Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2024,
14.33

Osveženo pred

2 uri, 44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Lin Yu-ting Imane Khelif boks

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 14.33

2 uri, 44 minut

Alžirka in Tajvanka v središču pozornosti

Biološka moška v ženski konkurenci OI? MOK odgovarja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63
Imane Khelif | Nastop Imane Khelif iz Alžirije v ženski konkurenci dviguje prah. | Foto Guliverimage

Nastop Imane Khelif iz Alžirije v ženski konkurenci dviguje prah.

Foto: Guliverimage

Boksarski dvoboji na olimpijskih igrah v zadnjih dneh dvigujejo ogromno prahu. V središču pozornosti sta Imane Khelif iz Alžirije in Lin Yu-Ting iz Tajvana, ki naj bi bila domnevno biološka moška, na olimpijskih igrah pa se bosta borila v ženski konkurenci.

Imane Khelif iz Alžirije in Lin Yu-Ting iz Tajvana kljub številnim polemikam, da naj bi bila biološka moška, lahko na olimpijskih igrah sodelujeta v ženski boksarski konkurenci. Mednarodni olimpijski komite (MOK) se na zgražanje javnosti ne odziva, kot so sporočili v izjavi za javnost, vsi tekmovalci izpolnjujejo vse pogoje za nastop na olimpijskem turnirju.

Pred letom diskvalificirana s SP

Zanimivo pa, da je bil položaj pred letom dni drugačen, a takrat na tekmovanju pod okriljem Mednarodne boksarske organizacije. Zaradi visoke ravni testosterona v telesu ju je na svetovnem prvenstvu 2023 namreč doletela diskvalifikacija, medtem ko sta pred tem več let nemoteno tekmovali v ženski konkurenci, tudi na olimpijskih igrah v Tokiu.

"Na podlagi testov DNK smo identificirali številne športnike, ki so poskušali goljufati tako, da so se predstavljali kot ženske. Rezultati testa so pokazali, da imajo nekateri kromosome XY. Takšni športniki so bili izključeni iz tekmovanj," je pred meseci diskvalifikacije s svetovnega prvenstva komentiral predsednik IBA Umar Kremljev, a IBA pri olimpijskih igrah nima več besede.

"Hvala bogu sem se tisti dan varno rešila iz ringa"

Ogromno prahu je pred dnevi dvignil posnetek ob eni od zmag Imane Khelif v ženski kategoriji do 66 kilogramov. Oglasile so se nekatere boksarke, ki so se kdaj pomerile s Khelifejevo. "Ko sem se borila z njo, sem se počutila zelo nemočno. Njeni udarci so me zelo boleli, mislim, da se v svojih 13 letih kot boksarka še nikoli nisem počutila tako, niti v sparingih z moškimi. Hvala bogu sem se tisti dan varno rešila iz ringa," je po dvoboju, ki je bil bolj kot ne enosmeren, dejala Mehičanka Brianda Tamara.

Lin Yu Ting. | Foto: Guliverimage Lin Yu Ting. Foto: Guliverimage

MOK: "Vsi, ki tekmujejo v ženski kategoriji, izpolnjujejo pravila o upravičenosti do tekmovanja

Kljub številnim dvomom o neupravičenosti nastopa Khelifejeve in Yu-Ting, pa pri MOK odločeno poudarjajo, da do kršitev ni prišlo. "Vsi, ki tekmujejo v ženski kategoriji, izpolnjujejo pravila o upravičenosti do tekmovanja. V potnih listih so ženske. Tam je jasno zapisano, da so ženske. Ti športniki (Khelif in Lin) tekmujejo že mnogo let, niso se kar naenkrat pojavili tu, tekmovali so tudi že v Tokiu (leta 2021)," je ob kočljivi situaciji dejal predstavnik za odnose z javnostmi MOK Mark Adams.

Khelifejevo danes v osmini finala čaka Italijanka Angela Carini, Lin Yu-Ting pa v petek v kategoriji do 57 kilogramov Uzbekistanka Sitora Turdibekova.

Ema Kozin
Sportal Ema Kozin avgusta s Cecilio Braekhus v Las Vegasu
Oleksandr Usik
Sportal Usik ne bo več nesporni kralj težke kategorije
Tyson Fury
Sportal Usik premagal Furyja in postal absolutni prvak v težki kategoriji
sveča svečka smrt
Sportal Britanski boksar umrl po nokavtu
Boks, splošna, olimpijske igre
Sportal Nova boksarska zveza še upa na OI 2028

 

 

Ne spreglejte