Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
11.38

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Olimpijski komite Slovenije Bogdan Gabrovec

Torek, 24. 3. 2020, 11.38

4 leta, 1 mesec

OKS slovensko vlado poziva tudi k pomoči športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Bogdan Gabrovec, predsednik OKS | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Olimpijski komite Slovenije poziva slovensko vlado, naj z ukrepi za omilitev posledic koronavirusa, podpre tudi slovenski šport. Kot je v pismu zapisal predsednik OKS Bogdan Gabrovec, je zaradi zaustavitve svojih aktivnosti veliko izgubo utrpel tudi šport, ki bo brez ustrezne pomoči po krizi težko nadaljeval delo.

Pri OKS poudarjajo, da ima šport ob širšem družbenem vplivu, ki je na prvem mestu, tudi pomemben gospodarski učinek v državi. "Slovenska športna industrija ustvari 609 milijonov evrov v celoten BDP in zaposluje 21.900 ljudi. Delež, ki ga ustvari športna industrija, tako predstavlja 1,96 odstotka slovenskega BDP-ja, zaposlitve, povezane s športom, pa predstavljajo kar 2,43 odstotka vseh zaposlenih v Sloveniji," trdijo na OKS.

Ogroženih preko 470 redno zaposlenih in več kot 2270 stalnih zunanjih sodelavcev

V OKS so že opravili prvo poizvedbo med športnimi organizacijami, ki jih je v Sloveniji preko dva tisoč. V odzivu 34 športnih zvez in 300 športnih društev so zabeležili, da je zaradi novonastale situacije ogroženih preko 470 redno zaposlenih in več kot 2270 stalnih zunanjih sodelavcev, ki skrbijo za delovanje športnih aktivnosti.

"Iz navedenega so izvzeti vsi zaposleni športniki in trenerji v javni upravi na ministrstvih in trenerji, zaposleni v nacionalnih panožnih športnih šolah," številke razlagajo na OKS in dodajajo, da je samo med sodelujočimi organizacijami v poizvedbi predviden izpad prihodkov v višini skoraj skoraj 16 milijonov evrov, finančno breme pa narašča.

Foksi OKS | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

OKS predlaga davčno razbremenitev prihodkov od sponzorstev

V OKS zato predlagajo dva sklopa ukrepov za reševanje nastale krize v športu. V prvem sklopu predlagajo posebno državno pomoč za športne organizacije v višini izpada prihodkov zaradi odpovedi aktivnosti, povračilo nadomestila plače in oprostitev plačevanje prispevkov za socialno varnost za zaposlene v športu ter odpis najemnin javnih športnih objektov.

V drugem sklopu pa si OKS želi ukrepe za normalizacijo delovanja športa po koncu epidemije. Tukaj OKS predlaga davčno razbremenitev prihodkov od sponzorstev in davčno olajšavo za sponzorje, znižanje davčne stopnje pri prodaji vstopnic ter znižanje davčne stopnje za nakup športne opreme za zveze in društva za vsaj 18 mesecev.

OKS predlaga tudi spremembo zdaj veljavne obdavčitve športne loterije, ki bi športu po starem vzorcu lahko zagotavljala več sredstev, ali pa, da se del zdaj pobranih davkov iz tega naslova namensko vrne v šport.

V OKS si za pomoč športu v obdobju po krizi želijo še številne druge spremembe, tudi prevzem stroškov varovanja prireditev s strani policije in delno brezplačno zdravstveno oskrbo. Izstopa pa poziv k plačilu mesečne vadnine v višini 30 evrov za otroke od 6. do 16. leta starosti. Vse to naj bi, po mnenju OKS, le zagotovilo normalno sistemsko preživetje slovenskega športa, piše STA.

V osamitvi tudi olimpijski ogenj

Vse bolj glasne napovedi o prestavitvi poletnih olimpijskih iger zaradi koronavirusne pandemije so začasno ustavile oziroma posegle tudi v potovanje enega izmed najbolj značilnih simbolov olimpijskega gibanja. Olimpijski ogenj, ki je iz antične Olimpije pripotoval na Japonsko, trenutno čaka odločitev o usodi letošnjih OI.

Program se spreminja iz ure v uro, najprej so se odrekli množični prireditvi, s katero bi zaznamovali začetek poti olimpijskega ognja do Tokia, s spomladanskim festivalom, s katerimi bi simbolno zaznamovali tudi preporod z rušilnima potresom in tsunamijem ter jedrsko katastrofo zaznamovanega območja Fukushime.

Iz velikega festivala ne bo nič, saj so zaradi preprečevanja širjenja virusa odpovedane vse množične prireditve in je zbiranje ljudi zelo omejeno. Zdaj pa je še Japonsko zajela negotovost, povezana z odpovedjo oziroma preložitvijo OI.

Ne spreglejte