Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 8. 2021,
13.38

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

Tokio 2020 atletika Tina Šutej

Četrtek, 5. 8. 2021, 13.38

2 leti, 8 mesecev

Tokio 2020, atletika, skok s palico, ženske

Šutejeva olimpijski nastop končala na petem mestu, ameriško zmagoslavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Tina Šutej | Tina Šutej je zasedla peto mesto. | Foto Reuters

Tina Šutej je zasedla peto mesto.

Foto: Reuters

Slovenska rekorderka Tina Šutej je v finalu skoka s palico na olimpijskih igrah v Tokiu delila peto mesto, preskočila je 4,50 m. Na naslednji višini, 4,70 m, so bile uspešne le štiri tekmovalke, ki so se borile za odličja. Prvega na velikih tekmah je z zmago dosegla Američanka Katie Nagoette, ki je edina preskočila 4,90 m.

Druga je bila Rusinja Anželika Sidorova, aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 in svetovna dvoranska podprvakinja, ki je preskočila 4,85 m, tretja pa Britanka Holly Bradshaw (4,85 m). Na četrtem mestu je končala branilka naslova Katerina Stefanidi iz Grčije (4,80 m), ki je tudi aktualna evropska prvakinja in nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017.

Dvaintridesetletna Šutejeva je bila blizu boja za medalje, kar je napovedala že po koncu zimske sezone in osvojenem srebru na dvoranskem evropskem prvenstvu. A je bila že druga višina na tekmi blizu njenemu državnemu rekordu. V dvorani je največ, 4,74 m, skočila 23. februarja 2020 v Clermont Ferrandu v Franciji, na prostem pa 4,75 m 5. julija 2020 v Ljubljani.

Tina Šutej | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gladko prek 4,5 metra, prek 4,7 ni šlo

Šutejeva je začela trinajsta po vrsti med 15 finalistkami, ki so v deževnih kvalifikacijah 2. avgusta preskočile 4,50 m. Tedaj je brez finala ostala Američanka Sandi Morris, srebrna na prejšnjih olimpijskih igrah in zadnjih dveh SP na prostem. Aktualna dvoranska svetovna prvakinja je zlomila palico in se pri tem poškodovala.

Slovenka je gladko preskočila 4,50 m, šele četrta je bila, ki ji je to uspelo. Do konca serije je bila le peterica atletinj, ki je v prvih poskusih zmogla začetno višino.

Po tej višini sta izpadli dve tekmovalki, šele v tretjih poskusih pa sta 4,50 m zmogli Stefanidijeva in Nageottejeva, četrta na svetovni lestvici. Letvico so nato prestavili kar za 20 cm, na 4,70 m. Sidorova jo je edina preskočila v prvem skoku, v drugem pa še Bradshawova in Nageotte. Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2006), je bila predzadnja na vrsti, bila že prek letvice, a jo je med padanjem na blazino podrla s prsmi.

Američanka na koncu strla Rusinjo

Sledili so tretji poskusi tekmovalk, trem se je z uspešno preskočeno višino pridružila Stefanidijeva. Šutejeva, diplomirana biologija, je letvico podrla že z nogami in končala tekmo z delitvijo petega mesta s še tremi tekmovalkami, kar je njena najboljša uvrstitev na velikih članskih tekmah na prostem.

Katie Nageotte je olimpijska prvakinja. | Foto: Reuters Katie Nageotte je olimpijska prvakinja. Foto: Reuters Sidorova je nadaljevala izjemno predstavo brez poprav, 4,80 je preskočila v prvem poskusu, kot tudi Nageotte, po drugih skoki pa sta na naslednjo višino napredovali še Bradshawova in Stefanidijeva, ki je bila na četrtem mestu. Na 4,85 m je bila znova prek letvice prva Sidorova, sledili sta ji drugouvrščena Bradshawova in Nageottejeva na tretjem mestu, Stefanidijeva pa je bila prvič neuspešna in je zadnja dva skoka pustila za naslednjo višino.

Rusinja prvi neuspešen skok opravila na 4,90 m, ko so letvico podrle tudi preostale tekmice. Stefanidijeva je bil prva izmed četverice, ki je po drugem neuspešnem skoku končala tekmovanje. Medalje so bile tako oddane. Nageotte je 4,90 m zmogla v drugem poskusu, Sidorovi tudi v tem ni uspelo prek letvice in je padla na drugo mesto ter zadnji skok pustila za 4,95 m. Ta je bil neuspešen in zmaga je odšla v ZDA.

Mešani občutki

"Občutki so mešani. Uvrstitev je lepa, a ni kolajna, ki sem si jo želela, pa tudi rezultat ni nič posebnega. Na 4,70 sem bila dvakrat blizu, vem, da sem sposobna te višine, toda žal mi je ni uspelo preskočiti," je po tekmi dejala Šutejeva, ki meni, da so organizatorji povsem uničili tekmovanje. Med najboljšo dvanajsterico olimpijskih finalistk je bila že pred petimi leti v Riu, kjer je končala na 11. mestu. | Foto: Reuters Med najboljšo dvanajsterico olimpijskih finalistk je bila že pred petimi leti v Riu, kjer je končala na 11. mestu. Foto: Reuters

"Protesti vodij reprezentanci niso pomagali. Vse je bilo narejeno le za to, da se podelijo medalje. Vedeli so, da bodo drugo višino preskočile vsaj tri tekmovalke, za druge, tiste slabše, jim ni bilo mar. Nismo imele možnosti, da se vmešamo v ta boj," meni Šutejeva, ki ji za razliko od najboljših te višine niso ustrezale.

"Moj osebni rekord je 4,75. Da imaš že drugo višino 4,70, je prehud preskok. Devet tekmovalk je imelo letos 4,70 ali manj izid sezone, jaz se imela 4,74. Organizatorji so si želeli, da čim prej izpademo, kar ni prav. A očitno se bo treba privaditi tudi na take preskoke, to je bila že tretja zaporedna tekma na tak način. A na olimpijskih igrah je to povsem neprimerno, štiri leta garamo, da pridemo sem opraviti en uspešen skok. Res je nesmisel," se s potezo organizatorjev ne strinja slovenska atletinja.

"To so moje najboljše olimpijske igre. Nameravam iti še v Pariz čez tri leta, tam bom spet napadala odličje," je po svojem tretjem olimpijskem nastopu napovedala Šutejeva.

V Riu 11., v Londonu 19.

Šutejeva, edina slovenska atletska finalistka na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeru, je po teh igrah zamenjala trenerja. Upokojil se je namreč Slavko Černe, nasledil ga je Milan Kranjc, ki pa dela v Celju. Zato se je Ljubljančanka preselil v knežje mesto.

Izjemno je nastopala že v lanski, pa potem še bolje v letošnji sezoni. Na prvi veliki atletski tekmi v pokoronskem obdobju je v poljskem Torunu 6. marca s srebrom v skoku s palico osvojila osmo medaljo na dvoranskih evropskih prvenstvih za slovensko atletiko, peto srebrno. S svojim prvim odličjem na velikih članskih prvenstvih je začela tlakovati pot v finale OI.

Med najboljšo dvanajsterico olimpijskih finalistk je bila že pred petimi leti v Riu, kjer je končala na 11. mestu, 19. pa je bila na OI v Londonu leta 2012. Z 10. mestom v Sopotu leta 2014 je dosegla najboljšo uvrstitev na dvoranskih SP, s 13. mestom v Dohi pred dvema letoma pa na SP na prostem. Osma je bila še na dvoranskem EP v Beogradu leta 2017, dve mesti nižje (10.) pa na dveh EP na prostem, leta 2014 v Zürichu in leta 2010 v Barceloni.

Skok ob palici, finale:

1. Katie Nageotte (ZDA)               4,90
2. Anželika Sidorova (ROK)            4,85
3. Holly Bradshaw (VBr)               4,85
4. Ekaterini Stefanidi (Grč)          4,80
5. Marina Kilipko (Ukr)               4,50
 . Tina Šutej (Slo)                   4,50
 . Wilma Murto (Fin)                  4,50
8. Irina Žuk (Blr)                    4,50
 . Yarisley Silva (Kub)               4,50
 . Nikoleta Kiriakopoulou (Grč)       4,50
 . Xu Huiqin (Kit)                    4,50
 . Robeilys Peinado (Ven)             4,50

Massimo Stano
Sportal Italijan šokiral domača favorita
ZDA štafeta
Sportal Legendarni Američan udaril po rojakih: Popolna blamaža
Ryan Crouser
Sportal Ameriški kavboj izboljšal olimpijski rekord: Dedek, uspelo nam je
Ne spreglejte