Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 6. 2015,
7.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karate Diego Armando Maradona

Petek, 12. 6. 2015, 7.32

8 let

Maradona, diamant in črni panter, najraje pa Rafael

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Azerbajdžan, gostitelj evropskih iger, obožuje borilne športe. V karateju pričakuje vrhunske rezultate, ogromno si obeta od Rafaela Agajeva, ki je na največjih tekmovanjih osvojil že 13 zlatih medalj.

Azerbajdžanski karateist je prvič stopil na najvišjo stopničko leta 2004. Če bi bil karate sprejet med olimpijske športe, bi jih v enajstih letih, polnih medalj, osvojil še več, tako pa lahko svoje mojstrstvo dokazuje le na svetovnih in evropskih prvenstvih. Kmalu bo dočakal priložnost, da zbirko razširi in postane zmagovalec na evropskih igrah. Rafael Agajev , eden najbolj priljubljenih azerbajdžanskih športnikov, je zelo motiviran. "Komaj čakam, da se začnejo igre. Rad bi osvojil zlato medaljo in poskrbel, da se bo predvajala naša himna. To bi rad podaril Azerbajdžanu," pred začetkom prvih evropskih iger poudarja 30-letni karateist.

V svojem športu je tako velika ikona, da si je po številnih podvigih prislužil kopico vzdevkov. Za nekatere je črni panter z Vzhoda, za druge karateistični diamant, za tretje pa Maradona (Diego Armando Maradona, slavni nekdanji argentinski nogometaš, op. p.) v karateju. "Počaščen sem, da so me tako poimenovali, a ime Rafael, ki mi ga je dal oče, mi pomeni največ," je pojasnil Azerbajdžanec, ki se bo v lov za medalje spustil med prvimi na evropskih igrah.

Evropo si je podjarmil že devetkrat, si jo bo tudi v nedeljo?

Na delu bo že v soboto in nedeljo. Rad bi pisal zgodovino in postal prvak na krstni izvedbi evropskih iger. Želja je ogromna, o pripravljenosti pa noče preveč govoriti, saj je lani izpustil večino nastopov zaradi poškodbe. Na roko mu ne gredo niti spremembe pravil. Njegov najljubši udarec (ashi barai), ko tekmeca pometeš s stopalom, ni več dovoljen. Zato se bo moral pošteno namučiti, da ubrani naslov v evropski konkurenci.

Da to zmore, je v karieri dokazal že z devetimi zlatimi medaljami na evropskih prvenstvih. Osvojil jo je tudi letos v Istanbulu, ko je v konkurenci nad 75 kilogramov (športna borba kumite) postal evropski prvak. Če bo dosežek ponovil, bo zelo osrečil domovino, saj imajo borilni športniki v Azerbajdžanu status največjih zvezdnikov.

Ne spreglejte