Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
13.03

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

Natisni članek

Brazilija odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 7. 6. 2024, 13.03

1 teden, 5 dni

Po zmagi slovenske odbojkarske reprezentance nad Brazilijo

"Zmaga nad tako izjemno ekipo, ki se bo v Parizu borila za medalje, je nekaj zares velikega" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98
slovenska odbojkarska reprezentanca : Brazilija | Slovenski odbojkarji so prvič na velikih tekmovanjih premagali odbojkarsko velesilo Brazilijo, ostali neporaženi in naredili odločen korak proti olimpijskim igram. | Foto VolleyballWorld

Slovenski odbojkarji so prvič na velikih tekmovanjih premagali odbojkarsko velesilo Brazilijo, ostali neporaženi in naredili odločen korak proti olimpijskim igram.

Foto: VolleyballWorld

"Zares imam rad te fante in zares sem ponosen na to, kako držijo skupaj. In samo želim si, da bo tako tudi v nadaljevanju. Čeprav smo danes izgubili veliko energije, sem stoodstotno prepričan, da bodo fantje že jutri spet enako dobro pripravljeni," je po veliki zmagi dejal selektor Gheorghe Cretu.  

 
slovenska odbojkarska reprezentanca : Brazilija
Sportal Slovenski odbojkarji preskočili še Brazilce in ostali neporaženi

Sprejem slovenskih odbojkarjev pred dvorano:

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na šesti tekmi letošnje lige narodov še šestič zmagala, za najbolje prigarano zmago je po dveh urah in pol sploh prvič na uradnih tekmah na kolena spravila Brazilijo. A so morali Južnoameričani tokrat po maratonu in petih nizih priznati premoč borbenim in nepopustljivim varovancem Gheorgheja Cretuja.

Ti ostajajo edina neporažena ekipa v letošnji ligi narodov, z novo zmago pa so se še utrdili na mestih, ki vodijo na olimpijske igre. Med peterico, ki si bo prek lige narodov zagotovila olimpijski nastop, so po točkah le za Italijani, trenutno zadnji, ki še držijo olimpijsko vozovnico, a za Slovenci zaostajajo skoraj sto točk.

Tine Urnaut po zmagi (video: Odbojkarska zveza Slovenije):

"Zelo pomembna zmaga, Brazilcev na velikih tekmovanjih še nismo premagali. Zelo smo veseli te zmage, domov si želimo prinesti čim več mogočih točk. Tekma je bila naporna, bil je boj za vsako točko v vsakem setu, porabili smo veliko energije. Zdaj se moramo kar najbolje spočiti in pripraviti na jutrišnjo tekmo. Razmišljamo tekmo po tekmo, točko po točko, set za setom," je v mikrofon Odbojkarske zveze Slovenije po zmagi dejal kapetan Tine Urnaut.

Gregor Ropret in Jan Kozamernik po zmagi (video: Odbojkarska zveza Slovenije):

Ropret: To so ekipe, s katerimi bomo najverjetneje igrali tudi na OI

"Vedeli smo, da bodo pokazali zelo trdo igro, sploh na servisu so zelo pritiskali. Vesel sem, da nam je uspelo zmagati in se še za en korak približati olimpijskim igram ter obdržati dober položaj na lestvici lige narodov (prvo mesto, op. a.)," je po zmagi za OZS dejal Jan Kozamernik.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Brazilija | Foto: VolleyballWorld Foto: VolleyballWorld

Gregor Ropret je po zmagi nad Brazilijo in pred sobotno tekmo z Japonsko dejal, da so to tekme, ki jih na turnirju vsi nestrpno čakajo: "Veselimo se vseh takih tekem, vemo, da so to ekipe, s katerimi bomo najverjetneje igrali tudi na olimpijskih igrah, če se tja uvrstimo. Vsaka tekma je dobrodošla, da igramo na tej ravni, da ne gremo na olimpijske potem samo sodelovat, ampak tudi zmagat."

Cretu: Zares imam rad te fante in ponosen sem na to, kako držijo skupaj

"Imamo svojo pot in vse se vrti okrog tega, kaj mi hočemo, in to se ne spreminja s tem, kdo je naš nasprotnik, koliko skače in kako močno udarja. Gre le za to, koliko lahko prenesemo, kako se lahko poberemo po tem, ko pademo, in kako ostanemo mirni, ko gre nasprotniku dobro. In všeč mi je, kako ekipa igra v tem trenutku. Še vedno lahko napredujemo, sploh na miselnem področju," je dejal selektor Cretu, ki se mu je želja – pred tekmo je dejal, da ne želi le dobre tekme, ampak zmago – uresničila.

"Zares imam rad te fante in zares sem ponosen na to, kako držijo skupaj," pravi selektor Gheorghe Cretu. | Foto: VolleyballWorld "Zares imam rad te fante in zares sem ponosen na to, kako držijo skupaj," pravi selektor Gheorghe Cretu. Foto: VolleyballWorld

Romun na slovenski klopi je navdušen nad fizično pripravljenostjo in mirnostjo svoje zasedbe v ključnih trenutkih: "Gioelle je opravil izjemno delo, tudi odbojkarske sposobnosti fantov so na visoki ravni in za nas je zelo pomembno, da vse to ohranjamo tudi naslednje tekme, ne glede na nasprotnika. S takimi tekmami res izgubljamo veliko energije, a pridobivamo pogum, potrpljenje, še boljšo povezanost med igralci in samozavest v težkih trenutkih. Mislim, da je taka zmaga nad tako izjemno ekipo, ki bo igrala v Parizu in se borila za medalje, nekaj zares velikega. Zares imam rad te fante in zares sem ponosen na to, kako držijo skupaj. In samo želim si, da bo tako tudi v nadaljevanju. Čeprav smo danes izgubili veliko energije, sem stoodstotno prepričan, da bodo fantje že jutri spet enako dobro pripravljeni."

V soboto nad gostitelje

Slovence naslednja tekma v ligi narodov čaka v soboto ob 12.20 proti Japoncem, ki so na sedmih tekmah petkrat zmagali in dvakrat izgubili. Na svetovni lestvici so četrti, manj kot točko pred Slovenci. Ti imajo z gostitelji neporavnane račune. Z njimi so namreč izgubili v lanskih kvalifikacijah za olimpijske igre, prav tako pa tudi v četrtfinalu lanskega zaključnega turnirja lige narodov.

Slovenci na odlični poti do olimpijskih iger

Na voljo je še pet olimpijskih vozovnic. | Foto: VolleyballWorld Na voljo je še pet olimpijskih vozovnic. Foto: VolleyballWorld Po lanskih olimpijskih kvalifikacijah so si OI že zagotovili Francozi kot gostitelji, Nemci, Brazilci, Američani, Japonci, Poljaki in Kanadčani.

Na voljo je tako še pet olimpijskih vozovnic. Zagotovili si jih bodo tisti, ki bodo po rednem delu lige narodov, torej po tretjih turnirjih 23. junija, najviše na lestvici FIVB. Ena od preostalih petih vozovnic je rezervirana za najboljšo afriško reprezentanco, saj šteje tudi geografski dejavnik.

V najboljšem položaju za nastop na OI so trenutno Italijani (364,77 točke), ki so na lestvici FIVB drugi, sledijo jim peti Slovenci (340,03). Na tretjem mestu so med tistimi, ki se borijo za OI, osmi Argentinci (304,96), sledijo Srbi (247,59) in Kubanci (242,53). Ti so trenutno na napačni strani lestvice, za Slovenci pa zaostajajo že skoraj sto točk.

Stanje na svetovni lestvici

V drugi polovici junija v Stožicah

Po turnirju v Aziji bodo Slovenci zadnji turnir rednega dela lige narodov med 18. in 23. junijem igrali v domačih Stožicah, kamor si želijo priti z zagotovljeno olimpijsko vozovnico. V Stožicah bo slovenski zasedbi znova lahko pomagal Rok Možič.

Po tem turnirju bodo znani prav vsi nastopajoči na tekmovanju petih krogov, pa tudi osmerica, ki bo sodelovala na zaključnem turnirju lige narodov v Lodžu (27.–30. junij).

slovenska odbojkarska reprezentanca : Brazilija, Tine Urnaut
Sportal Zgodovinska zmaga Slovencev: na kolenih še Brazilci!
Ne spreglejte