Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2024,
16.15

Osveženo pred

47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

Matjaž Han Robert Golob Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 16.15

47 minut

Pariz 2024

OKS in politični vrh podelila nagrade junakom pariških iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Andreja Leški Janja Garnbret Toni Vodišek | Toni Vodišek, Janja Garnbret in Andreja Leški | Foto Jure Makovec/STA

Toni Vodišek, Janja Garnbret in Andreja Leški

Foto: Jure Makovec/STA

Predsednik slovenske vlade Robert Golob in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta v vili Podrožnik podelila plakete in nagrade športnicam in športnikom ter njihovim trenerjem za vrhunske dosežke na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu.

Glavne zvezde dogodka v protokolarnem objektu v Rožni dolini, ki so se ga udeležili še nekateri drugi vodilni predstavniki slovenskega političnega življenja ter predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac, so bili trije nosilci kolajn iz francoske prestolnice. Plezalka Janja Garnbret in judoistka Andreja Leški sta osvojili zlati kolajni, medtem ko se je kajtar Toni Vodišek z olimpijskega jadralskega prizorišča na Azurni obali v domovino vrnil z odličjem srebrnega leska.

Andreja Leški Janja Garnbret Toni Vodišek | Foto: Jure Makovec/STA Foto: Jure Makovec/STA Obe dobitnici zlate kolajne v Parizu sta iz letnega programa športa RS in od OKS prejeli po 70.000 evrov, njuna trenerja Roman Krajnik in Luka Kuralt pa po 67.000 evrov. Odličje srebrnega leska Vodiška je bilo ovrednoteno na 58.125, njegov oče in trener Rajko Vodišek je prejel 55.500 evrov.

OKS je odločitev o denarnih nagradah na letošnjem največjem športnem dogodku na svetu sporočil maja. Bronasta kolajna bi tekmovalcu oziroma tekmovalki v Parizu prinesla denarno nagrado v višini 49.250, trenerju pa 47.000 evrov. V kolektivnih športnih panogah - Slovenijo sta zastopali obe rokometni reprezentanci ter moška odbojkarska izbrana vrsta - je bila za zlato kolajno predvidena nagrada v višini 390.000 evrov (vodstvo 171.000), za srebrno 318.750 (vodstvo 140.250), za bronasto pa 267.500 (vodstvo 118.500).

Poglejte nekaj videoutrinkov s sprejema v vili Podrožnik (vir: STA):

"Vi ste dosegli svoje in ponovno navdušili Slovenijo ter nas povezali na način, kot zna povezati samo šport," je junake pariških iger uvodoma nagovoril Bobinac in nato dodal: "Iskreno bi se zahvalil vsem, ki pomagate športu, od slovenske politike do gospodarstva ter privržencev športa. Vsi nosilci kolajn in drugi športniki v Parizu ste bili pravi ambasadorji naše države, ki je bila med najbolj uspešnimi glede na število prebivalcev. Po številu zlatih odličij je bila po tem merilu pred nami le Nova Zelandija."

Andreja Leški Janja Garnbret Toni Vodišek | Foto: Jure Makovec/STA Foto: Jure Makovec/STA

"Na letošnje olimpijske igre smo se temeljito pripravljali tudi na vladi in vložili veliko višja sredstva, kot v preteklosti. Naš naslednji korak bo, da izboljšamo položaj športnikov in športnic tudi po zaključku njihovih tekmovalnih poti, prvi pogovori o tem so se že začeli s predsednikom OKS," je na sprejemu med drugim dodal Golob.

Slovenijo je med 26. julijem in 11. avgustom v Parizu zastopalo rekordnih 90 tekmovalk in tekmovalcev, ki so nastopili v 17 športnih panogah, skupaj s strokovnim, zdravniškim in drugim osebjem pa je bila na igrah 197-članska slovenska olimpijska odprava.

Ne spreglejte