Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2020,
15.47

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Euro U-21 Euro 2021 žreb Milenko Ačimović slovenska nogometna reprezentanca do 21 let

Četrtek, 10. 12. 2020, 15.47

3 leta

Žreb skupin Euro 2021 do 21 let

Žreb in pol! Slovenci na domačem Euru s Španci in Italijani.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Milenko Ačimović | Milenko Ačimović je leta 2000 nastopil na članskem evropskem prvenstvu. 21 let pozneje ga čaka odgovorna naloga na Euru do 21 let, ko bo vodil mlado slovensko izbrano vrsto. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Milenko Ačimović je leta 2000 nastopil na članskem evropskem prvenstvu. 21 let pozneje ga čaka odgovorna naloga na Euru do 21 let, ko bo vodil mlado slovensko izbrano vrsto.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Danes je na sedežu Evropske nogometne zveze (UEFA) zaplesalo 16 kroglic, ki predstavljajo udeležence evropskega prvenstva do 21 let. Prihodnje leto ga bosta skupno gostili sosedi Slovenija in Madžarska. To bo največji organizacijski nogometni zalogaj za Slovenijo v obdobju državne samostojnosti. Izbrance Milenka Ačimovića čaka zelo zahtevno delo, saj se bodo v skupin B pomerili z branilci naslova Španci, Italijani in Čehi!

Milenko Ačimović
Sportal Ambasadorja Oblak in Iličić v en glas: Leta so samo številka

Žreb EP 2021 do 21 let:

Skupina A: Madžarska, Nemčija, Romunija, Nizozemska
Skupina B: Slovenija, Španija, Češka, Italija
Skupina C: Rusija, Francija, Islandija, Danska
Skupina D: Švica, Hrvaška, Portugalska, Anglija

Slovenija z organizacijo tako velikega tekmovanja še ni imela opravka. Prihodnje leto se bo na slovenskih in madžarskih tleh za točke potegovalo 16 najboljših reprezentanc do 21 let v Evropi.

Izbranci Milenka Ačimovića, ki je prevzel vlogo selektorja prejšnji mesec in nasledil Primoža Gliho, so danes v Nyonu spoznali imena tekmecev v skupini B. 14 udeležencev si je nastop na Euru zagotovilo v kvalifikacijah, prirediteljici Slovenija in Madžarska pa sta bili deležni neposredne uvrstitve.

Predsednik Uefe Čeferin upa, da bodo na tem EP že gledalci

Alesander Čeferin srčno upa, da bi Euro 2021 potekalo v Sloveniji in na Madžarskem pred polnimi tribunami. | Foto: Reuters Alesander Čeferin srčno upa, da bi Euro 2021 potekalo v Sloveniji in na Madžarskem pred polnimi tribunami. Foto: Reuters "Težko leto je za vse, ne le za nogomet. Žalostno je brez gledalcev, a nogomet prinaša pozitivno energijo in upamo, da bomo tudi na tem EP imeli gledalce. To je velik turnir, igralci te starostne skupine so že resni nogometaši, tako da bo užitek. Nogomet spremljajo milijarde ljudi in šport, ne le nogomet, je pozitiven. Pa tudi nekateri najboljši nogometaši, kot so Luis Figo, Xavi Hernandez, Francesco Totti in drugi, so se borili na tovrstnih prvenstvih," je ob žrebu dejal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije, je povedal: "EP do 21 let je največje nogometno tekmovanje, ki ga je dobila Slovenija, in bo zaradi infrastrukture bržčas tudi v prihodnje največje. Želimo si, da bi to še dodatno populariziralo nogomet in še bolj vključilo mlade v ta šport."

Jan Oblak, slovenski reprezentančni vratar in poleg Josipa Iličića slovenski ambasador tekmovanja, je dodal: "Kot slovenski reprezentant sem zelo ponosen, da je tako veliko tekmovanje v Sloveniji. Mislim, da si tega, da bo takšen turnir pri nas, še pred nekaj leti ni nihče predstavljal."

Igor Bišćan
Sportal Znani vsi udeleženci EP do 21 let v Sloveniji, med njimi je tudi Igor Bišćan

"Na evropskem prvenstvu ni slabih nasprotnikov. Čaka nas izredno težka skupina, saj se bomo, ne glede na žreb, udarili z najboljšimi reprezentancami v Evropi. Šli bomo iz tekme v tekmo, vsekakor pa je en cilj, ki si ga lahko zastavimo, preboj v zaključne boje. To bi pomenilo, da bi nas naši gledalci lahko spremljali tudi v drugem delu prvenstva v juniju," je o ciljih za Nogometno zvezo Slovenije (NZS) pred žrebom spregovoril Milenko Ačimović.

Naslov branijo Španci, finale v Stožicah

Fabian Ruiz je bil najboljši nogometaš zadnjega Eura do 21 let. | Foto: Reuters Fabian Ruiz je bil najboljši nogometaš zadnjega Eura do 21 let. Foto: Reuters Naslov najboljšega bodo prihodnje leto branili Španci, ki so evropski naslov osvojili leta 2019 v Italiji. Španci so postali evropski prvaki že petič, za najboljšega igralca pa je bil izbran Fabian Ruiz, zdajšnji španski članski reprezentant in zvezni igralec Napolija. Med možnimi tekmeci Slovenije je bila tudi Hrvaška, ki jo vodi nekdanji strateg Olimpije Igor Bišćan. Južna soseda Slovenije bo nastopila v skupini D.

Tekmovalni format evropskega prvenstva do 21 let se bo prihodnje leto razlikoval od prejšnjih, saj bo potekal v dveh ločenih delih. Skupinski del bo potekal od 24. do 31. marca, otvoritvena slovesnost bo v Ljudskem vrtu v Mariboru, dve najboljši ekipi iz vsake skupine pa si bosta priigrali napredovanje v četrtfinale. Velika želja slovenskih upov je, da bi v skupini B osvojili eno od dveh vodilnih mest, s čimer bi si Slovenija zagotovila nastop v izločilnem delu in ostala v igri za naslov tudi konec maja, ko se bo Euro nadaljeval s četrtfinalnimi tekmami. Finale bo 6. junija 2021 v Ljubljani, v Sloveniji pa bodo tekme poleg Stožic in Ljudskega vrta potekale še v Kopru in Celju.

Za zdaj še ni jasno, ali bodo lahko na srečanjih prisotni tudi gledalci, velika želja vseh, vključno s slovenskima ambasadorjema prvenstva Janom Oblakom in Josipom Iličićem, pa je, da bi lahko tekmovanje vendarle potekalo pred odprtimi vrati stadionov.

Ne spreglejte