Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
10.00

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

Natisni članek

Gheorghe Cretu odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Sreda, 5. 6. 2024, 10.00

3 tedne, 3 dni

Liga narodov, druga turnirja, Fukuoka in Ottawa, 5. junij

Slovenci z novo zmago naredili še en korak proti OI #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23
slovenska odbojkarska reprezentanca : Turčija | Slovenski odbojkarji so brez oddanega niza premagali trdožive Turke in ostali neporaženi. Tonček Štern je k zmagi prispeval 22 točk. | Foto VolleyballWorld

Slovenski odbojkarji so brez oddanega niza premagali trdožive Turke in ostali neporaženi. Tonček Štern je k zmagi prispeval 22 točk.

Foto: VolleyballWorld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi drugega turnirja lige narodov v Fukuoki s 3:0 (22, 24, 20) premagala Turčijo, ostala neporažena in naredila nov korak k olimpijskim igram. Naslednja tekma Slovence čaka v petek ob 8.30 proti Braziliji.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Turčija
Sportal Slovenci zmagoviti niz nadaljujejo tudi na Japonskem

Slovenija : Turčija 3:0 (22, 24, 20) 

Dvorana: General Exhibition Center, sodnika Liu (Kitajska), Albloši (Združeni arabski emirati).
* Slovenija: T. Štern 22 (3 asi), Pajenk 4 (1 blok), Kozamernik 8 (1 as, 3 bloki), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 2 (1 blok), Urnaut 8 (1 as), Čebulj 11 (1 as, 2 bloka), Mujanović, Kržič.
* Turčija: Gürbüz 4 (2 asa), Matić, Bostan, Savas, Mandiraci 10 (2 asa, 1 blok), A. Lagumdžija 8, Günes 8 (2 bloka), M. Lagumdžija 11 (2 asa, 2 bloka), Yenipazar 2 (1 blok), Bayram, Aydin, Döne, Bedirhan 7 (1 as, 1 blok), Hatipoglu.

Slovenski odbojkarji nadaljujejo odličen rezultatski niz v ligi narodov, prek katere potrjujejo vozovnico na olimpijske igre. Potem ko so na prvem turnirju v Antalyji premagali vse štiri tekmece, kar je uspelo le še Italijanom, so tudi drugi turnir v Fukuoki začeli z zmago.

Klemen Čebulj po zmagi s 3:0 nad Turčijo (video: Odbojkarska zveza Slovenije):

Za uvod so brez oddanega niza premagali novince v tekmovanju Turke in jim zadali še peti poraz. Reprezentanci, ki je na lanskem evropskem prvenstvu v osmini finala povzročila kar nekaj težav Slovencem, vodila je z 2:0, nato pa so varovanci Gheorgheja Cretuja zmagali s 3:2, tokrat ni uspelo osvojiti niza.

Slovenci so z zmago začasno skočili na prvo mesto lestvice lige narodov. | Foto: VolleyballWorld Slovenci so z zmago začasno skočili na prvo mesto lestvice lige narodov. Foto: VolleyballWorld Še najlepšo priložnost za to so Turki imeli v drugem nizu, v katerem so imeli zaključno žogo za izenačenje na 1:1, a so Slovenci nanizali tri točke in niz dobili s 26:24. V prvem so Slovenci sredi niza ušli tudi na +7, a so se Turki približali in poskrbeli za tesen zaključek, ki je s 25:22 pripadel slovenskim odbojkarjem. Ti so v tretjem nizu narekovali tempo, ga dobili s 25:20 in se razveselili pete zaporedne zmage, po kateri so začasno prevzeli vodstvo na lestvici lige narodov in so še bližje želenemu cilju – premiernim olimpijskim igram. 

Sloveni so z zmago dobili 3,5 točke, precej več pa bi jim jih lahko odnesel poraz (od 11,5 do 16,5).

K zmagi je Tonček Štern prispeval 22 točk, tri je dosegel z asom, Klemen Čebulj jih je dodal 11, Jan Kozamernik in Tine Urnaut po osem.

Kako na OI?

Na voljo je še pet olimpijskih vozovnic. | Foto: VolleyballWorld Na voljo je še pet olimpijskih vozovnic. Foto: VolleyballWorld Po lanskih olimpijskih kvalifikacijah so si OI že zagotovili Francozi kot gostitelji, Nemci, Brazilci, Američani, Japonci, Poljaki in Kanadčani.

Na voljo je tako še pet olimpijskih vozovnic. Zagotovili si jih bodo tisti, ki bodo po rednem delu lige narodov, torej po tretjih turnirjih 23. junija, najvišje na lestvici FIVB. Ena od preostalih petih vozovnic je rezervirana za najboljšo afriško reprezentanco, saj šteje tudi geografski dejavnik.

V najboljšem položaju za nastop na OI so trenutno Italijani, ki so na lestvici FIVB drugi (361.86 točk), sledijo pa jim peti Slovenci s 335 točkami. Na tretjem mestu med tistimi, ki se borijo za OI, so osmi Argentinci (300.56), sledijo deveti Kubanci (252.19).

Stanje na svetovni lestvici

"Ko smo malo bolj pritisnili s servisom, nam je bilo precej lažje"

"Danes smo se borili od prve točke naprej. Mogoče naša kakovost ni bila na taki ravni, kot bi si želeli, ampak nam tudi Turki tega niso dopustili. Imajo kakovostno reprezentanco in čeprav jim je manjkal prvi podajalec, so se borili od prve do zadnje točke. Ko smo malo bolj pritisnili s servisom, nam je bilo precej lažje. Pomembno je, da smo zmagali s 3:0, ker vemo, da če bi izgubili, bi s tem izgubili tudi veliko točk. Dobili smo sicer minimalne, vendar tudi to šteje za pot do olimpijskih iger," je po zmagi za OZS dejal libero Jani Kovačič, srednji bloker Alen Pajenk pa dodal: "Danes smo zmagali to prvo tekmo in ne glede na to, da smo že igrali turnir v Turčiji, smo s tem nekako spet prebili led. Zmaga je zelo pomembna, saj so točke tisto, kar za nas trenutno največ šteje. Zelo dobrodošlo je, da smo zmagali s 3:0 in osvojili vse možne točke."

Alen Pajenk po zmagi (video: OZS):

Cretu: Pričakovali smo takšno tekmo

"Bila je težka tekma. To smo tudi pričakovali, torej trdo tekmo in motiviranega nasprotnika, ki se bori za vsako žogo. Naša energija na igrišču je bila dobra, prav tako tudi na drugi strani mreže, ampak na koncu je bilo spet vse odvisno od nas. Tekmecem smo dali nekaj majhnih daril, še posebej v prvem setu in tudi v drugem. A tudi to nam pomaga, da postajamo močnejši in da naredimo korake naprej ter se tudi tako pripravimo na naslednjo tekmo proti Brazilcem," pa je po srečanju razmišljal selektor Cretu.

Njegovo zasedbo naslednja tekma čaka v petek ob 8.30 proti Brazilcem.

V drugi polovici junija v Stožicah

Po turnirju v Aziji bodo Slovenci zadnji turnir rednega dela lige narodov med 18. in 23. junijem igrali v domačih Stožicah, kamor si želijo priti z zagotovljeno olimpijsko vozovnico.

Po tem turnirju bodo znani prav vsi nastopajoči na tekmovanju petih krogov, pa tudi osmerica, ki bo sodelovala na zaključnem turnirju lige narodov v Lodžu (27.–30. junij).

Liga narodov, 5. junij, Fukuoka in Ottawa

Lestvica lige narodov

Ne spreglejte