Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
8. 9. 2015,
15.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Niko Kovač hrvaška nogometna reprezentanca Ante Čačić Davor Šuker

Torek, 8. 9. 2015, 15.30

7 let, 12 mesecev

Zdajšnjemu selektorju Hrvaške je odklenkalo, ga bo nasledil nekdanji trener Maribora?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse kaže, da Niko Kovač kmalu ne bo več selektor hrvaške nogometne reprezentance. Med kandidati, ki naj bi ga nasledili, naj bi imel veliko možnosti nekdanji trener Maribora Ante Čačić.

Hrvaška, ki se je še pred nekaj tedni zdela praktično že uvrščena na evropsko prvenstvo 2016, je zdaj v veliko težjem položaju. Najprej jo je zaradi incidentov na domači tekmi proti Italiji, ki jo je v Splitu tako ali tako odigrala brez prisotnosti občinstva (zaradi divjanja na prvi tekmi proti Italiji v Milanu), Evropska nogometna zveza (UEFA) kaznovala z odvzemom točke, potem je v skupini H na septembrskih tekmah povsem razočarala.

V Azerbajdžanu je le remizirala brez zadetkov, proti Norveški v gosteh pa, čeprav v njenem dresu igrajo zvezdniki madridskega Reala, Barcelone, torinskega Juventusa, milanskega Interja in še nekaterih največjih evropskih klubov (Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić …), izgubila z 0:2.

Pred zaključkom kvalifikacij, čakata jo še domača tekma z Bolgarijo in gostovanje na Malti, je padla na tretje mesto kvalifikacijske skupine H, v kateri je. Za drugouvrščeno Norveško ima točko zaostanka, za vodilno Italijo pa tri.

Zadnji neuspehi so bili za Hrvate očitno preveč, zato naj bi bil zdajšnji selektor Niko Kovač na klop Hrvaške je sedel pred začetkom dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji, kjer se je Hrvaška poslovila po skupinskem delu – v sredo odstavljen. Predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker tega še ni potrdil, a po informacijah, ki prihajajo s Hrvaške, bi bilo veliko presenečenje, če se to ne bi zgodilo.

Prvi kandidat Ante Čačić?

Kandidatov, ki se omenjajo za naslednika zdajšnjega selektorja, je v javnosti ogromno, med njimi ni nekdanjega slovenskega selektorja in zdaj zelo uspešnega trenerja Rijeke Matjaža Keka, zato pa se je med njimi, morda malce presenetljivo, znašel Ante Čačić. Hrvat, ki je od junija do septembra 2013 krajši čas sedel na klopi Maribora in ga popeljal v skupinski del evropske lige, a se je moral po slabih rezultatih v domačem prvenstvu posloviti (nasledil ga je Ante Šimundža).

Če bodo 61-letnemu Zagrebčanu zaupali odgovorno nalogo, bo to zanj zagotovo največji trenerski izziv. Do zdaj je ob Mariboru in zagrebškem Dinamu vodil le manjše hrvaške klube.

Ne spreglejte