Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
16.10

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

liga narodov Odbojkarska zveza Slovenije Metod Ropret OZS

Torek, 19. 1. 2021, 16.10

3 leta, 2 meseca

Predsednik OZS Metod Ropret

Izrazil skrb: V primerjavi z drugimi smo v velikem zaostanku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Metod Ropret 1 | Metod Ropret je prepričan, da liga narodov letos bo. | Foto Uroš Iskra

Metod Ropret je prepričan, da liga narodov letos bo.

Foto: Uroš Iskra

Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS), je na spletni novinarski konferenci izrazil prepričanje, da se letos ne bo ponovila lanska zgodba in da bodo slovenski odbojkarji vendarle dočakali krstni nastop v ligi narodov. Slovenija bo tam gostila enega od turnirjev, na zvezi pa tudi razmišljajo o organizaciji zaključnega turnirja ženske srebrne evropske lige, saj želijo dekletom omogočiti vse mogoče razmere, da se uvrstijo v zlato ligo, kamor po Ropretovem mnenju tudi spadajo.

"Kar zadeva ligo narodov, za zdaj ni nič novega. Naslednji teden imamo sestanek, o čem natanko se bomo pogovarjali, še ne vem. Prepričan sem, da ne o odpovedi, prepričan sem, da bomo po zgledu nekaterih drugih tekmovanj ligo izpeljali. Mogoče tako, kot je zdaj predvideno, a bodo najbrž potrebne nekatere spremembe. Morda bomo igrali v mehurčkih, močno pa upam, da bo do takrat, liga je predvidena za konec maja, že dovoljen ogled tekem omejenemu številu gledalcev," je glede organizacije lige narodov in tudi drugih tekmovanj, nekatere, kot je na primer evropsko prvenstvo do 18 let v odbojki na mivki, bo gostila tudi Slovenija, optimističen Ropret.

"Pomanjkanje treningov bo zagotovo imelo posledice"

Predsednik zveze se je ozrl na leto 2020, težko zaradi epidemije novega koronavirusa, v katerem so trpeli predvsem mlajši odbojkarji. Tekmovanj in trenažnih procesov že dolgo časa nimajo, tako kot nekatere druge zveze pa se tudi odbojkarska zveza trudi, da bi se to čim prej spremenilo.

Posledice bodo, o tem ni dvoma. | Foto: Vid Ponikvar Posledice bodo, o tem ni dvoma. Foto: Vid Ponikvar

"Pomanjkanje treningov bo zagotovo imelo posledice. V primerjavi s primerljivimi državami smo v velikem zaostanku. Mlajši v ekipnih športih potrebujejo skupinske treninge, samo vadba prek spleta ni dovolj. Sam bom poskušal to spremeniti na jutrišnjem pogovoru z državnim sekretarjem za področje izobraževanja in športa Marjanom Dolinškom, upam, da bova pri ukrepih našla skupni jezik. Veliko pa bo morala v prihodnosti storiti tudi stroka, mlade bo treba za delo na novo motivirati," je o tem, kdo je v letu 2020 največ izgubil, spregovoril Ropret.

OZS je delal dobro

Zveze, ki je v letu 2020 prispevala tudi nekaj novih članov v komisijah Evropske odbojkarske zveze (CEV), epidemija ni toliko prizadela, da bi se približala skrb vzbujajočemu stanju.

"Zveza je v času pandemije delala dobro. Tekmovalno sicer manj intenzivno, več pa organizacijsko in humanitarno. Zadovoljni smo z informacijskim napredkom, čeprav gledalci ne morejo v dvorane, pa tudi s spremljanjem domačih lig. Skoraj vse je mogoče videti prek prenosov na spletu, veliko tudi na televizijskem programu Sportklub. Škoda je le, da zadnjega ni v vseh shemah programskih ponudnikov," meni Ropret, ki je zadovoljen s finančnim stanjem zveze, izboljšal ga je tudi krizni prispevek CEV v višini 30 tisoč evrov.

CEV je pomagal s 30 tisoč evri. | Foto: OZS CEV je pomagal s 30 tisoč evri. Foto: OZS

"O številkah, ki bodo razkrile naše finančno stanje, še ne morem natančno govoriti, lahko pa že rečem, da je bilo naše poslovanje uspešno. Še vedno se kažejo učinki organizacije evropskega prvenstva, lahko tudi rečem, da nismo imeli večjega izpada pri pokroviteljih. Bilo je nekaj znižanj sredstev, a kljub pomanjkanju tekmovanj nobenih odpovedi, kar kaže na zaupanje, ki jih imamo pri sponzorjih. Zadovoljni smo, ker se bomo rešili nekaterih bremen iz preteklosti in novo obdobje začeli na zdravih temeljih," je na delovanje zveze ponosen predsednik.

Kaj bo s pokalom?

Ta je tudi potrdil, da kljub zamudi še vedno nameravajo izvesti tudi tekmovanje v slovenskem pokalu. "Čeprav nekatere ekipe, ki nastopajo v pokalu, še vedno ne morejo niti trenirati, se tekmovanju še nismo odpovedali. Najbrž bomo morali sistem igranja zaradi časovne stiske prilagoditi, a ga nameravamo izpeljati. Upamo, da se bodo šole hitro odprle in da bodo imele prizadete ekipe vsaj pogoje, da pridejo na približno napovedano raven. Po mojem mnenju za to potrebujejo tri tedne," meni Ropret.

Preberite še:

Maja Pahor
Sportal Kot strela z jasnega: slovenska odbojkarica končala kariero
ACH Volley Calcit Volley
Sportal ACH Volley ubranil točko pred Mariborom, najboljše štiri ekipe prvenstva suverene
Ne spreglejte