Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
27. 8. 2016,
18.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Stoke City Shay Given angleško prvenstvo

Sobota, 27. 8. 2016, 18.26

6 let, 6 mesecev

Shay Given

Žoga se mu je nesrečno odbila v glavo, nato je padel angleški rekord

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Shay Given | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dvoboj 3. kroga angleškega prvenstva med Evertonom in Stoke Cityjem je odločil zadetek, pri katerem se je usoda kruto poigrala z vratarjem gostov. Shay Given je strel z bele točke preusmeril v vratnico, nato pa se je žoga od njegove glave odbila v mrežo. Izkušeni Irec je podrl rekord angleškega prvenstva.

Vratar Shay Given šteje 40 let in 129 dni. V najmočnejšem razredu klubskega nogometa v Angliji je debitiral že leta 1994, ko je stal med vratnicama Blackburna. V Newcastlu se je vpisal v klubsko zgodovino kot vratarska ikona. Pri srakah je branil kar 12 let (od 1997 do 2009) in zbral 354 nastopov. Nato je branil še pri Manchester Cityju, Aston Villi in Middlesbroughu, leta 2015 pa se je preselil k Stoke Cityju in postal rekorder angleškega prvenstva.

Kako je Shay Given postal rekorder angleškega prvenstva?

Na sobotnem srečanju 3. kroga premier league med Evertonom in Stoke Cityjem je ujel rekord, na katerega ni preveč ponosen. Postal je najstarejši strelec avtogola v zgodovini angleškega prvenstva. Prejšnji rekord je leta 2001 postavil nekdanji angleški reprezentant Stuart Pearce, po novem pa si ga lasti dolgoletni irski reprezentančni vratar, ki je državni dres oblekel kar 134-krat. Irske barve je zastopal tudi na letošnjem evropskem prvenstvu, kjer ga je selektor uvrstil med 23 kandidatov, a na tekmovanju ni dobil priložnosti za nastop.

Baines se je zahvalil sreči

Z reprezentanco v Franciji ni dočakal nastopa, v klubu pa mu popolnoma zaupa trener Stoke Cityja Mark Hughes. Na gostovanju na Goodison Parku je prejel le en zadetek, ki je na koncu odločil zmagovalca, še bolj slabe volje pa je bil zato, ker si ga je zabil kar sam. Leighton Baines je izvajal strel z bele točke za Everton. Irec ga je s konicami prstov preusmeril v vratnico, a se je žoga nesrečno odbila v njegovo glavo, nato pa zatresla mrežo. Stoke je bil blizu izenačenju, a je avstrijski legionar Marko Arnautović zadel okvir vrat.

Leighton Baines je v 50. minuti izvajal 11-metrovko, o kateri se bo govorilo še nekaj časa. | Foto: Reuters Leighton Baines je v 50. minuti izvajal 11-metrovko, o kateri se bo govorilo še nekaj časa. Foto: Reuters

Everton je pod vodstvom novega trenerja Ronalda Koemana ostal neporažen v tej sezoni. V treh nastopih je zbral sedem točk, tako da je na razpredelnici tik pod vrhom.

Ne spreglejte