Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca svetovna liga Slobodan Kovač

Sobota, 3. 6. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Svetovna liga, druga kakovostna skupina – Turnir v Južni Koreji

Slovenci se ne ustavljajo – padli še gostitelji! #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
slovenska odbojkarska reprezentanca Južna Koreja svetovna liga | Foto FIVB

Foto: FIVB

Slovenski odbojkarji so po uvodni zmagi turnirja svetovne lige v Južni Koreji nad Finci (3:1) z istim rezultatom premagali še gostitelje in nadaljevali zmagoviti niz.

Varovanci Slobodana Kovača so prvi niz dobili s 25:23, drugi je z istim rezultatom pripadel Južni Koreji, nato pa je sledil silovit slovenski napad.

V tretjem nizu so Slovenci gostitelje pustili pri zgolj 14 točkah in naredili velik korak k drugi zmagi v Seulu. Nadaljevanje je bilo bolj izenačeno, Južna Koreja je v četrtem nizu vodila z 21:19 in bila na dobri poti, da izsili peti niz (po petih nizih je v petek premagala Čehe), a ji to ni uspelo. Kovačeva četa je preobrnila potek igre, s 25:23 potrdila drugo zmago in se zavihtela na prvo mesto lestvice.

S 23 točkami je bil v zmagoviti vrsti najbolj razpoložen igralec tekme kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut, Mitja Gasparini jih je k zmagi prispeval 16, v reprezentanci Južne Koreje jih je Hong-Suk Choi dosegel 14, Jiseok Jung pa dve manj.

Čeprav celota še ni popolna, je zadovoljen "Kljub visokemu vodstvu tekmecev smo uspeli izničiti razliko in priti do zelo pozitivnega rezultata." | Foto: FIVB "Kljub visokemu vodstvu tekmecev smo uspeli izničiti razliko in priti do zelo pozitivnega rezultata." Foto: FIVB

"Mislim, da smo prvič prikazali tako odbojko, ki jo želim videti pri slovenski reprezentanci. Zelo dobro smo servirali, zbrali kar 22 blokov. Pomembna je bila tudi disciplina v igri. Na začetku tekme nam je spet manjkalo zbranosti, ampak kljub velikemu vodstvu tekmecev, smo uspeli izničiti razliko in priti do zelo pozitivnega rezultata. Na trenutke imamo dober blok, a obramba ne funkcionira. Če uspemo braniti, nimamo dobrega protinapada. Ves čas nam manjka celota. Ampak vseeno sem danes lahko zadovoljen," je bil po drugi zmagi dobre volje srbski strateg na slovenski klopi.

Da vse ni bilo, kot bi moralo biti, je dejal tudi Gasparini: "Moramo se navaditi na to, da tudi če nasprotnik na papirju morda ni videti zahteven, to ni tako. Gre za same zahtevne tekme, ki zahtevajo zbranost skozi celotno tekmo, saj so to ekipe, ki takoj izkoristijo, če malo popustiš. Pridejo do vodstva in potem je vse težje. V naši igri je še kar nekaj stvari, ki jih bo treba popraviti. Mislim, da so še vedno posledica neuigranosti, zadnja dva tedna treniramo na tekmah, saj časa na treningih ni. Prepričan sem, da bomo tudi to popravili, a moramo biti potrpežljivi."

Odpraviti nihanja

Slovenska reprezentanca bo v nedeljo v Seulu igrala še s Čehi. Jani Kovačič si želi, da bi čim prej odpravili nihanja v igri: "V vseh nizih smo zelo nihali, a smo imeli srečo, da smo dobro servirali in odigrali dobro v končnicah. Slabo smo začenjali nize, slabo smo tudi sprejemali, nismo prilagodili na dolge servise njihovih blokerjev. Tudi v bloku in obrambi nismo dobro začeli, manjkala nam je agresivnost. V nadaljevanju smo potem igrali vse bolje in lovili tekmece. Bomo morali pa odpraviti ta nihanja in zmanjšati število napak."

Mitja Gasparini opozarja, da je treba spoštovati tudi na papirju slabše tekmece. | Foto: FIVB Mitja Gasparini opozarja, da je treba spoštovati tudi na papirju slabše tekmece. Foto: FIVB

Dokazali, da lahko ulovijo tudi po zaostanku

"Začeli smo v krču, saj smo vedeli, da so Korejci močna ekipa. Vzdušje v dvorani je bilo izjemno, na roko nam niso šli niti domači linijski sodniki, a to smo vedeli že pred tekmo. Proti sredini prvega niza smo ujeli ritem, nadoknadili ogromen zaostanek in si dokazali, da tudi če toliko zaostajamo, lahko ulovimo tekmeca. Treba je le vztrajati in vsako točko igrati do konca," pa je srečanje komentiral Alen Pajenk.



Trije turnirji

Slovenci so v svetovni ligi prvič nastopili lani, ko so že v krstni sezoni osvojili prvo mesto v tretjekakovostni skupini in se uvrstili v drugi kakovostni razred. Tukaj jo čakajo trije turnirji v Južni Koreji, Japonskem in Egiptu.

Če se bodo Slovenci uvrstili med najboljše štiri reprezentance, jih čaka 24. in 25. junija zaključni turnir v Avstraliji. Samo zmagovalci turnirja se uvrstijo v prvo kakovostno skupino.

Turnir v Južni Koreji:

Sobota, 3. junij:

Južna Koreja : Slovenija 1:3 (-23, 23, -14, -23)
Hong-Suk Choi 14, Jiseok Jung 12; Urnaut 23, Gasparini 16

Češka : Finska 3:1 (-16, 23, 22, 16)
Michalek in Hadrava 13; Krastins 17, Ropponen 14

Petek, 2. junij:
Finska : Slovenija 1:3 (-22, -15, 22, -23)
Ropponen 18, Krastins 12; Urnaut 18, Čebulj 14, Gasparini 10

Južna Koreja : Češka 3:2 (17, -23, -24, 20, 12)
Jung 19, K. W. Lee 17; Finger 22, Sobotka 10

Nedelja, 4. junij:
5.00, Slovenija – Češka
7.30, Južna Koreja – Finska

Lestvica:
1. Slovaška 2 tekmi  - 6 točk
2. Slovenija 2 - 6 
3. Turčija 2 - 5
4. Češka 2 - 4
---------------
5. Kitajska 2 - 4
6. Nizozemska 2 - 3
7. Portugalska 2 - 3
8. Južna Koreja 2 - 2
9. Avstralija* 2 - 2
10. Japonska 2 - 1
11. Finska 2 - 0
12. Egipt 2 - 0


* - kot gostiteljica je že uvrščena na zaključni turnir.
Po devetih krogih se na zaključni turnir v Avstraliji uvrstijo prve tri točkovo najuspešnejše ekipe. Če bo Avstralija po prvem delu zasedla prva tri mesta se bo na F4 uvrstilo četrtuveščena ekipa.

Ne spreglejte