Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 2. 2014,
14.57

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak biatlon Soči 2014

Nedelja, 16. 2. 2014, 14.57

2 leti, 2 meseca

Izvrstnemu Jakovu Faku "lesena" medalja: Bilo je kar dobro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jakov Fak, edini Slovenec na olimpijski biatlonski tekmi na 15 km s skupinskim štartom, je osvojil nehvaležno četrto mesto. Usodna sta bila dva zgrešena strela. Zmaga gre na Norveško.

Fak je za 28,1 sekunde zaostal za zmagovalcem, Norvežanom Emilom Heglejem Svendsnom. Srebro je osvojil Francoz Martin Fourcade, ki je po fotofinišu končal tik za Norvežanom, tretji pa je bil Čeh Ondrej Moravec, ki je zaostal 13,8 sekunde.

Biatlonci so po odpovedih zaradi megle danes le šli na start. A znova v težkih razmerah, saj je močno snežilo. To najboljših ni oviralo. Slabše je začel le Fourcade, ki je zgrešil eno tarčo na prvem streljanju, drugi pa so svoj nastop opravili z odliko, tudi Fak, ki je za takrat vodilnim Rusom Antonom Šipulinom na osmem mestu zaostajal 8,2 sekunde.

Drugo streljanje je premešalo vrstni red pri vrhu, kamor se je izstrelil Svendsen, Fak je bil osmi, a po zgrešeni tarči že več kot 20 sekund za vodilnim, Fourcade pa je bil še vedno pol minute zadaj. Moravec se je ves čas sukal med najboljšo deseterico.

Na tretjem streljanju se je Čeh prvič znašel med prvo trojico z vsemi podrtimi tarčami, Svendsen je imel rahlo prednost, Fourcade pa se je s hitrim in natančnim streljanjem že prebil do tretjega mesta. Fak je na tem strelišču znova zgrešil tarčo in se proti zadnjemu streljanju odpravil s približno 25 sekundami zamude za Francozom.

Če je takrat še obstajalo nekaj verjetnosti, da bi se Fak lahko pridružil boju za odličja, pa so prvi trije hitro pokopali upe, saj so izvrstno streljali in se oddaljili od tekmecev. Faku ni pomagalo niti vseh pet podrtih tarč, zaostanek je bil pač večji od 20 sekund, tako da simpatični tekmovalec ostaja pri eni olimpijski kolajni, in sicer iz Vancouvra 2010, ko je na 10 km osvojil bron za Hrvaško.

"Žal mi je, da nisem bolje opravil na strelišču, ampak glede na prejšnje dni in kar se je dogajalo, je bilo kar dobro. Danes sem bil s smučmi zelo zadovoljen, v Sočiju smo predvsem na prvi tekmi imeli precej težav s tem. Danes sem pač naredil dve napaki na strelišču, takrat pa sem bil strelsko odličen in sem zato pričakoval nekaj več," je po tekmi povedal Fak.

V zadnjem krogu je napadel Svendsen, odpadel je Moravec, Norvežanu pa je sledil Fourcade, ki je tik pred ciljno črto stegnil nogo naprej, dosegel isti čas kot Svendsen, a je fotofiniš odločil, da je bil za drobec prej v cilju norveški tekmovalec. Svendsen je tako osvojil svoje tretje olimpijsko zlato in četrto kolajno, Fourcade pa je za milimetre ostal še brez tretjega zlatega odličja na teh igrah. Moravec je po srebru v zasledovanju prišel do svoje druge kolajne na igrah v Sočiju.

"Doslej nismo imeli sreče pri pripravi smuči, toda danes so bile popolne. Končal sem na vrhu, torej ne morem biti srečnejši," je po nastopu povedal Svendsen in dodal: "Odločitev je bila zelo tesna, a sam sem imel nekaj več moči. Hranil sem jo v zadnjem krogu, kljub temu pa so malenkosti odločile o zlatu."

Da je bilo tesno, podarja tudi Fourcade. "Oba sva se borila. Emil je močnejši, jaz pa sem boljši strelec. Bila je zelo težka tekma, na koncu pa je Emil slavil. Želel sem si novo zlato kolajno, saj sem se počutil dobro, toda na koncu pač to ni bilo dovolj. To je pač del igre," pravi Francoz.

Legendarni Ole Einar Bjoerndalen, ki lovi rekordno 13. olimpijsko kolajno, bo moral nanjo še malce počakati, danes je končal na 22. mestu, potem ko je na četrtem streljanju zgrešil kar štiri tarče. Naslednja priložnost za zmagovalni oder bo štafetna preizkušnja.

Ne spreglejte