Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 8. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Benjamin Verbič Tina Trstenjak Slovenska rokometna reprezentanca Rio 2016 NK Celje Köbenhavn liga prvakov Litva

Torek, 30. 8. 2016, 18.00

6 let, 7 mesecev

Benjamin Verbič

Živi pravljico, izgublja stave in čestita sorodnici

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Benjamin Verbič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski nogometni reprezentant Benjamin Verbič je vzhičen. Približuje se njegov prvi nastop v ligi prvakov, pred tem bi lahko debitiral v slovenskem dresu še v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Je v odlični formi, kar opaža tudi selektor Srečko Katanec, družinsko srečo pa je dopolnila še olimpijska prvakinja Tina Trstenjak.

Prihaja iz Vojnika, neposredne bližine Celja, kjer je bilo po olimpijskih igrah v Riu zelo čustveno. Zlasti v Lopati, kjer domujejo najboljši judoisti, po novem pa tudi ponosni dobitnici olimpijskih odličij, zlata Tina Trstenjak in bronasta Ana Velenšek.

''Zelo sem bil vesel za slovenske uspehe v Riu, zlasti za Tino, ki je moja sorodnica. Je moja mrzla sestrična. Ko sem bil mlad, mi judo ni bil pretirano všeč, ga pa rad spremljam prav zaradi Tine. Odkar sem se vrnil z Danske, se nisva srečala. Se pa druživa na družinskih srečanjih, ko se dobi celotna družina,'' je pojasnil Benjamin Verbič in dokazal, kako majhna je Slovenija.

Olimpijska judoistična prvakinja Tina Trstenjak je mrzla sestrična slovenskega nogometnega reprezentanta, ki je za sorodnico stiskal pesti na Danskem. | Foto: Stanko Gruden, STA Olimpijska judoistična prvakinja Tina Trstenjak je mrzla sestrična slovenskega nogometnega reprezentanta, ki je za sorodnico stiskal pesti na Danskem. Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenski nogometni reprezentant, ki se marljivo uveljavlja na Danskem in gradi kariero tudi v državnem dresu, je v sorodu z judoistko, ki je poskrbela, da se je med olimpijskimi igrami v Riu predvajala tudi Zdravljica. Verbič bo slovensko državno himno poslušal v nedeljo, ko bo Katančeva četa na prvem nastopu kvalifikacijskega ciklusa za SP 2018 v Rusiji gostovala na Baltiku. Skušala bo upravičiti vlogo favoritinje in premagati Litvo.

Litvo morajo vzeti resno

Slovenija se bo v nedeljo udarila z Litvo. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija se bo v nedeljo udarila z Litvo. Foto: Vid Ponikvar Ko je nazadnje gostovala v tej deželi, jo je premagala z 2:0. "Litve ne poznam dobro. Spomnim se le Lukasa Spavlisa (trenutno je poškodovan, op. p.), ki je igral na Danskem, zdaj pa je pri Sportingu iz Lizbone. Če pa sodimo po lanski tekmi v Ljubljani (1:1), ima Litva kompaktno ekipo, zato moramo vzeti tekmo zelo resno in seveda zaigrati na tri točke," je potrdil, da bi ga v Vilni zadovoljila le zmaga.

V reprezentanci je že nekaj časa, tako da se je že privadil na Katančevo delo, v dodatno pomoč pa so mu tudi številni soigralci, s katerimi si je nekoč delil klubsko slačilnico. Na nekaterih tekmah, zlasti letošnji v Kopru, je dokazal, da se imenitno ujema z Romanom Bezjakom, novopečenim napadalcem Darmstadta, igral pa je tudi skupaj z Blažem Vrhovcem, Miho Zajcem in novincem med vpoklicanimi vratarji Maticem Kotnikom.

Z 22 leti spada med mlajše reprezentante. "Zadovoljile bi me že drobtinice, vsaka minuta, ki bi jo prebil na igrišču. Najpomembneje je, da zmagamo, veliko bolj od tega, kdo bo igral. Vemo, da smo kakovostni. Komaj čakamo prvo tekmo v kvalifikacijah. Ko bo šlo zares, se bomo dobro odrezali. To čutim," je prepričan, da bo Slovenija na tekmah, ki štejejo za kvalifikacijske točke, pokazala več, kot je na nekaterih zadnjih prijateljskih tekmah.

Moral mu je plačati večerjo

V Celju je pred leti igral skupaj z Miho Zajcem, zdaj sta soigralca v članski izbrani vrsti. | Foto: Vid Ponikvar V Celju je pred leti igral skupaj z Miho Zajcem, zdaj sta soigralca v članski izbrani vrsti. Foto: Vid Ponikvar Če nogometaši še ne spadajo v evropski vrh, pa je drugače z rokometaši. Verbič ne skriva, da je navezan na celjski klub, ki mu želi najboljše v Prvi ligi Telekom Slovenije, čeprav je od tiste generacije, ki je pod vodstvom Simona Rožmana osvojila drugo mesto v prvenstvu, ostalo bore malo igralcev.

Celje velja za rokometno mesto, Verbič pa se je prav zaradi tega športa med olimpijskimi igrami v Riu znašel v posebnem položaju. Ko je bilo dokončno znano, da se bodo Vujovićevi izbranci v četrtfinalu pomerili z Danci, poznejšimi olimpijskimi prvaki, je v slačilnici Köbenhavna postalo živahno.

"Veliko smo se pogovarjali o tej tekmi. Šlo je tako daleč, da sem z enim izmed soigralcev stavil, kdo bo napredoval v polfinale. Žal sem izgubil, tako da sem mu moral plačati večerjo," je v smehu pojasnil krilni napadalec Köbenhavna, danskega prvaka, ki je razveselil navijače s prebojem v skupinski del lige prvakov.

Vedno je želel izkusiti, kako je nastopiti v ligo prvakov

"To so bile moje otroške sanje. Vedno sem si želel igrati v ligi prvakov. Komaj čakam na prvo tekmo. V ligo prvakov vstopamo neobremenjeno, saj smo svoj cilj že dosegli," je vesel, da se bo v največjem tekmovanju pomeril z angleškim prvakom Leicester Cityjem, nekdanjim evropskim prvakom Portom, ki je v kvalifikacijah prekrižal načrte Romi, ter belgijskim prvakom Club Brugge. Skupaj s norveškim trenerjem Stalejem Solbakknom, ki je pred leti v Kölnu treniral Milivoja Novakovića in Miša Brečka, kuje načrte, kako v Evropi osvojiti čim več točk.

Slovenija je leta 2016 zmagala le enkrat. Na prijateljski tekmi v Kopru je premagala Makedonijo (1:0), nato pa ni več dosegla zadetka. V Belfastu je izgubila z 0:1, s Švedskom igrala 0:0, proti Turčiji pa doma izgubila 0:1. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija je leta 2016 zmagala le enkrat. Na prijateljski tekmi v Kopru je premagala Makedonijo (1:0), nato pa ni več dosegla zadetka. V Belfastu je izgubila z 0:1, s Švedskom igrala 0:0, proti Turčiji pa doma izgubila 0:1. Foto: Vid Ponikvar

Trener mu zaupa. Če mu v prvi sezoni, ko se je iz Celja preselil v mirno Skandinavijo, ne bi ponagajale poškodbe, bi tekmovalno formo ujel že prej, tako pa je pravi obraz pokazal šele na začetku te sezone. "To je zame druga sezona. V njej želim stopiti na višjo raven. Seveda pa moraš to pokazati in ne zadošča, da to le rečeš," noče ostati le pri besedah, ampak jih želi uresničiti na igrišču. Na Danskem se je moral prilagoditi na drugačne razmere v nogometu.

Sodniki dopuščajo bolj grobo igro kot v Sloveniji, ritem je hitrejši. Selektor Srečko Katanec je javno pohvalil njegove predstave in dodal, da je zelo zadovoljen z njegovim tekalnim delom ter prispevkom v obrambi. S tem je Verbič dokazal, da je pri Köbenhavnu napredoval. S klubom živi evropsko pravljico, zdaj želi prelepo poletje oplemenititi še z reprezentančno zmago v Litvi. V nedeljo bo imel priložnost, da se izkaže. Dvoboj v Vilni se bo začel ob 18. uri.

Ne spreglejte