Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
15.06

Osveženo pred

26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,97
košarka olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 15.06

26 minut

Olimpijske igre, košarkarski turnir, četrtfinale

V živo: Jokić s soigralci pokazal zobe, superzvezdnika NBA poslali domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,97
Nikola Jokić | Nemci so prvi polfinalisti olimpijskega turnirja v košarki. Tako se je veselil Moritz Wagner. | Foto Reuters

Nemci so prvi polfinalisti olimpijskega turnirja v košarki. Tako se je veselil Moritz Wagner.

Foto: Reuters

Ljubitelji košarke si lahko manejo roke ob pogledu na današnje dogajanje na olimpijskih igrah v Parizu. V dvorani Bercy poteka spektakularen četrtfinalni program. Začeli sta ga Nemčija in Grčija. Svetovni prvaki so izločili slovenskega krvnika s kvalifikacijskega turnirja v Pireju. Zmagali so s 76:63. V drugem četrtfinalu si nasproti stojita Srbija in Avstralija, ki je izvrstno začela obračun. Gostiteljico Francijo čaka neugodna Kanada, večer pa prinaša spopad zvezdnikov ZDA in pa Brazilije, ki pod vodstvom Hrvata Aleksandra Petrovića ne želi kar tako podpisati predaje.

Nikola Jokić
Sportal Kakšni četrtfinalni pari! Srbija rešila Grčijo, rekord ZDA v nevarnosti.

Torek, 6. avgust:

Giannis Antetokounmpo je z Grčijo na olimpijskem turnirju izpadel v četrtfinalu. | Foto: Reuters Giannis Antetokounmpo je z Grčijo na olimpijskem turnirju izpadel v četrtfinalu. Foto: Reuters Prvi polfinalisti olimpijskega turnirja v košarki so Nemci. V drugem polčasu so strli odpor Grkov, jih premagali s 73:66 in se uvrstili med najboljše štiri.

Po prvem polčasu je bil rezultat izenačen (36:36). Grčija je bolje vstopila v dvoboj in na krilih Giannisa Antetokounmpoja (skupno je dosegel 22 točk in bil prvi strelec dvoboja) dobila prvo četrtino za +10 (21:11), a so svetovni prvaki vrnili udarec, drugo četrtino dobili s 25:15 in poskrbeli, da sta reprezentanci odšli na počitek z neodločenim rezultatom. V nadaljevanju so Nemci pobegnili Grkom. Največ točk je prispeval Franz Wagner, košarkar Orlanda v ligi NBA (18), Dennis Schröder jih je dodal 13, a tudi osem asistenc. Tako se je Antetokounmpo, eden največjih zvezdnikov lige NBA, poslovil od olimpijskega turnirja in sanj o tem, da bi osvojil medaljo.

Srbija ali Avstralija?

Lahko Nikola Jokić z druščino izloči Avstralce, ki so v Tokiu ugnali Slovenijo v boju za bron? | Foto: Reuters Lahko Nikola Jokić z druščino izloči Avstralce, ki so v Tokiu ugnali Slovenijo v boju za bron? Foto: Reuters Ob 14.30 se je soj luči uperil proti Srbom in Avstralcem. Nikola Jokić bo skušal z moštvenimi kolegi preskočiti žilave Avstralce, ki so v skupinskem delu premagali Špance in izgubili s Kanado in Grčijo. Medtem so Srbi izgubili le s favoriziranimi Američani.

A začetek tekme ni šel v prid Srbom. Avstralci so prvo četrtino dobili z 31:17, sredi druge vodili že s +24 pri rezultatu 44:20. Pred polčasom so se srbski košarkarji vrnili v igro in šli na odmor pri zmernem zaostanku 12 točk (42:54). Najboljši strelec po prvih 20 minutah je bil z 20 točkami Patty Mills, Josh Giddey jih je prispeval 13, pri Srbih pa je bil Jokić pri 11 točkah.

V tretji so se Srbi prebudili in sprva sredi le-te prišli na vsega štiri točke zaostanka (56:60), v zadnjo četrtino pa vodili s 67:65, kar pomeni, da so tretjo dobili z rezultatom 25:11

Za gostitelje iger bo največ pozornosti kanil obračun med Francijo in Kanado. Zadnje omenjena igra zelo prepričljivo in ima v svojih vrstah odlične posameznike, kot so Shai Gilgeous-Alexander, Jamal Murray, Dillon Brooks … Francozi so imeli v skupinskem delu kar nekaj težav. Visoko so izgubili proti Nemčiji, s težavo po podaljšku premagali Japonce, za uvod pa preskočili Brazilce.

Ti imajo najvišjo četrtfinalno oviro, saj jim bodo nasproti stali zvezdniki iz lige NBA. ZDA so absolutni favorit tega dvoboja in turnirja nasploh. 

Kevin Durant (levo) je streljaj od velikega rekorda. | Foto: Reuters Kevin Durant (levo) je streljaj od velikega rekorda. Foto: Reuters

Kevin Durant je skupno na tekmah olimpijskih iger dosegel za ZDA 483 točk. Tako ima v nadaljevanju turnirja imenitno priložnost, da popravi ameriški rekord, ki zdaj pripada njegovi rojakinji Lisi Leslie (488 točk). Obstaja velika verjetnost, da bo to zvezdnik Phoenixa storil že v četrtfinalu proti Braziliji.

Torek, 6. avgust:

Ne spreglejte