Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 10. 2018,
11.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

1

Natisni članek

Jose Mourinho Manchester United UEFA liga prvakov

Sreda, 24. 10. 2018, 11.45

1 leto

Žalili so ga, Mourinho pa je spet pokazal tri prste

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

1

Jose Mourinho | Jose Mourinho je v torek doma z Manchester Unitedom izgubil proti Juventusu (0:1). | Foto Reuters

Jose Mourinho je v torek doma z Manchester Unitedom izgubil proti Juventusu (0:1).

Foto: Reuters

Portugalski trener Jose Mourinho v zadnjih dneh pogosto kaže tri prste. To je storil že v soboto na gostovanju pri Chelseaju, ko je s tem navijače modrih spomnil na tri naslove angleškega prvaka z londonskim klubom. V torek pa je tri prste pokazal privržencem Juventusa, ki so ga med tekmo lige prvakov na Old Traffordu (0:1) zasuli z žaljivkami. Tokrat jih je spomnil na trojno krono, ki jo je leta 2010 osvojil z Interjem. To je dosežek, ki ostaja za Juventus nekaj nedosegljivega.

Za Josejem Mourinhem je razburljiv teden, v katerem se je naposlušal žaljivk navijačev Chelseaja in Juventusa. Modri so mu pokvarili načrte s poznim izenačenjem (2:2) na derbiju v Londonu, ko je Manchester United še globoko v sodnikovem podaljšku vodil z 2:1, a nato v izdihljajih ostal brez zmage.

Samir Handanović
Sportal Handanović poražen iz Barcelone, Oblak se potolčen vrača v Madrid

Navijači Chelseaja so se portugalskega stratega, ki se ga je na Otoku oprijel vzdevek Special one, lotili s provokacijami, on pa jim je pokazal tri prste. Predstavljali so tri naslove angleškega prvaka. Chelsea jih je skupno osvojil šest, kar polovico pod vodstvom Mourinha, ki je želel od navijačev, ki so ga nekoč doživljali kot velikega junaka, malce več spoštovanja.

Trojna krona uspela le Interju

Ko so mu navijači Juventusa štiri dni pozneje na derbiju torkovega večera lige prvakov na Old Traffordu namenili pesem, v kateri ni manjkalo žaljivk na njegov račun, se je domislil enake rešitve. Portugalec, ki mu v tej sezoni ne gre vse po načrtih, saj z Manchester Unitedom ni prepričljiv ne v angleškem prvenstvu ne v ligi prvakov, jim je hladnokrvne pokazal tri prste. S tem pa ni meril na tri naslove, ki jih je osvojil s Chelseajem, ampak na svoj največji dosežek, ko je deloval v Italiji.

Tri prste je pokazal navijačem Juventusa ...

Leta 2010 je z milanskim Interjem, velikim tekmecem Juventusa, osvojil trojno krono. Postal je evropski in italijanski prvak, za nameček pa osvojil še italijanski pokal. S tem je dregnil ob ponos stare dame, saj si Juventus že dolgo časa prizadeva, da bi ponovil podvig Interja, a se vedno spotakne v finalu lige prvakov. Modro-črni tako ostajajo edini italijanski klub, ki se lahko pohvali s trojno krono.

... in navijačem Chelseaja

Nekateri navijači, ki ne marajo Mourinha, se šalijo, da Portugalec pravzaprav kaže tri prste zato, ker želi opozoriti na fenomen svojih tretjih sezon pri enem klubu. To je namreč prekletstvo, s katerim se srečuje na trenerski poti. V tretji sezoni je pogorel pri številnih klubih, pravkar pa se spopada z izzivi v tretji sezoni, odkar se je preselil na vroči stolček v Manchester.

Potreboval bi še več kakovostnih okrepitev

Mourinhu se na Old Traffordu po neprepričljivih rezultatih - v torek je izgubil proti Juventusu z 0:1 - trese stolček. V ligi prvakov se bo moral v družbi Valencie in Young Boys dobro potruditi, da bo uresničil cilj in se uvrstil med 16 najboljših. Prvo mesto v skupini H je rezervirano za Juventus, ki je osvojil že devet točk, kar pet več od rdečih vragov. Mourinho je prepričan, da bi United potreboval še kar nekaj okrepitev, da bi se lahko enakovredno vključil v boj za največje lovorike in se primerjal z največjimi kandidati za evropski naslov, med katere spada tudi Juventus.

Juventus je z devetimi točkami suvereno na vrhu lestvice skupine H. | Foto: Reuters Juventus je z devetimi točkami suvereno na vrhu lestvice skupine H. Foto: Reuters

Čeprav je v zadnjih petih prestopnih rokih za okrepitve porabil okrog pol milijarde evrov, je prepričan, da bi moral igralski kader dodatno okrepiti. Dal je primer, kako to dela Juventus. "Imeli so Higuaina, Mandžukića in Dybalo, a so želeli še več. Želeli so Cristiana Ronalda. Imeli so Barzaglija, Chiellinija in Ruganija, a niso bili srečni, želeli so še več in dobili Leonarda Bonuccija. Zanimajo jih najboljši igralci na svetu. To ni le velik klub z bogato preteklostjo, ampak tudi klub z ogromno željo po veliki prihodnosti,"  je pojasnjeval sedmi sili po prvem porazu v ligi prvakov v tej sezoni in dodal, da bi lahko United ujel raven Juventusa, Barcelone, Reala ali Manchester Cityja, če bi kupoval najboljše igralce na svetu.

Rdeči vragi si na srečanju proti Juventusu niso priigrali veliko priložnosti. | Foto: Reuters Rdeči vragi si na srečanju proti Juventusu niso priigrali veliko priložnosti. Foto: Reuters

"To pa ni preprosto, ker večina teh igralcev pripada drugim najboljšim klubom. Ne preostane nam nič drugega, kot da delamo s tistimi igralci, ki jih imamo na voljo, in jih skušamo narediti boljše," je pojasnil eden najbolj znanih trenerjev na svetu in nekatere izbrance, na primer Chrisa Smallinga, Victorja Lindelöfa in Luka Shawa, pohvalil za predstavo proti Juventusu. Zlasti zato, ker na tej ravni nimajo tako veliko izkušenj.

Nov izziv ga čaka v nedeljo, ko bo na Old Traffordu gostoval Everton. Manchester United po devetih krogih za mestnim tekmecem Cityjem in Liverpoolom zaostaja že devet točk.

Samir Handanović
Sportal Velik večer za Handanovića in sporočilo za Messija, ki odmeva
Ne spreglejte