Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
5. 8. 2012,
10.28

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

olimpijske igre Michael Phelps Missy Franklin

Nedelja, 5. 8. 2012, 10.28

5 let, 4 mesece

Phelps: "Uspelo mi je!" Pa še dobil je naslednico.

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Plavalni del iger 30. olimpijade so zaznamovali Američan Michael Phelps, ki se je ustavil pri 22 kolajnah, 17-letna Missy Franklin s štirimi zlatimi in kar devet svetovnih rekordov.

Phelps - slovo z 22 olimpijskimi kolajnami

Ameriški plavalec Michael Phelps se je pri 27 letih z velikih tekmovanj poslovil v velikem slogu - na sobotni zadnji plavalni disciplini londonskih olimpijskih iger je z ameriško štafeto 4 x 100 metrov mešano osvojil zlato kolajno. To je njegova 18. zlata na olimpijskih igrah in skupno 22. kolajna! Rekord, ki ga bo težko kdo kdaj presegel. Njegova zgodba uspeha se je začela na igrah v Sydneyju, ko je bil star 15 let in kot zatrjuje, jo je 12 let kasneje konec. "Že pred časom sem si rekel, da pri 30 letih nočem več plavati. Do 30 imam še tri leta, nočem plavati še tri leta. Dosegel sem vse, kar sem si želel, čas je za druge stvari," je sklenil po londonskih igrah.

Začel jih je s porazom na 200 prosto (četrti), Ryan Lochte ga je za sabo pustil tudi na 200 delfin, nato pa se je začel Phelpsov šov - igre je končal z dvema srebrnima in štirimi zlatimi kolajnami. Izjemno, čeprav manj od želja. V Pekingu je dobil osem zlatih, v Londonu je želel vsem sedem, v katerih je nastopal. "Kariero lahko povzamem v nekaj besedam: 'Uspelo mi je!' To je to. Bili so vzponi in padci, a sem dosegel vse, kar sem si zastavil. Uspelo, mi je, kar ni nikomur pred mano." In kaj bo počel zdaj? "Rad bi potoval. Videl sem že številne kraje po svetu, a jih nisem imel časa spoznati." Ostaja v športu: delal bo z mladimi, še naprej bo skrbel za svojo fundacijo.

Missy - štiri zlate kolajne in svetovni rekord

Tudi v ženski konkurenci je najboljša plavalka iger osvojila štiri zlata odličja (pa še eno bronasto), a je za razliko od Phelpsa ona šele zna začetku svoje kariere. To je 17-letna Missy Franklin, nova zvezda ameriškega in svetovnega plavanja. Je le pet zlatih kolajn za najuspešnejšo olimpijko vseh časov Lariso Latinino, pa so pred njo vsaj še tri olimpijske igre. Gre lahko po Phelpsovi poti? "Mislim, da njegovih čevljev ne bo mogel nihče zapolniti. Za sabo je pustil velike stopinje. Upam, da si ustvarim malo pot ob njegovi." Srednješolka iz Colorada pravi, da ji je Michael vzor in ji je pogosto svetoval, ji pomagal pri motivaciji za tako naporne treninge. Brez njih ne bi bilo uspeha. "Je najboljši olimpijec vseh časov. To me navdihuje, daje mi ogromno motivacije."

In njena prihodnost? "Naslednje štiri leta bodo super zabavne. Dokončati moram srednjo šolo, nato izbrati kolidž. Komaj čakam!" Do kdaj bo nastopala na olimpijskih igrah pa si ne upa napovedati. "Upam, da bom zraven leta 2016." Missy iger ni zaznamovala le s štirimi zlatimi odličji, temveč tudi z rekordom na 200 metrov hrbtno, ki ga je zrušila dvakrat v 24 urah. To je bil eden od devetih rekordov na teh igrah, kar je izjemen dosežek, če vemo, da se ne uporablja več posebnih super hitrih kopalk.

Plavalni del londonskih iger je bil res izjemen.

Ne spreglejte