Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
11. 2. 2014,
16.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nataša Lačen Vesna Fabjan Katja Višnar Soči 2014

Torek, 11. 2. 2014, 16.15

2 leti, 2 meseca

Slovenski junakinji je pošiljala energijo iz Francije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je bogatejša za novo olimpijsko odličje. Smučarska tekačica Vesna Fabjan je v Sočiju osvojila bron. Iz srca ji čestita tudi Nataša Lačen, nekdanja prva dama slovenskega teka.

Korošica se v teh dneh mudi v Chamonixu, kjer uživa v lepotah turnega smučanja. Ob našem klicu je takoj potarnala, da ji je žal, ker ni zgodovinskega nastopa Vesne Fabjan spremljala v neposrednem prenosu. A razlogov za slabo voljo vseeno ni bilo. "Sem pa takoj izvedela za rezultat in skakala od sreče. Seveda si bom ogledala posnetek in to ne le enkrat. Z Vesno sem navijala v srcu in ji pošiljala energijo," se je smejalo Nataši Lačen, ki se je razveselila novega uspeha slovenskega smučarskega teka. Komaj čaka na trenutek, ko se bo vrnila v domovino in nazdravila z dobitnico bronastega olimpijskega odličja. "Zelo ji privoščim. Vesna izhaja iz pravega zdravega okolja, ki ji je dalo prave korenine. Je skromna, zelo delovna, z njene strani je bilo storjenih ogromno odrekanj, zdaj pa se ji je vse skupaj poplačalo," je 41-letna Črnjanka čestitala prijateljici za uspeh kariere, s katerim je dvignila na noge Slovenijo. In dokazala, da premore slovenski ženski tek v šprintu še veliko dobrega, čeprav se je pred štirimi leti poslovila nordijska princesa Petra Majdič. Slovenija se je tako že drugič zapored znašla na seznamu dobitnic olimpijskih medalj v smučarskem teku.

Odlično izhodišče za tekmo dvojic

Pred odhodom slovenske odprave v Soči se je Nataša pogovarjala z Markom Gracerjem, danes enim izmed najbolj ponosnih trenerjev na svetu, saj je Vesni pomagal do zgodovinskega presežka. "Preden je Marko odšel v Soči, mi je dejal, da bo lahko v primeru, če se bo vse poklopilo ter če bo na pomoč priskočila še sreča, dosegljiva tudi medalja. Tako se je tudi zgodilo. Zelo sem vesela zaradi tega," je dvakratna udeleženka olimpijskih iger (1998 in 2002) delila čustva z bralci in bralkami Sportala.

Ni prezrla niti uspeha Katje Višnar, ki so ji pošle moči v polfinalu. "Nisem pričakovala, da tako močna v drsni tehniki. Odlično trenira in dosegla je krasen rezultat. Današnji rezultati ponujajo odlično izhodišče še za tekmo dvojic. Vesna in Katja ne bosta obremenjeni, pač pa bosta lahko le uživali," je pohvalila ekipni uspeh, ki bi lahko na teh olimpijskih igrah poskrbel za nadaljevanje odmevnih uvrstitev.

Slovenija je bila poleg Norveške in Švedske edina država, ki je imela v polfinalu vsaj dve tekmovalki, v četrtfinalu pa sta nastopili še preostali slovenski predstavnici Alenka Čebašek in Nika Razingar.

Šprint je povsem enakovreden preostalim disciplinam

Kje tiči skrivnost, da je Slovenija tako močna v šprintu, kjer je na olimpijski preizkušnji dokazala, da spada med velesile? "Ko sem sama tekla, še ni bilo šprinta. Takrat je bila Petra edina, ki je lahko dosegala boljše rezultate na daljših progah (Nataša je bila dvakrat 12. na tekmi svetovnega pokala, op. p.). Hvala bogu, da je nato prišel šprint. Vesna je prava šprinterka, na daljši razdalji takega rezultata ne bi mogla narediti. V genih ima hitra vlakna, močno vzdržljivost, da lahko trenira tako na polno," je povedala Lačnova, ki si po koncu kariere kot gledalka rada ogleda šprinterske preizkušnje.

Potrdila je, da v tekaških krogih ne vlada prepričanje, da bi bil šprint deležen podcenjevalnih primerjav. "Je povsem enakovreden preostalim disciplinam in zelo zanimiv za gledati. To je tako kot pri atletiki, kjer imaš šprint in maraton. In danes je Slovenija dobila novo medaljo. Prekrasno," se je še enkrat priklonila 28-letni Gorenjki, ki je domovini pritekla že drugo odličje. Po Prelčevem srebru je napočil čas za njen bron. Bodo prihodnji dnevi prinesli še zlato?

Ne spreglejte