Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
12.33

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
olimpijske igre

Natisni članek

Sreda, 30. 4. 2014, 12.33

8 let, 4 mesece

Brazilci zatrjujejo: Rio bo gostil izjemne OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Brazilski organizatorji OI leta 2016 v Riu de Janeiru so se odzvali na kritike, da nastajajo velike zamude pri pripravi na največji športni dogodek na svetu, in sicer 829 dni pred igrami.

V pisnem sporočilu so zagotovili, da bodo OI čez dobri dve leti pripravljene pravočasno in v okviru predvidenega proračuna. Podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja John Coates je v torek na zasedanju v Sydneyju močno okrcal priprave na igre leta 2016. Dejal je, da gre za najslabšo pripravo, kar jih je videl.

"Leta 2016 bo Rio gostil izjemne OI, pripravili jih bomo v dogovorjenih časovnih rokih in dogovorjenem proračunu," so zapisali v lokalnem organizacijskem komiteju. OI bodo stale vsaj 36,7 milijarde realov, kar je približno 11,9 milijarde evrov, je sredi aprila potrdil šef olimpijske koordinacijske skupine Fernando Azevedo e Silva. To pomeni, da bodo predvideni stroški iz leta 2008, v višini 28,8 milijarde realov, večji za več kot četrtino.

Nastajajo tudi velike zamude pri gradnji objektov in druge infrastrukture. To je občutila tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), ki se je zadnje mesece močno trudila, da bi pred svetovnim nogometnim prvenstvom, ki se bo začelo junija, pospešila zaključne faze obnove in gradnje štadionov, cest ...

Šest tednov pred SP morajo dograditi še štiri štadione, zato je generalni sekretar Fife Jerome Valcke prejšnji teden priznal, da bo štadion v Sao Paulu, ki bo 12. junija gostil tekmo ob odprtju prvenstva, "nared zadnjo minuto".

Ne spreglejte