Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 7. 2015,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SP 2018 Rusija St. Peterburg Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 25. 7. 2015, 9.03

8 let

Žreb kvalifikacij za SP 2018: Slovenci spet z Angleži!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, ki ga bo gostila Rusija, igrala v skupini F skupaj z Malto, Litvo, Škotsko, Slovaško in Anglijo.

Četa Srečka Katanca si prizadeva, da bi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2016 osvojila vsaj tretje mesto in s tem vse do zadnjega zadržala možnosti za preboj na veliko tekmovanje. V Franciji bo na zaključnem turnirju nastopilo 24 udeležencev, kar je skoraj dvakrat več od števila evropskih reprezentanc, ki si bodo zagotovile nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji (2018). Na največjem nogometnem tekmovanju bo Evropo zastopalo le 14 predstavnic, zato bo pot do novega slovenskega podviga zelo zahtevna.

Zanimivo je, da se Slovenija z Angleži deli skupino že v kvalifikacijah za Euro 2016, zdaj pa se bodo s tremi levi udarili še dvakrat. Poleg Anglije v Slovenijo prihaja še ena otoška država, in sicer Škotska, zelo neugodna Slovaška ter premagljivi Litva in Malta.

Slovenija je na svetovnih prvenstvih nastopila že dvakrat (2002 in 2010). Če bo želela svetovno javnost presenetiti še tretjič, bo morala v eni izmed devetih kvalifikacijskih skupin osvojiti prvo mesto ali pa se na krilih drugega mesta na glavno tekmovanje uvrstiti prek dodatnih kvalifikacij. V evropskem delu kvalifikacij za SP 2018 bo nastopilo 52 ekip. Od evropske družine, ki se trenutno poteguje za EP 2016, bosta odsotna le gostiteljica Rusija, ki ima že zagotovljen nastop in išče najboljšo rešitev za naslednika odpuščenega selektorja Fabia Capella, ter "palček" Gibraltar. Čeprav nastopa v kvalifikacijah za EP 2016, ga Mednarodna nogometna zveza (Fifa) še ni sprejela pod svoje okrilje.

Sedem po šest, dve po pet

Sedem skupin sestavlja šest reprezentanc, dve pa se v boj za glavno nagrado spuščata s petimi. Prvouvrščene ekipe neposredno napredujejo na SP 2018, osem drugouvrščenih reprezentanc pa čaka popravni izpit v dodatnih kvalifikacijah. Najslabša drugouvrščena izbrana vrsta se bo obrisala pod nosom in ostala brez možnosti za napredovanje.

Kvalifikacije se bodo začele septembra leta 2016, končale oktobra 2017.

Ne spreglejte