Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
29. 10. 2022,
20.26

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

Natisni članek

FIFA SP 2022 Katar 2022

Sobota, 29. 10. 2022, 20.26

1 leto, 5 mesecev

Zgodovina SP (1966 − Anglija)

Najbolj sporna odločitev v zgodovini nogometa?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

SP 1966 Anglija | Angleži so leta 1966 izkoristili prednost domačega igrišča in postali svetovni prvaki. | Foto Guliver/Getty Images

Angleži so leta 1966 izkoristili prednost domačega igrišča in postali svetovni prvaki.

Foto: Guliver/Getty Images

Anglija, zibelka nogometa, je na svetovna prvenstva sprva gledala zviška in jih ignorirala. Leta 1950 se je pridružila, a ni bila preveč uspešna. Leta 1966 pa je izkoristila prednost domačega igrišča in se po razburljivem finalu, v katerem je s 4:2 premagala Zahodne Nemce, povzpela na svetovni prestol. Trije levi so dosegli največji uspeh, ogromno prahu pa je dvignil zadetek Geoffa Hursta za 3:2. Je res prečkal črto gola?

SP 2022 Katar
Sportal Tako kontroverznega in dragega ni bilo še nikoli #video
Na Sportalu se bomo spomnili vseh dozdajšnjih svetovnih prvenstev. Pot nas bo popeljala vse do svetovnega prvenstva, ki ga je leta 2018 gostila Rusija. Vabljeni!

Osmo svetovno nogometno prvenstvo je bilo od 11. do 30. julija 1966 v Angliji. Gostitelji so šli do konca. Tako se je šele tretjič v zgodovini največjih nogometnih tekmovanj primerilo, da so se svetovni prvaki veselili naslova na domačih tleh. Podobno je leta 1930 uspelo Urugvaju, štiri leta pozneje pa Italiji.

Tribune so bile v Angliji navdušujoče polne. Otočani so bili nori na nogomet, štadioni pa veliki in prostorni, ljubiteljev žogobrca je bilo toliko, da so se na prizoriščih drenjali tudi na dvobojih, na katerih so se merili manj atraktivni tekmeci.

SP 1962 Čile
Sportal Po najhujšem potresu v zgodovini se je plesala samba

Prvič z maskoto, pes našel pokal

Maskota Willie je leta 1966 navduševala angleško mladino. | Foto: Guliverimage/Getty Images Maskota Willie je leta 1966 navduševala angleško mladino. Foto: Guliverimage/Getty Images To je bil prvi mundial z maskoto, ki je pozneje postala nepogrešljiv del največjih športnih tekmovanj. Led na področju nogometnih maskot je prebil lev Willie. Na tem mundialu pa se, kar zadeva živali, ni govorilo le o levčku. Na naslovnicah se je znašel tudi pes. Psiček Pickles.

Svetovno prvenstvo v Angliji je namreč zaznamovala prigoda z ukradeno trofejo. Pokal Julesa Rimeta, namenjen svetovnemu prvaku, je bil razstavljen v Londonu, nato pa je dobil noge in izginil. Nastala je panika, naredili so ponaredek, nato pa so original našli čez nekaj dni.

Bil je zavit v časopisni papir in je ležal v grmovju londonskega parka Bealah Hill. Našel ga je policijski pes Pickles, ki je zaradi tega požel ogromno slavo.

To je bilo rekordno svetovno prvenstvo. V kvalifikacijah je sodelovalo kar 70 držav. Kvalifikacije so bile usodne za Jugoslavijo in Češkoslovaško, ki sta leta 1962 v Čilu krojili razplet pri vrhu. Modri, četrti na SP 1962, so v skupini zaostali za Francijo, Čehoslovaki pa za Portugalsko, ki je takrat računala na zlato obdobje lizbonske Benfice.

Pele 1958
Sportal Pele izpolnil obljubo, ki jo je dal kot deček objokanemu očetu

Kvalifikacije so bojkotirale afriške reprezentance, saj niso bile zadovoljne s tekmovalnim pravilom, v katerem naj bi se najboljše afriške ekipe v dodatnih kvalifikacijah pomerile proti azijskim tekmecem. Predstavniki s črne celine so bili prepričani, da bi si zaslužili potnika na SP 1966 brez križanj z drugimi konfederacijami.

Hitro slovo Brazilcev, Eusebio kralj strelcev

Portugalec Eusebio je bil z devetimi zadetki najboljši strelec SP 1966. | Foto: Guliverimage/Getty Images Portugalec Eusebio je bil z devetimi zadetki najboljši strelec SP 1966. Foto: Guliverimage/Getty Images Naslov je branila Brazilija, a se ni preveč izkazala. Po dveh zaporednih naslovih je sledilo hitro slovo. V skupinskem delu je zaostala za Portugalsko in Madžarsko, tako da je ostala brez četrtfinala. Pele se je od SP poslovil z enim zadetkom in veliko jezo, saj je bil tarča grobih posredovanj branilcev. Poškodoval se je že na prvi tekmi.

Slaba uvrstitev Brazilije ni bilo edino presenečenje na turnirju. Brez izločilnega dela je ostala še ena dvakratna svetovna prvakinja. Italija je doživela nepričakovan udarec proti novinki Severni Koreji (0:1). Ta se je uvrstila v četrtfinale in postala prva ekipa, ki ni bila članica evropske ali južnoameriške družine, a se je uvrstila med najboljših osem na SP.

Tam je proti Portugalski po 22 minutah vodila že s 3:0, tako da se je napovedovala nova senzacija, a se je nato prebudil Eusebio, zadel kar štirikrat in poskrbel za enega najbolj zvenečih preobratov v zgodovini SP. Portugalci so na koncu zmagali s 5:3 in se ob svojem prvem nastopu na mundialu uvrstili v polfinale. Podoben dosežek so šele 32 let pozneje na SP v Franciji ponovili Hrvati. Eusebio je dosegel kar devet zadetkov in postal kralj strelcev na SP 1966.

SP 1954 Švica
Sportal Čudež, ki je povojno Nemčijo dvignil na noge

Angleži so v četrtfinalu v Londonu premagali Argentino z 1:0, gavči pa so bili zelo nezadovoljni s sojenjem. Celo tako, da so dvoboj poimenovali nogometni rop stoletja. Rdeči karton je prejel Argentinec Antonio Rattin in postal prvi nogometaš, ki je bil izključen na reprezentančni tekmi na kultnem Wembleyju. Ker so Zahodni Nemci izločili Urugvaj (4:0), ki je prav tako besnel zaradi spornih sodniških odločitev, je polfinale minil povsem po evropskih notah.

Najbolj sporen zadetek v zgodovini finalnih srečanj SP:

V polfinalu le Evropejci

Anglija je v polfinalu pred evforičnimi navijači, ki so vedno bolj verjeli v srečen razplet tekmovanja, z 2:1 premagala Portugalsko, ZRN pa z enakim rezultatom Sovjetsko zvezo. Pri gostiteljih je bil junak dvakratni strelec Bobby Charlton, pri Nemcih pa je zmagoviti zadetek dosegel Franz Beckenbauer, bodoči ''cesar'' svetovnega nogometa.

Maracana
Sportal Praznik, ki se je sprevrgel v neverjetno državno tragedijo

Finale na starem Wembleyju je gledalo 98 tisoč ljubiteljev nogometa. Spremljali so nepozabno dramo, eno od najbolj razburljivih finalnih srečanj vseh časov. Redni del se je končal z 2:2. Ko so domači navijači že slavili zmago in velik naslov, so nepopustljivi Nemci v skladu z znamenitim rekom, da se igra nogomet do zadnje minute, v izdihljajih srečanja izenačili. V podaljšku je svoj strelski festival nadaljeval Geoff Hurst in postal prvo ime finala.

Angleži so leta 1966 dočakali prvo, a za zdaj tudi zadnjo lovoriko na svetovnih prvenstvih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Angleži so leta 1966 dočakali prvo, a za zdaj tudi zadnjo lovoriko na svetovnih prvenstvih. Foto: Guliverimage/Getty Images

Najprej je povedel Angleže v vodstvo s 3:2 z enim najbolj spornih zadetkov v zgodovini nogometa. Žoga se je v 101. minuti od prečke odbila na golovo črto. Po mnenju sodnikov jo je prečkala s celotnim obsegom, kar je zadoščalo za zadetek, Nemci pa so menili drugače. Televizijske kamere so bile takrat še skromne, tako da se je verjelo stranskemu sodniku Tofiku Bahramovu. Ta je prihajal iz Azerbajdžana.

Geoff Hurst s srčno izbranko je po SP 1966 užival ogromno slavo na Otoku.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Geoff Hurst s srčno izbranko je po SP 1966 užival ogromno slavo na Otoku. Foto: Guliverimage/Getty Images

Poznejše analize, tri desetletja pozneje so jih opravili na univerzi Oxford, so razkrile, da sodnik ne bi smel priznati gola. Kakorkoli že, Angleži so takrat kronali vodstvo še z enim zadetkom Hursta, ki je tako dočakal hat-trick v velikem finalu in prinesel trem levom tako želen naslov prvaka.

SP v Angliji

Leto: 1966
Gostitelj: Anglija
Zmagovalec: Anglija
Finale: Anglija : ZRN 4:2 (1:1)
Povprečje doseženih zadetkov: 2,78
Povprečni obisk gledalcev: 48.848
Najboljši strelec: Eusebio (Portugalska) − devet zadetkov
Uvrstitev Jugoslavije: izpadla v kvalifikacijah

Polfinale:
Liverpool:
ZRN : Sovjetska zveza 2:1 (1:0)

London:
Anglija : Portugalska 2:1 (1:0)

Tekma za 3. mesto:
London:
Portugalska : Sovjetska zveza 2:1 (1:1)

Finale:
London, štadion Wembley, 96.924 gledalcev

Anglija : ZRN 4:2 po podaljških (2:2, 1:1)
Hurst 18., 101., 120., Peters 78.; Haller 12., Weber 89.

Anglija: Banks, Wilson, Moore, J. Charlton, Cohen, Stiles, Peters, B. Charlton, Ball, Hunt, Hurst; selektor Alf Ramsey;

ZRN: Tilkowski, Höttges, Schulz, Weber, Schnellinger, Beckenbauer, Overath, Haller, Seeler, Held, Emmerich; selektor Helmut Schön.

Zgodovina svetovnih prvenstev: 

Leto Gostitelj Svetovni prvak
1930 Urugvaj Urugvaj
1934 Italija Italija
1938 Francija Italija
1950 Brazilija Urugvaj
1954 Švica ZRN
1958 Švedska Brazilija
1962 Čile Brazilija
1966 Anglija Anglija
1970 Mehika Brazilija
1974 ZRN ZRN
1978 Argentina Argentina
1982 Španija Italija
1986 Mehika Argentina
1990 Italija Nemčija
1994 ZDA Brazilija
1998 Francija Francija
2002 Južna Koreja in Japonska Brazilija
2006 Nemčija Italija
2010 Južna Afrika Španija
2014 Brazilija Nemčija
2018 Rusija Francija
2022 Katar ?
SP 1938 Francija
Sportal Izžvižgani Italijani do podviga, Nemci prehitro obvestili Hitlerja
Italija 1934 nogomet SP
Sportal Na srečo niso nikoli izvedeli, ali bi Mussolini uresničil grožnje
SP 1930 Urugvaj
Sportal Branko Oblak prvi Slovenec na SP. A lahko bi bilo tudi drugače.
 
Ne spreglejte