Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 2. 2022,
12.08

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

9

Natisni članek

Mark Lebedew slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 27. 2. 2022, 12.08

2 leti, 1 mesec

V Rusiji ne bo turnirjev lige narodov

Slovenski odbojkarji napovedali bojkot SP, če bo v Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

9

Francija odbojka OI | Francoski odbojkarji so lani na Japonskem postali olimpijski prvaki. | Foto Guliverimage

Francoski odbojkarji so lani na Japonskem postali olimpijski prvaki.

Foto: Guliverimage

Če bo Rusija letos gostila svetovno prvenstvo v odbojki, na njem ne bo tako slovenske moške reprezentance kot tudi aktualnih olimpijskih (Francija) in svetovnih prvakov (Poljska). Vse tri reprezentance so napovedale bojkot. Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) za zdaj še vztraja pri odločitvi, da bi odbojkarski spektakel od 26. avgusta do 11. septembra potekal v Rusiji, a bi se lahko vse skupaj kmalu spremenilo. O tem priča odločitev, da Rusija junija oziroma julija ne bo gostila turnirjev lige narodov. Na enem od njih v Ufi bi sicer morala nastopiti tudi Slovenija.

Mark Lebedew
Sportal Mark Lebedew, Avstralec, ki ima s slovensko odbojkarsko reprezentanco velike načrte

Vedno več je športnih tekmovanj, ki bi morala letos potekati v Rusiji, a so jih vodilne krovne zveze zaradi ruske invazije na Ukrajino preselile drugam. Tako se je Evropska nogometna zveza (Uefa) odločila, da v ruskem St. Peterburgu ne bo finala nogometne lige prvakov, ampak se bo o evropskem prvaku odločalo 28. maja v Parizu, v Rusiji ne bo niti dirke formule 1 v Sočiju, Mednarodna smučarska zveza (FIS) pa je odpovedala vse tekme, ki so bile v zimskih športih predvidene v Rusiji do konca sezone.

Kakšna pa bo usoda svetovnega prvenstva v odbojki, ki bi moralo potekati v Rusiji od 26. avgusta do 11. septembra, ena od 24 udeleženk pa bo tudi Slovenija?

Kdo naj bi nastopil na letošnjem SP 2022 in kje bi moral potekati?

Skupina A (Moskva): Rusija, Srbija, Tunizija, Portoriko
Skupina B (Kemerovo): Brazilija, Japonska, Kuba, Katar
Skupina C (Novosibirsk): Poljska, ZDA, Mehika, Bolgarija
Skupina D (Ufa): Francija, Slovenija, Nemčija, Kamerun
Skupina E (Jekaterinburg): Italija, Kanada, Turčija, Kitajska
Skupina F (Krasnojarsk): Argentina, Iran, Nizozemska, Egipt

SP v Rusiji za zdaj še, liga narodov pa se seli drugam

Na letošnjem SP v odbojki bo nastopila tudi Slovenija. Drugič v zgodovini. Nastopila pa bo le v primeru, če ne bo potekalo v Rusiji. | Foto: Aleš Oblak Na letošnjem SP v odbojki bo nastopila tudi Slovenija. Drugič v zgodovini. Nastopila pa bo le v primeru, če ne bo potekalo v Rusiji. Foto: Aleš Oblak Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) sporoča, da podrobno spremlja razmere ter da bo proučila druga tekmovanja, ki bi morala potekati v Rusiji, vključno z moškim svetovnim prvenstvom v drugi polovici letošnjega leta. Za zdaj Rusija na papirju še vedno ostaja gostiteljica največjega odbojkarskega tekmovanja na svetu. Če bo ostalo pri tem, na svetovnem prvenstvu ne bodo nastopile tri zelo kakovostne reprezentance. Manjkale bi slovenska reprezentanca, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu osvojila drugo mesto, ter aktualni svetovni (Poljska) in olimpijski prvak (Francija).

Francozi so v sporočilu za javnost dali vedeti, da bodo bojkotirali svetovno prvenstvo, če bo to potekalo v državi, ki je pred dnevi vojaško napadla Ukrajino. Francija bi na letošnjem svetovnem prvenstvu nastopala prav v skupini s Slovenijo, Nemčijo in Kamerunom. Na prvenstvo pa, če bi potekalo v Ufi, ne bi bilo tudi slovenske izbrane vrste.

OZS obsoja vojaški napad na Ukrajino

Predsednik OZS je Metod Ropret. | Foto: Sasa Pahic Szabo/Sportida Predsednik OZS je Metod Ropret. Foto: Sasa Pahic Szabo/Sportida Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) sporoča, da glede na trenutne razmere moške reprezentance na svetovno prvenstvo ne bo poslala, če bo tekmovanje potekalo na ruskih tleh. Slovenska krovna zveza pozorno spremlja dogajanje in obsoja vojaški napad na Ukrajino.

"Tovrstno odločitev podpira tudi Olimpijski komite Slovenije, izmed držav članic Evropske odbojkarske konfederacije (CEV) pa sta se enako kot Slovenija že odločili Poljska in Francija. Podobno lahko v kratkem pričakujemo še s strani drugih članic evropske in svetovne zveze," so pri OZS zapisali v sporočilu za javnost ter dodali, kako je CEV z namenom, da zaščiti športnike in druge udeležence ter tudi integriteto vseh tekmovanj pod svojim okriljem, do nadaljnjega odpovedala vsa tekmovanja na območju Rusije in Ukrajine.

"Odigrana bodo na nevtralnih območjih. Organizacijo tekmovanj, ki bi ju morali v bližnji prihodnosti organizirati Rusija in Ukrajina, bo CEV dodelila drugim organizatorjem," je še sporočila OZS.

Slovenska odbojkarska reprezentanca bi morala julija igrati ligo narodov v ruskem mestu Ufa, a se je  FIVB odločila, da bo tekmovanje potekalo drugje.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenska odbojkarska reprezentanca bi morala julija igrati ligo narodov v ruskem mestu Ufa, a se je FIVB odločila, da bo tekmovanje potekalo drugje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenija bi morala po prvotnem scenariju na svetovnem prvenstvu igrati tekme v ruskem mestu Ufa, kjer bi moral v začetku julija potekati tudi turnir lige narodov. FIVB je v luči poslabšanja razmer v Ukrajini sprejela odločitev, da Rusija poleti ne bo gostila turnirjev v ligi narodov za moške in ženske. Potekala bodo drugje, nova prizorišča pa še niso znana.

Novi slovenski selektor razkril cilje

Mark Lebedew je prepričan, da se lahko Slovenija na letošnjem SP zavihti visoko. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mark Lebedew je prepričan, da se lahko Slovenija na letošnjem SP zavihti visoko. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovensko moško odbojkarsko reprezentanco, ki jo po novem vodi Avstralec Mark Lebedew, čaka letos več izzivov. Nastopili bodo v ligi narodov, nato pa se bodo podali v boj za čim boljšo uvrstitev na svetovnem prvenstvu, na katerem bodo nastopili drugič. Pred štirimi leti so osvojili 12. mesto.

''Če sem iskren, bi bil na svetovnem prvenstvu zadovoljen s kolajno. Če bomo dosegli najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih, bi bila seveda prav tako velika, pomembna stvar. Morda bi moral reči, da je to naš prvi cilj, saj ni dobro prehitevati stvari. Lahko pa rečem, da bi bila za to skupino uvrstitev med prvo osmerico velik korak, sploh z vidika olimpijskih kvalifikacij,'' je novi slovenski selektor v sobotnem intervjuju predstavil pričakovanja pred letošnjim reprezentančnim vrhuncem leta.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v zadnjih letih razvaja slovenske ljubitelje športa z vrhunskimi rezultati. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v zadnjih letih razvaja slovenske ljubitelje športa z vrhunskimi rezultati. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski odbojkarji, ki že dalj časa spadajo med evropsko elito, bodo nastope v letošnji ligi narodov začeli s tekmo proti Američanom v Braziliji, kjer bo potekal uvodni turnir tega tekmovanja med 7. in 12. junijem. Nato Slovence čaka turnir na Filipinih v Quezon Cityju (od 21. do 26. junija), po zadnjih turnirjih pa bo znanih najboljših osem reprezentanc, ki jih med 20. in 24. julijem v Italiji čaka še zaključni turnir.

Sportal Zahteven uvod za Slovence
Ne spreglejte