Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor Krunoslav Jurčić Ante Šimundža

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 10.05

8 let

Zlatko Zahović in njegov pomenljivi ampak …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po visoki zmagi v Novi Gorici je bil športni direktor Maribora Zlatko Zahović zelo dobre volje in je z veseljem pokramljal s številnimi novinarji, ki smo ga obkrožili.

"Naš glavni problem je bil ta, da smo imeli veliko težav s poškodbami. Zdaj jih nimamo več, zato pričakujte pravi Maribor," je po uspešnem debiju novega trenerja Krunoslava Jurčića na mariborski klopi vseskozi poudarjal glavni akter uspešne mariborske zgodbe zadnjih let in večkrat omenil njegovega predhodnika Anteja Šimundžo, ki se je moral po seriji slabih rezultatov posloviti od Ljudskega vrta.

Je Maribor s prepričljivo zmago prebrodil krizo z začetka sezone? Za slab začetek sezone ni krivca. Trenerji so poizkušali vse, a je bilo nemogoče, ker so nas pestile poškodbe. Kar 11 igralcev ni opravilo pravih priprav. Nad Astano (prvega tekmeca Maribora v kvalifikacijah za ligo prvakov, ki je tudi končal njegovo evropsko pot, op. p.) smo šli praktično brez priprav. Ko je tako, je nemogoče pričakovati dober rezultat. Ni ga trenerja, ki bi to preživel. Zdaj so igralci zdravi, trenirajo in normalno je, da se je ekipa odzvala.

Očitno je prihod novega trenerja Krunoslava Jurčića prinesel pozitiven šok. Ne, ni bilo šoka. Razlika je bila le v tem, da je imel na voljo igralce. Kruno je izkušen trener. Takoj, ko je prišel, je vedel, kaj potrebuje. Kaj ima in česa nima. Jasno je, da je dodal nekaj svojega, a ko imaš na razpolago igralce, je vse skupaj lažje. Maribor ima namreč tak igralski kader, da ga v Sloveniji ni. Če bi vam dal jaz pred nos vse analize, ki smo jih opravili, v Mariboru imamo mali laboratorij, bi videli, da je to ekipa za ligo prvakov, a le takrat, ko so nogometaši pripravljeni. Proti Sportingu in Cheleseaju ne moreš igrati 1:1, če si nepripravljen.

Je bil Hrvat glavni in edini kandidat za klop Maribora? Omenjalo se je veliko imen … Ne berem časopisov in Sportala, zato ne vem, koga se je omenjalo. Se opravičujem.

Veliko se je pisalo tudi o tem, da ste to, da je izgubil vašo podporo, prejšnjemu trenerju izkazali takrat, ko na tekmah ob njem niste več sedeli na klopi. V Novi Gorici vas na klopi ni bilo … Ponavljam. Ne berem medijev. Se opravičujem, saj sicer zelo spoštujem vaše delo.

Dobro, toda kaj to, da ste bili v Novi Gorici na tribuni, pomeni? Mene na 80, mogoče tudi 90 odstotkih tekem Maribora ni na klopi ob trenerju.

Kaj je ekipi prinesel nov trener? Vsak trener prinese nekaj svojega, ampak najbolj pomembno je, da ima zdrave nogometaše. Ko jih ima, jih lahko trenira in nanje prenaša informacije. Tako kot sta to v preteklosti odlično počela Darko Milanič in Ante Šimundža. Če igralcev ni na treningih, je to seveda nemogoče. Po slabem začetku sezone je bilo opravljenih ogromno analiz, a niti ena ni bila prava. Novi trener ima srečo, da ima na voljo zdrave nogometaše. Zdaj pričakujem Maribor, kot ga poznamo vsi.

Kako ste zadovoljni z delom novega trenerja? Moram reči, da je glede na rezultate natanko to, kar smo potrebovali. Namreč vrhunskega delavca in strokovnjaka. Trenerja z vizijo. Imeli smo ga že s Šimundžo in Milaničem, o tem ni dileme. O njunem delu govorijo rezultati. Žal pa smo bili pred časom v obdobju, ki se v nogometu dogaja, in prišlo je do trenerske spremembe, a to je zdaj za nami. Spet pričakujem vrhunski Maribor.

Kako je Jurčića sprejel Maribor? Nogometaši so zelo zadovoljni z njegovim načinom dela, ki je vse prej kot lahko. Takšno, kot ga v Mariboru pričakujemo. Fantje so navdušeni, tako kot vsi drugi. Normalno je, da potrebuje čas, a odziv okolice je za zdaj odličen. Fantje so tokrat igrali dobro, zato ker so pripravljeni. Sicer še ne stoodstotno, a veliko bolje, kot so bili. Ko nisi pripravljen, pač ne moreš igrati. To ni krivda prejšnjega trenerja, ampak splet okoliščin, zaradi katerih je moral Šimundža plačati davek. Še enkrat se mu zahvaljujem za vse, kar je prinesel Mariboru. Naredil je ogromno.

S prihodom novega trenerja se je v ekipo vrnil tudi Dalibor Volaš. Trener je tisti, ki vam bo lahko o tem povedal kaj več. V Mariboru ima trener vedno glavno vlogo.

Bo Maribor zdaj samo še boljši? Bo, brez skrbi. Še enkrat ponavljam, da je bila težava samo v fizični pripravljenosti. Smole, ki se je nabrala v zadnjem času, ne bi preživel noben trener. Ni bil kriv Šimundža, ampak nesrečne poškodbe in bolezni, ki so nas napadale v zadnjih štirih mesecih. Zdaj je povsem drugače in ko je tako …

Torej čutite, da ste spet v pravih tirnicah? Če so igralci zdravi, je to popolnoma drugačen Maribor. Pričakujem, da se nas smola ne bo več držala. Da bomo imeli na voljo večino igralcev. Ko je tako, lahko treniraš in uigravaš različne zadeve. Lahko tudi doziraš in rotiraš. Potem je to Maribor, kot ga vsi poznamo. Preprosto neustavljiv. Pričakujem, da bomo zdaj šli iz zmage v zmago.

Kaj je bilo tisto, kar vas je v Novi Gorici najbolj navdušilo? Fizična pripravljenost.

No, pa verjetno tudi to, da so gole začeli dosegati napadalci. Tri gole sta zabila Jean-Philippe Mendy in Marcos Tavares. Ne, gole so začeli zabijati fizično pripravljeni igralci. Če nisi pripravljen, jih ne moreš. Še enkrat ponavljam, da vzrok za slabe rezultate ni bil trener, ampak smo imeli preprosto preveč smole s poškodbami in boleznimi. Bilo je nemogoče, da bi ekipa funkcionirala.

Reprezentančni premor je prišel v pravem trenutku. Da, to je res, a spomnite se, da sem vam že takoj po izpadu proti Astani rekel, da bo mesec, ki je bil takrat pred nami, zelo naporen. Igralci se pač ne morejo pripravljati iz tekme v tekmo. Pripravljenost se dviguje s treningi. Štirinajstdnevni premor je bil tisto, kar smo potrebovali. Zdaj pa … Pazite se Maribora!

Lahko navijači pričakujejo, da bo Maribor kmalu ujel Olimpijo, ki ji gre v tej sezoni odlično? Strinjam se, da je Olimpija dobra in ima energijo, ki smo ji jo dali mi. Ne zato, ker bi si tega želeli ali zato, ker bi bil kdo kriv, ampak preprosto zato, ker nismo imeli zdravih nogometašev. To se v nogometu dogaja, ampak …

Ampak? Ampak …

Ampak Olimpija ima sedem točk prednosti, kar se ne zdi malo … Lani smo za prvim mestom zaostajali za 11 točk, pa smo bili na koncu prvaki. Ne razumite me narobe, Olimpija je odlična, tu ni dileme, ampak …

Zdi se, da je slovenska liga, verjetno tudi zaradi vsega, kar se je v njej do zdaj zgodilo, zanimiva, kot še nikoli ni bila? Naša liga je bila vedno zanimiva.

Toda dejstvo je, da je v tej sezoni gledalcev na tekmah veliko več. To pa je res. Opažam veliko spremembo v odnosu medijev do naše lige. Vidim, kaj počnejo gospodje, ki pripravljajo televizijske prenose in oddaje. To je osnova.

Pa kakovost nogometa? Veste, kako je. Vi vidite po svoje, mi po svoje, a vi ste tisti, ki poskrbite za to, kako na vse skupaj gleda javnost.

Ne spreglejte