Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2014,
16.46

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre hitrostno drsanje

Torek, 18. 2. 2014, 16.46

2 leti, 2 meseca

Nizozemec z novim olimpijskim rekordom do zlata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nizozemski hitrostni drsalec Jorrit Bergsma je osvojil naslov olimpijskega prvaka na 10.000 metrov. Bergsma je do zlatega odličja pridrsal v času novega olimpijskega rekorda 12:44,45.

Srebro je pripadlo njegovemu rojaku Svenu Kramerju (+4,57), bron pa še enemu Nizozemcu Bobu de Jongu (+22,74).

Nizozemci so danes spet pobrali vso smetano na velikem ovalu hitrostnih drsalcev. Še četrtič na teh igrah so pobrali vse kolajne v eni disciplini, potem ko so osvojili zlato, srebro in bron na moških tekmah na 500 in 5.000 metrov ter ženski tekmi na 1.500 metrov.

Nizozemci so do zdaj osvojili kar 19 kolajn od 27, ki so na voljo v dvorani Adler, v devetih disciplinah so bili najboljši kar devetkrat. Osemindvajsetletni Bergsma, ki je drsal v predzadnjem paru, je moral nato v cilju opazovati rojaka Kramerja, ki je tekmoval v paru z branilcem naslova, Korejcem Lee Seung Hoonom.

Kramerju je sicer na današnji tekmi dobro kazalo, še na polovici je bil v položaju za osvojitev olimpijskega naslova, a se mu je ta, predvsem po zaslugi odlične predstave v času olimpijskega rekorda Bergsme, izmaknil v zadnjih krogih. Kramer je s tem srebrom osvojil že šesto olimpijsko kolajno, s čimer je izenačil nizozemski rekord po številu olimpijskih kolajn, ki ga imata v lasti Ireen Wust in Rintje Ritsma.

Njun rojak Bob de Jong je ob tem postal prvi hitrostni drsalec, ki je osvojil vsaj eno kolajno na štirih različnih olimpijskih igrah. Pri svojih 37 letih je drugi najstarejši hitrostni drsalec, ki je osvojil olimpijsko medaljo, in najstarejši v zadnjih 86 letih.

"To je čudovit občutek. Vedel sem, da sem na teh igrah v fantastični formi, moral sem zdržati velik pritisk in ohraniti mirne živce," je po zmagi dejal Bergsma. "Gledal sem Kramerja in vedel, da sem postavil odličen čas. Rekord je imel dolgo v lasti, danes mi ga je uspelo izboljšati," je še povedal Bergsma.

"Bergsma je postavil res visoko znamko in moja predstava preprosto ni bila dovolj dobra. Čeprav tekmujem, da bi osvojil zlato, se danes ni izšlo," pa je po srebru povedal Kramer.

Nizozemci imajo zdaj 101 kolajno v hitrostnem drsanju. Več od njih v posamičnem športu jih imajo le še Avstrijci, ki so v alpskem smučanju pobrali 110 kolajn, in Norvežani, ki so v smučarskem teku osvojili 103 kolajne.

Ne spreglejte