Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
11. 8. 2012,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

olimpijske igre Tanja Žakelj

Sobota, 11. 8. 2012, 15.20

8 let

Ob marseljezi in različna obraza Slovenk

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Julie Bresset je Sabine Spitz prevzela naslov olimpijske prvakinje v gorskem kolesarstvu. Žakljeva presenetila z desetim mestom, Klemenčičeva razočarala.

Francozinja Julie Bresset je imela več kot dovolj časa, da je v zadnjih dveh ovinkih pred ciljno ravnino ženske preizkušnje gorskih kolesark načrtno popustila, pomahala gledalcem, si sposodila francosko zastavo in z njo prepeljala ciljno črto. Ko je z visoko dvignjenim kolesom pozirala pred številnimi fotografi, je z dobro minuto zamude v cilj prikolesarila izkušena nemška veteranka Sabine Spitz. Čeprav je pred petimi leti v Pekingu slavila zmago, tokrat pa se zadovoljila ''zgolj'' s srebrom, je bil tudi na njenem obrazu nasmešek. Na stopničkah za zmagovalke se jima je pridružila še Američanka Georgia Gould, ki je za zmagovalko zaostala za minuto in osem sekund.

Krepko višji so bili zaostanki vseh ostalih, tudi domače favoritinje Annie Last, ki je na krilih številnih navijačev v uvodnem krogu prevzela pobudo in z ostrim tempom začela ''trgati'' karavano. A kmalu sta nato pobudo prevzeli Bressetova in Sptitzeva, dolgo sta jima sledili tudi Kanadčanka Catharine Pendrel in Rusinja Irina Kalentieva, toda v zadnjih krogih so najboljše vendarle še dodatno pritisnile na pedala in dokončno zbistrile sliko.

Vsaj v uvodnem delu sta se z glavnino najboljših peljali tudi obe Slovenki, bili do polovice drugega kroga še povsem skupaj, nato pa je Tanja Žakelj našla svoj življenjski ritem, Blaža Klemenčič pa je strmo povzela navzdol. Na koncu je debitantka pristala na odličnem desetem mestu (+3,49), Klemenčiča pa je po povsem razglašenem nastopu ciljno črto prečkala z zaostankom 8,50 in skromnim 23. mestom. ''Presrečna sem. V nogah sem imela dinamit, čutila sem podporo države. Na najpomembnejši dirki sem dokazala, da sem lahko z glavo pri stvari. Osredotočila sem se na svojo vožnjo. Skušala sem si zagotoviti dober položaj in pazila na napake tekmic. Jasno, tempo je nekoliko padel, saj je nemogoče vzdrževati nespremenjeno hitrost. A uspela mi je res lepa dirka. Imela sem dobro tehnično podporo. Govorim iskreno, ko povem, da je bil to zame eden od najlepših tednov v življenju. Odlično sem se pripravljala in imela med tekmo podporo domačih,'' je hitela pripovedovati Žakljeva, ki se je ustavila zgolj enkrat, v cilj pa prikolesarila s povprečno hitrostjo 18,5 km/h.

Pogumen nastop 23-letnice je odločno pohvalil tudi selektor Robert Pintarič, ki pa je seveda precej manj lepih besed našel za Blažo Klemenčič, s katero sicer sodeluje tudi med letom. Prav svojo varovanko je pred dirko pričakoval med deseterico, a je bil to le račun brez krčmarja. ''Tanja je prijetno presenetila. Presegla je pričakovanja. Blaža? Razočaranje. Do doma naju čaka 1400 km vožnje. V tem času bo lahko v tišini dolgo razmišljala o zapravljeni priložnosti. Bila je odlično pripravljena, prav gotovo bolje od Žakljeve, pokazala pa zelo malo,'' je dejal selektor. Klemenčičeva po drugi strani ni našla pravih razlogov za slabši nastop. ''Začetek je bil dober, nato pa me je iz kroga v krog 'pobiralo'. Kritični so bili predvsem vzponi. Ne morem biti zadovoljna, saj mi je šlo na treningih zelo dobro,'' je po svojem drugem nastopu dejala Klemenčičeva.

Ne spreglejte