Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 11. 2021,
22.23

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Calcit Volley pokal CEV Nova KBM Branik

Četrtek, 25. 11. 2021, 22.23

2 leti, 5 mesecev

pokal CEV, 1. krog, povratni tekmi

Kamničanke napredovale v osmino finala, Bankirke se poslavljajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Nova KBM Branik Gran Canaria | Mariborčanke so po petih nizih premagale Gran Canario, a zaradi poraza z 1:3 na prvi tekmi izpadle. | Foto CEV

Mariborčanke so po petih nizih premagale Gran Canario, a zaradi poraza z 1:3 na prvi tekmi izpadle.

Foto: CEV

Odbojkarice Nove KBM Branika so izpadle v 1/16 finala pokala Cev. Na povratni tekmi v Mariboru proti španski Gran Canarii so sicer zmagale s 3:2 (21, -17, -25, 15, 20), a to ni zadostovalo za napredovanje, saj so prvo tekmo v Las Palmasu izgubile z 1:3. V četrtek so odbojkarice Calcit Volleyja v Švici branile zmago s prve tekme (3:2), pa zmagale še odločneje s 3:1 in se uvrstile v osmino finala.

Mlade odbojkarice Nove KBM Branika v 1/16 finala pokala Cev kljub zelo dobri predstavi, v kateri je blestela Taja Gradišnik Klajnšček (27 točk, pet asov, blok), niso zmogle presenečenja. Čeprav so proti Špankam na povratni tekmi igrale odločnejše, jim je zmanjkalo nekaj zbranosti in izkušenj, da bi lahko iztržile rezultat, ki bi jim zagotovil napredovanje. Možnosti so se jim ponudile, a jih niso izkoristile, usoden je bil tretji niz, ko so zapravile vodstvo 24:21, nato pa še četrto zaključno žogo, kar so tekmice znale kaznovati.

Trener bankirk Bruno Najdič je pred tekmo svojim varovankam zabičal, da od samega začetka zaigrajo pogumno in ne tako kot na prvi tekmi, ko so preveč spoštovale špansko ekipo. In mlade odbojkarice so ga poslušale. Z dobrimi servisi, v tem elementu se je izkazala predvsem Taja Gradišnik Klajnšček, ki je v prvem nizu dosegla tri ase, so takoj prevzele pobudo, na začetku povedle z 8:4, kljub manjši krizi na sredini niza pa odlično odigrale do konca. Po izidu 20:19 so dosegle štiri zaporedne točke in nato izkoristile tretjo zaključno žogo.

Španke so najbrž pred tekmo mislile, da bodo zlahka upravičile vlogo favoritinj, a so jih Štajerke na začetku presenetile. Gostje so se zavedale, da morajo popraviti pristop k tekmi, kar so v drugem nizu tudi storile. V njem so bile one tiste, ki so na začetku potegnile, vodile z 10:5, ko je bilo na semaforju 17:10, je bilo praktično jasno, da bo prišlo do izenačenja v nizih.

Nova KBM Branik Gran Canaria | Foto: CEV Foto: CEV

Gostje so pobudo zadržale tudi na začetku tretjega niza. V njem so že vodile s 13:8, a slovenske podprvakinje so spet po zaslugi servisov Gradišnik Klajnščkove dosegle sedem zaporednih točk in prešle v vodstvo, ki so ga zadržale do končnice. Zmotilo jih ni niti vodstvo tekmic z 20:19, s štirimi točkami zapovrstjo so prišle na prag vodstva z 2:1, toda priložnosti niso izkoristile.

Od zadnje točke ekipe iz Las Palmasa v tretjem nizu naprej je bila tekma bolj revialnega pomena, saj je že bilo jasno, da bodo napredovale gostje. Večji motiv pa so do konca obdržale gostiteljice, ki so v sproščeni igri proti rezervistkam Gran Canarie pokazale več od tekmic.

Kamničanke napredovale v osmino finala

Odbojkarice Calcita Volleyja so napredovale v osmino finala pokala Cev. Na povratni tekmi so še drugič premagale švicarski Viteos Neuchatel, po zmagi s 3:2 v Kamniku so bile na gostovanju še bolj prepričljive, saj so tekmo dobile s 3:1 (17, -21, 21, 21).

Slovenske državne prvakinje so v Švico prispele že v sredo dopoldne, tako da so imele dovolj časa, da so se spočile za povratno tekmo z lani najboljšo švicarsko ekipo, v kateri jih je v naslednji krog vodila kakršnakoli zmaga, v primeru poraza z 2:3 pa bi se igral t. i. zlati niz. Vendar so Calcitovke vse dvome rešile že po rednem delu igre, ko jim je nekoliko padla zbranost le v drugem nizu, v preostalih treh pa so bile v vseh elementih igre boljše in se zasluženo veselile končnega uspeha. V osmini finala se bodo pomerile s turško ekipo Eczacibasi iz Istanbula. Prva tekma bo v Kamniku.

Kamničanke so napredovale. | Foto: Klemen Brumec Kamničanke so napredovale. Foto: Klemen Brumec

Prvi niz je minil v znamenju Lucille Charuk. Izkušena kanadska blokerka je bila v navezi s podajalko Evo Pavlović Mori nerešljiva uganka za domačo ekipo, ki je Kamničankam sledila le do izida 9:10. Ko so Slovenke povedle s 17:12 se je že slutilo, da bodo dobile niz. Do konca niza so varovanke Gregorja Rozmana svojo prednost le še povečale, niz pa se je končal z dvema blokoma Charukove, ki je ob treh blokih dosegla še pet točk v napadu in to ob stoodstotni učinkovitosti.

Drugi niz se ni začel obetavno, v tretjem spet pri svoji igri

Drugi niz se za kamniško ekipo ni začel tako obetavno, kot se je končal prvi, za nameček pa se je pri zaostanku dveh točk (5:7) poškodovala Naja Boisa, v Švico pa ni potovala Mija Šiftar. Namesto nje je v igro na mesto sprejemalke vstopila Fatoumatta Sillah, domačinke pa so z asom Holt svojo prednost podvojile (10:6). Po bloku Olivie Wassner je bilo že 13:8 za odbojkarice iz Neuchatela, ki so tudi v končnico niza vstopile s petimi točkami prednosti (21:16). Čeprav so Kamničanke z asom Anje Zorman svoj zaostanek znižale na tri točke (18:21), do napete končnice ni prišlo, kajti drugo zaključno žogo je za domačinke izkoristila Kyra Holt.

V začetku tretjega niza so kamniške odbojkarice spet prišle do svoje igre in po točki Pavlović Morijeve povedle s 7:4. Na 12. točki so švicarske odbojkarice izid izenačile, razpoložena Kyra Holt pa jih je popeljala še do vodstva s 13:12. Toda po polminutnem odmoru so Calcitovke vajeti igre vzele v svoje roke. Z blokom Pavlović Morijeve, v celotni tekmi jih je dosegla kar šest, so povedle s 14:13, na servis Zormanove in uspešnemu napadu Radiškovićeve je bilo 17:14 za Calcit Volley, ki je po dveh zaporednih blokih domačinkam pobegnil že za pet točk (20:15). Čeprav so preko Brulec Kostićeve izkoristile šele tretjo zaključno žogo, njihovo vodstvo z 2:1 ni bilo vprašljivo.

Z zmago v tretjem nizu so si Kamničanke zagotovile najmanj zlati niz, seveda pa so želele tekmo končati v rednem delu igre. Toda tudi Švicarke so imele svoje načrte in na servis neugodne Holtove so jim sredi niza s štirimi zaporednimi točkami pobegnile na 14:10. Trener kamniške ekipe, Gregor Rozman, je posegel po svojem prvem polminutnem odmoru v četrtem nizu, ki se mu je obrestoval, saj so že na 15. točki njegove varovanke izid izenačile, z uspešnim napadom Brulec Kostić pa so po daljšem času prišle tudi do vodstva (18:17). Domača ekipe je vzela polminutni odmor, kamniška pa je po njem dosegla še dve točki, prednosti treh točk pa ni več izpustila iz rok. Tekme je bilo konec po dveh zaporednih točkah Radiškovićeve.

Pokal CEV, ženske, 1. krog, povratni tekmi

Sreda, 24. november
Nova KBM Branik : Gran Canaria* 3:2 (21, -17, -25, 15, 20)   /1:3/
Dvorana Lukna, gledalcev 360, sodnika: Kuzmanović (Bih), Simbari (Italija).
Nova KBM Branik: Pogačar 4, Šalamun 19, Winkler, Knez, Bračko 3, Gradišnik Klajnšček 27, Velikonja Grbac 12, Cikač, Ramić 2, Galić 2, Lorber Fijok 15, Augustinovič.
Gran Canaria: Priante 1, Montoro 12, Marques 12, Sanchez, Hernandez, Manzano 10, Rocha 9, Garreau 4, De Paula, Varela 7, Gonzalez 2, Castellano 8, Matienzo 8, Alvarez 3.

Četrtek, 25. november
Viteos Neuchatel : Calcit Volley* 1:3 (-17, 21, -21, -21) /2:3/
Viteos Neuchatel: Muller, Muenstermann, Petitat, Mottis, Sulser 7, Đapić 1, Gross 9, Boillat 2, Troesch, Knutti, De Micheli, Scambray 18, Wassner 8, Holt 17.
Calcit Volley: Pavlović Mori 8, Špoljarič, Mihevc 1, Javornik, Radišković 17, Brulec Kostić 15, Lenart, Boisa, Janežič, Charuk 19, Sillah 9, Zorman 1, Čižman. Trener: Gregor Rozman.

//izid prve tekme
*ekipa je napredovala

Ne spreglejte