Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 8. 2021,
9.14

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

Natisni članek

Veronika Macarol Tina Mrak Tokio 2020 jadranje

Sreda, 4. 8. 2021, 9.14

2 leti, 8 mesecev

oi tokio 2020, jadranje, razred 470, moški in ženske

Mrakova in Macarolova s petim mestom končali skupno pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

Tina Mrak in Veronika Macarol | Tina Mrak in Veronika Macarol sta olimpijski nastop končali na petem mestu v skupni razvrstitvi. | Foto Reuters

Tina Mrak in Veronika Macarol sta olimpijski nastop končali na petem mestu v skupni razvrstitvi.

Foto: Reuters

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta tekmovanje razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu končali na petem mestu in sta po zaključni regati za medalje, v kateri sta bili sedmi, še izgubili eno mesto (69 točk). S tem sta končali končali skupno pot v jadralnem razredu 470. Zlato sta osvojili Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (37 točk). Millsova je tudi z drugo flokistko pred petimi leti v Rio de Janeiru osvojila zlato.

Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar sta bili v morju pred otočkom Enoshima drugi. Svetovni prvakinji iz leta 2017 sta zbrali 54 točk, tako kot Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz, bronasti že v Riu. A sta bili dvakratni zaporedni evropski prvakinji v regati za medalje šesti, Poljakinji pa četrti, in to je odločilo v boju za srebro.

Članici portoroškega Pirata sta na jadrnici Šavrinka regato za medalje začeli na četrtem mestu in imeli devet točk zaostanka za tretjim in 13 za drugim mestom. Za bon bi morali biti Slovenki pet mest pred poljsko posadko, ki je bila pred zadnjo regato tretja.

Sedmo mesto v regati za odličja

Mrakova in Macarolova nista dobro startali v odločilnem plovu. Na prvo bojo sta prišli deveti, sedem sekund za sedmima Poljakinjama, in 12 za petima Francozinjama. V jadranju v krmo sta nato pridobili eno mesto, Poljakinji dve in bili 15 sekund pred njima, Francozinji pa sta ostali šesti z 12 sekundami prednosti.

Na naslednji, tretji in predzadnji obrat, sta šli Slovenki po svoji strani regatnega polja glede na ostale, ter do predzadnjega vmesnega merjenja prišli pred brazilsko posadko na sedmem mestu, štiri sekunde za Francozinjama in 16 za tedaj petima Poljakinjama.

Hannah Mills in Eilidh McIntyre sta olimpijski prvakinji. | Foto: Reuters Hannah Mills in Eilidh McIntyre sta olimpijski prvakinji. Foto: Reuters Poljakinji sta zelo dobro opravili z naslednjo stranico, napredovali na četrto mesto in ga ubranili tudi v zadnjem delu do cilja, kjer sta bili tudi pred Britankama na petem mestu. Francozinji sta bili šesti, Slovenki pa, tako kot na zadnjem obratu, sedmi, 44 sekund za Švicarkama Lindo Fahrni in Majo Siegenthaler. Slednji sta z zmago v tej regati v skupnem seštevku prehiteli Slovenki za pet točk in osvojili četrto mesto.

"V prvi tretjini prve 'orce' po startu bi morali iti po svoje"

To je bila tudi zadnja pomembna tekma v tem razredu in v takem formatu tekmovanja, saj bodo v naslednjem ciklu olimpijade z igrami v Parizu leta 2024 posadke v 470 preoblikovane tako, da bodo na jadrnicah mešane ekipe.

To je tako tudi konec nekega obdobja v slovenskem jadranju, ki sta ga zaznamovali prav Tina Mrak in Veronika Macarol, v zadnjem desetletju najboljši slovenski jadralki. Pred igrami v Tokiu sta bili osredotočeni le v svoj zadnji nastop v tem razredu in o nadaljnjih načrtih javno nista želela govoriti. Tudi ne o možnosti, da bi denimo Mrakova sestavila novo posadko, v katero bi pritegnila kakšnega jadralca ter nadaljevala s tekmovalnim olimpijskim jadranjem.

To je tako tudi konec nekega obdobja v slovenskem jadranju, ki sta ga zaznamovali prav Tina Mrak in Veronika Macarol, v zadnjem desetletju najboljši slovenski jadralki.  | Foto: Reuters To je tako tudi konec nekega obdobja v slovenskem jadranju, ki sta ga zaznamovali prav Tina Mrak in Veronika Macarol, v zadnjem desetletju najboljši slovenski jadralki. Foto: Reuters "V prvi tretjini prve 'orce' po startu bi morali iti po svoje in ne povsem po vetru. Poljakinji sta šli takoj po desni, sami pa sva bili na sredini. Morali bi malo več tvegati, da bi bilo več možnosti za napredovanje. Ko sva bili v ozadju, pa je bilo nemogoče potem še kaj storiti," je uvod v regato za medalje, ki sta jo končali na sedmem mestu, opisala krmarka Mrakova.

"Na regato za medaljo sva šli z mislijo zmagati. Zelo dobro sva startali. V nadaljevanju v prvi smeri proti vetru pa bi se morali odločiti, da greva po regatnem polju tja, kjer bi bili sami. Bili pa sva preveč v gneči. Ko sva bili v ozadju, se je bilo težko prebiti v ospredje," je dodala flokistka Macarolova.

"Ponosni sva lahko na to, kar sva tukaj prikazali"

Slovenki tekmovanj na teh OI nista začeli najbolje, v prvi regati sta bili osmi, uvodni dan pa končali na 14. mestu. Naslednji tekmovalni dan sta pridobili štiri mesta, po šestih regatah sta bili sedmi, po četrtem dnevu sta bili nato peti, po petem pa četrti.

"Sva sicer dosegli dober izid, a najin cilj je bila medalja, zato sva malo razočarani. A mi ni nič žal za vse," je po koncu olimpijskega nastopa dejala Mrakova. | Foto: Reuters "Sva sicer dosegli dober izid, a najin cilj je bila medalja, zato sva malo razočarani. A mi ni nič žal za vse," je po koncu olimpijskega nastopa dejala Mrakova. Foto: Reuters

"Ta teden sva dobro jadrali, iz dneva v dan rasli po lestvici. Nimava si česa očitati danes, izgubili sva precej točk v prejšnjih dnevih. Z nekaj sreče bi sicer lahko danes osvojili medaljo. A sta Poljakinji ves teden odlično jadrali in zasluženo osvojili medaljo. Lahko rečem, da sva dobro odjadrali celoten teden in nama je žal nekaj zmanjkalo. Ampak tako je v športu. Ponosni sva lahko na to, kar sva tukaj prikazali," je olimpijski nastop strnila Mrakova.

"To regato sva s Tino odjadrali najboljše v zadnjem obdobju. Od prvega dneva sva stopnjevali nastope in ves čas napredovali v skupni uvrstitvi. Žal pa se nama v regati za medalje, v kateri sva se maksimalno potrudili, ni izšlo po željah. Sva sicer dosegli dober izid, a najin cilj je bila medalja, zato sva malo razočarani. A mi ni nič žal za vse," pa je končala Mrakova njun drugi olimpijski nastop; v Rio de Janeiru pred petimi leti sta bili šesti.

Maučec in Dekleva sta se najbolj približali odličjem

V tem razredu je bilo največ slovenskih nastopov na olimpijskih igrah doslej, enajst, po osamosvojitvi pa se še ni zgodilo, da v slovenski olimpijski reprezentanci na poletnih igrah ne bi bilo slovenskih jadralcev. Edine slovenske medalje v tem športu je osvojil Vasilij Žbogar. Srebrn je bil na prejšnjih olimpijskih igrah pred petimi leti v Riu v razredu finn, v laserju pa je bil drugi v Pekingu leta 2008 in tretji leta 2004 v Atenah.

Prav v Atenah sta se v razredu odličju najbolj približali Klara Maučec in Vesna Dekleva Paoli na četrtem mestu. Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili šesti na prejšnjih olimpijskih igrah v Riu. Tam sta bili ves čas v boju za odličje. V zaključni regati za medalje sta zmagali, vendar ju je pritožba japonske posadke in posledično diskvalifikacija v eni izmed zaključnih regat prej oddaljila od zmagovalnega odra.

Tudi v naslednjih letih sta nizali izvrstne dosežke in odličja na velikih tekmovanjih, le letos sta na obeh prvenstvih, svetovnem in evropskem, ostali brez regate najboljše deseterice za medalje. A sta bili drugi na prejšnji regati, ki je za svetovni pokal štela še pred pandemijo ter je na začetku leta 2020 potekala v Miamiju.

Dvakratni evropski prvakinji v Bourgasu 2018 in Aarhusu 2015 sta bili še bronasti na SP v Solunu 2017, tretji mesti pa sta osvojili tudi na EP na Palmi de Mallorci leta 2016 in v Atenah leta 2014. To ju je vpisalo na seznam najuspešnejših slovenskih jadralskih posadk doslej.

Jadranje, konlčni vrstni red razreda 470, ženske:Jadranje, konlčni vrstni red razreda 470, ženske:
 1. Hannah Mills/Eilidh McIntyre (VBr)             38 točk
 2. Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar (Pol)        54
 3. Camille Lecointre/Aloise Retornaz (Fra)        54
 4. Linda Fahrni/Maja Siegenthaler (Švi)           64
 5. Tina Mrak/Veronika Macarol (Slo)               69
 6. Luise Wanser/Anastasiya Winkel (Nem)           77
 7. Ai Kondo Yoshida/Miho Yoshioka (Jap)           79
 8. Noya Bar Am/Shahar Tibi (Izr)                  80
 9. Fernanda Oliveira/Ana Barbachan (Bra)          82
10. Afrodite Zegers/Lobke Berkhout (Niz)           91

Avstralca potrdila zmago

Avstralca Mathew Belcher in Will Ryan sta na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila zlato v jadralnem razredu 470. Na regatnem polju v Enoshimi sta osvojila 23 točk in prvo mesto potrdila z zmago v regati za medalje. Druga sta bila Šveda Anton Dahlberg in Fredrik Bergstrom (45), tretja pa Španca Jordi Xammar in Nicolas Rodriguez Garcia-Paz (55).

Avstralca sta olimpijska prvaka v razredu 470 | Foto: Reuters Avstralca sta olimpijska prvaka v razredu 470 Foto: Reuters

Belcher in Ryan sta do zlata praktično prišla še pred odločilno današnjo regato, saj sta imela že 20 točk prednosti pred drugouvrščenima Švedoma. V plovu najboljše deseterice sta v cilj prišla osem sekund pred Dahlbergom in Bergstromom, Špancema pa je peto mesto v regati najboljše deseterice zadostovalo za bron.

To je bila predzadnja tekma v tem razredu na olimpijskih igrah in drugih velikih tekmovanjih v taki obliki, ob 8.33 bo sledila še regata za medalje v razredu 470 za jadralke s Tino Mrak in Veroniko Macarol. Na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu bodo v tem razredu jadrale mešane posadke, tako da ločenih posadk po spolu ne bo več na tekmovanjih.

Jadranje, razred 470, moški:
ZLATO:  Mathew Belcher/Will Ryan (Avstralija)
SREBRO: Anton Dahlberg/Fredrik Bergstrom (Švedska)
BRON:   Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez Garcia-Paz (Španija)

 
slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal Selektor prosi delodajalce: Bodite prizanesljivi do navijačev
Luka Dončić, Goran Dragić
Sportal "Z veseljem bi kariero končal ob Dončiću v Dallasu" #video
Sakura Yosozumi
Sportal Novo japonsko zmagoslavje v debitantskem olimpijskem športu
Anja Osterman
Sportal Ostermanova in Ponomarenko Janićeva po smoli v dvojcu v polfinale v posamični konkurenci
Ne spreglejte