Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
20.25

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Jani Dvoršak WADA SLOADA

Četrtek, 20. 9. 2018, 20.25

5 let, 7 mesecev

Direktor slovenske protidopinške organizacije (Sloado) Jani Dvoršak

"Odločitev Wade bo razdvojila športni svet"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Jani Dvoršak Dan čistega športa | Foto STA

Foto: STA

Odločitev krovne protidopinške organizacije Wade o tem, da bo vrnila pristojnosti ruski nacionalni protidopinški agenciji (Rusada) in s tem omogočila vrnitev ruskih športnikov na mednarodno sceno, bo razdvojila športni svet, je prepričan direktor slovenske protidopinške organizacije (Sloado) Jani Dvoršak.

"Nesporno bo ta odločitev razpolovila svet, tako kot že vrsta ukrepov doslej. Del sveta bo zadovoljen, del pa ne. A če bi odločitev skušal komentirati bolj podrobno: ruska protidopinška agencija je morala izpolniti določene obveznosti in Rusada je tisto, kar je morala storiti, storila. Obnovila je svojo organizacijo, znotraj te zveze že tri leta delujeta dva predstavnika Wade in prepričan sem, da ob tem, ko so zamenjali vse osebje, programi, ki tečejo, ustrezajo protidopinškemu kodeksu," je v zvezi o potezi Wade dejal Jani Dvoršak.

Wada
Sportal Protidopinška agencija umika suspenz, zelena luč za ruske športnike

"Drugi del problema ima politično ozadje. Vse, kar se je dogajalo v Sočiju, je moralo imeti in preiskave so tudi dokazale, da je imelo ozadje v ruski politiki. Ta del pa je rusko športno ministrstvo priznalo, priznali so McLarnovo in Schmidovo poročilo," pravi Dvoršak.

Pri tem opozarja, da je pomembnejši drugi, še neizpolnjeni del obveznosti: "To je dostop do laboratorija, do vzorcev, odvzetih v času, ko je potekal škandal. To mora biti zagotovljen do junija naslednje leto. To pa je ključno, pri tem pa je treba poudariti še nekaj: vrnitev statusa ruski protidopinški agenciji ne pomeni istočasno tudi sprostitve nastopov ruskih športnikov."

"Vrnitev statusa ruski protidopinški agenciji ne pomeni istočasno tudi sprostitve nastopov ruskih športnikov." | Foto: Ana Kovač "Vrnitev statusa ruski protidopinški agenciji ne pomeni istočasno tudi sprostitve nastopov ruskih športnikov." Foto: Ana Kovač

To pomeni, da odločitev Wade ne bo avtomatično potegnila za seboj udeležbe Rusov na vseh mednarodnih tekmovanjih. O tem, kdaj in v kakšni obliki bo ta vrnitev potekala, še vedno odločajo posamezne panožne zveze.

"Wada v tem primeru ni odločevalec"

"Wada v tem primeru ni odločevalec, ona odloča samo o zadevah, za katere je pristojna, v osnovi za kršitve dopinških pravil. O nastopih športnikov pa odločajo zveze. Kako pa bodo potekali postopki, pa je v njihovi pristojnosti. Dejstvo pa je, da bodo morali imeti športniki, ki bodo nastopili na SP, izpolnjen protidopinški program. Od zdaj jih bo lahko izdajala tudi ruska agencija," je o vrnitvi ruskih športnikov dejal Dvoršak.

Ob tem pa meni, da za športnike, ki bodo imeli korektno opravljen protidopinški program, ne bo zadržkov, da bi nastopali. "Wada je svoj del naloge naredila, to, ali bodo in kdaj bodo lahko nastopali, pa je v pristojnosti mednarodnih športnih zvez," pravi Dvoršak.

doping | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pred dnevi, ko je bilo že znano, da bo Wada bržkone odpravila sankcije, so se oglasili tudi v združenju nacionalnih protodopiških zvez (Inado), ki vključuje 67 protidopinških agencij posameznih držav, tudi slovensko Sloado. A kot je dejal Dvoršak, ni šlo za nasprotovanje pričakovani odločitvi Wade, temveč bolj za vprašanje o tem, zakaj krovna zveza tako hiti pri odločanju o tej pomembni temi.

"Šlo je za to, ali lahko izvršni odbor Wade dejansko odloča, glede na to, da niso bili znani vsi podatki. Inado je podprl možnost, da bi o tej temi razpravljal odbor na novembrski seji. Ne vem, zakaj takšna naglica. Je pa res, da tudi mnenja v Inado niso vedno enaka."

Za konec je podal še svoje osebno mnenje o odločitvi Wade: "Moje stališče je takšno: če so v ruski agenciji opravili vse, kar so morali storiti, je prav, da so spet dobili status in da lahko opravljajo svoje delo. Druga stvar pa je ruska politika, glede tega pa so svojo odločitev že sprejeli."

Ne spreglejte