogla do vrha. Medte je z balvanskim delom opravila Japonka Ai Mori, ki se je mučila tudi na zadnjem balvanu. Splezala je zgolj do prve cone in zbrala 4.5 točke. Balvanski del ji je prinesel samo 39 točk, kar pomeni, da se ji olimpijska medalja odmika.  
Avstrijka Jessica Pilz | Foto: Reuters Avstrijka Jessica Pilz Foto: Reuters

11.12 – Japonka Ai Mori, ki ni uspela splezati prvega balvana, v drugem pa je zmogla do druge cone, je presenetila na tretjem balvanu in ga do zdaj edina splezala do vrha. Potrebovala je dva poskusa, kar ji je prineslo 24.8 točke. Odlične predstave še naprej kaže Američanka Brooke Raboutou. Tudi njej je na tretjem balvanu uspelo doseči vrh, in to že v drugem poskusu (24.9).

11.05 – Tudi Avstrijki Jessici Pilz je uspelo razrešiti drugi balvanski izziv. Za vrh je potrebovala pet poskusov, kar ji je prineslo 24.6 točke. Tudi Janja Garnbret je na vrhu, potrebovala je dva poskusa, kar ji je odneslo dve desetinki točke (24.8). 

Američanka Brooke Raboutou | Foto: Reuters Američanka Brooke Raboutou Foto: Reuters 10.52 – Če sta bila prva dva balvanska izziva za večino finalistk mačji kašelj, je tretji balvan očitno precej težji zalogaj. Korejka Seo je prva okusila težavnost balvana, uspelo ji je splezati zgolj do prve cone, kar ji je prineslo 4.8 točke. Precej težav je imela tudi Britanka Erin McNiece, ki je ostala brez točk. Medtem je Američanka Raboutou v drugem poskusu osvojila vrh drugega balvana in osvojila 24.8 točke. 

10.48 – Navijači so dočakali tudi prvo damo športnega plezanja Janjo Garnbret. Kot kaže, je odlično razpoložena, čez prvi balvan se je sprehodila kot za šalo in osvojila 25 točk. 

Avstralka Oceania Mackenzie | Foto: Reuters Avstralka Oceania Mackenzie Foto: Reuters

10.45 – Navijačem se je že predstavila Američanka Brooke Raboutou in v prvem poskusu dosegla vrh (25 točk). Medtem je na drugem balvanu plezala Britanka Erin McNiece in tudi tokrat brez težav osvojila vrh (25 točk). Uspešna je bila tudi Avstrijka Jessica Pilz, vrh prvega balvana je dosegla v drugem poskusu (24.9). Na drugem balvanu je bila uspešna tudi Avstralka Oceania Mackenzie. Za vrh je potrebovala dva poskusa (24.8).

Domačinka Oriane Bertone | Foto: Reuters Domačinka Oriane Bertone Foto: Reuters

10.40 – Japonka Ai Mori, specialistka za težavnost, je imela zaradi svoje nizke postave obilo težav že z vstopom v steno in na koncu prvi izziv končala brez točk. Korejka Chaehyun Seo je medtem že opravila z drugim balvanskim izzivom. Osvojila je eno cono in zbrala 4.8. točke.  

10.34 – S prvim balvanom je uspešno opravila 20-letna Britanka Erin McNeice. Vrh je dosegla v drugem poskusu, kar ji je prineslo 24.9 točke. Ekspresno hitro je z balvanskim izzivom opravila tudi Avstralka Ocenia Mackenzie, specialistka za balvansko plezanje. Vrh je dosegla v prvem poskusu in zbrala 25 točk. Prepričljiva je bila tudi domačinka Oriane Bertone. Tudi ona je vrh dosegla v prvem poskusu, kar ji je prineslo 25 točk.

Britanka Erin McNeice je tudi danes odlično razpoložena.  | Foto: Reuters Britanka Erin McNeice je tudi danes odlično razpoložena. Foto: Reuters 10.30 – Prva se je v prvi balvan podala 20-letna Korejka Chaehyun Seo, osma z olimpijskih iger v Tokiu, a ji ni uspelo doseči vrha, ki prinaša 25 točk. Z osvojeno drugo cono v osmih poskusih je zbrala 9.5 točke. Janja Garnbret se bo v steno podala kot zadnja. 

plezanje Janja Garnbret | Foto: Reuters Foto: Reuters

10.15 – V plezalnem centru Le Bourget so že predstavili vseh osem finalistk, zdaj imajo nekaj minut za ogled balvanov. V prvem delu finala jih čakajo štirje balvanski problemi, v drugem delu, ki se bo začel ob 12.35, pa smer v težavnostnem plezanju. Roman Krajnik, trener najboljše plezalke na svetu Janje Garnbret, si želi čim težjih postavitev.
Plezalke bodo imele spet močno navijaško podporo s tribun.  | Foto: Reuters Plezalke bodo imele spet močno navijaško podporo s tribun. Foto: Reuters

Branilka olimpijskega zlata iz Tokia Janja Garnbret se v finale podaja kot zmagovalka polfinala, najboljša je bila tako na balvanih kot v smeri za težavnost, a v finalu se bodo karte premešale na novo. Druga slovenska predstavnica Mia Krampl je tekmovanje končala na 17. mestu, Luka Potočar, edini predstavnik Slovenije v moški konkurenci, pa je osvojil 16. mesto.

V finalu bodo nastopile še Avstrijka Jessica Pilz, Američanka Brooke Raboutou, Japonka Ai Mori, Francozinja Oriane Bertone, Avstralka Ocenia Mackenzie (124,7), Britanka Erin McNeice in Korejka Chaehyun Seo. 

S prijateljico Brooke Raboutou | Foto: www.alesfevzer.com S prijateljico Brooke Raboutou Foto: www.alesfevzer.com

Tekmovalka Točke v balvanskem delu Točke v težavnosti*  Skupaj točk
C. H. Seo (J. Koreja) 9.5 + 4.8 + 4.8 + 9.8 = 28.9 točke    
E. McNeice (VB) 24.9 + 25 + 0 + 9.6 = 59.5     
O. Mackenzie (AUS) 25 + 24.8 + 4.9 + 5 = 59.7    
O. Bertone (FRA) 25 + 24.9 + 0 + 9.6 = 59.5    
A. Mori (JAP) 0 + 9.7 + 24.8 + 4.5 = 39.0    
B. Raboutou (ZDA) 25 + 24.8 + 24.9 + 9.6 = 84    
J. Pilz (AVS) 24.9 + 24.6 + 5 + 4.8 = 59.3     
J. Garnbret (SLO) 25 + 24.8 + 25    

* - pravkar poteka težavnostni del finala

V prvem delu tekmovanja bodo plezalke morale rešiti štiri balvanske izzive, pri čemer osvojitev prve cone prinaša pet točk, druge pa deset točk. Vrh, osvojen v prvem poskusu, prinese 25 točk. Skupaj je torej mogoče priplezati do stotih točk, pri čemer vsak neuspešen poskus odnese desetinko točke (0,1).

V drugem delu finalistke čaka smer v visoki steni. Tukaj je točkovanje drugačno kot na balvanih, a vrh tudi tukaj, tako kot pri balvanih rešeni vsi štirje balvanski izzivi, prinaša sto točk. V najboljšem scenariju plezalke lahko osvojijo 200 točk. Za orientacijo: zmagovalka polfinala, slovenska šampionka Garnbret, jih je zbrala 195,7, kar je skoraj 40 več od prve zasledovalke, Avstrijke Pilz (156,9).

Balvanski del finala se je začel ob 10.15, preizkušnja v težavnosti pa ob 12.35.

Preberite še:

Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Čestitke za Vodiška so deževale z vseh strani, oglasila se je tudi predsednica
Toni Vodišek Pariz 2024
Sportal Olimpijski podprvak Toni Vodišek je izpolnil obljubo
Jekaterina Vedenejeva
Sportal Jekaterina Vedenejeva v Parizu do šestega mesta
Ne spreglejte