Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
24. 10. 2018,
10.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

1

Natisni članek

Barcelona Inter Lionel Messi Lionel Messi Samir Handanović UEFA liga prvakov

Sreda, 24. 10. 2018, 10.00

1 leto

Poslastica v Barceloni, v kateri bo pomembno vlogo igral Slovenec

Velik večer za Handanovića in sporočilo za Messija, ki odmeva

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

1

Samir Handanović | Samir Handanović je v tej sezoni končno dočakal debi v ligi prvakov. | Foto Reuters

Samir Handanović je v tej sezoni končno dočakal debi v ligi prvakov.

Foto: Reuters

Danes se na štadionu Camp Nou obeta derbi 3. kroga lige prvakov, v katerem bo pomembno vlogo igral tudi Samir Handanović, ki je z Interjem v Barcelono prišel z odlično popotnico. Tudi tokrat se bo nekdanji slovenski reprezentant ognil nastopu proti Lionelu Messiju, ki se mu je enkrat že izmuznil. Odsotnost poškodovanega argentinskega zvezdnika, ki bo Milančanom zagotovo močno olajšala pot do točk, so pri Interju pospremili s sporočilom, ki v nogometnem svetu močno odmeva.

Lionel Messi poškodba
Sportal Barcelona izvedela, kako dolgo bo brez Messija

"Žal nam je, da si se poškodoval in ne boš mogel igrati proti nam. Vedno si štejemo v čast, če lahko igramo proti najboljšim," so pri španski različici uradnega profila Interja na Twitterju komentirali objavo Barcelone o poškodbi Lionela Messija, ki jo je ta staknil na sobotnem derbiju s Sevillo. Takrat je postalo jasno, da Argentinec ne bo mogel nastopiti na današnji tekmi in bo odsoten dalj časa.

Objava Barcelone na Twitterju in komentar Interja:

Ali so pri Interju, ki ima ob odsotnosti petkratnega najboljšega nogometaša leta na svetu in najboljšega strelca v zgodovini Barcelone zagotovo lažjo pot do točk, mislili iskreno ali ne, niti ni pomembno, a njihovo sporočilo, ki so ga objavili v soboto pozno zvečer, v nogometnem svetu zelo odmeva.

Nekdanji mladinec Barcelone je odločil milanski derbi

Mauro Icardi je odločil milanski derbi. | Foto: Reuters Mauro Icardi je odločil milanski derbi. Foto: Reuters Tako kot odmeva tudi nedeljska zmaga na velikem milanskem derbiju, ki so jo nad Milanom z 1:0 dosegli po golu Maura Icardija v zadnji minuti in na kolena spravili velikega mestnega tekmeca.

To je bila že sedma zmaga Interja v nizu v vseh tekmovanjih, danes zvečer pa bodo Milančani naredili vse, da po sedemkratnem evropskem prvaku iz Milana na kolena v nekaj dneh spravijo še Barcelono, ki se je naslova evropskega prvaka do zdaj veselila petkrat.

Inter, ki se je v ligi prvakov znašel prvič po sezoni 2011/12, ko je iz nje po presenetljivem porazu proti Marseillu izpadel v osmini finala, je evropske nastope začel presenetljivo dobro in je po prvih dveh krogih na dobri poti, da se uvrsti v izločilne dele.

Pred londonskim Tottenhamom in še enim nekdanjim evropskim prvakom, PSV iz Eindhovna, ki ju je oba premagal z 2:1, ima namreč že šest točk naskoka. Zdaj se bo s katalonskim nogometnim velikanom pomeril za prvo mesto v zelo močni skupini B.

Je bil Handanović leta 2013 res povsem blizu prestopu v Barcelono?

Milančani bi bili v Barceloni verjetno zadovoljni tudi s točko, a napovedujejo, da prihajajo po vse tri. Na poti do velikega podviga bodo potrebovali tudi odlično formo Samirja Handanovića, do te sezone morda najboljšega vratarja na svetu, ki še ni igral v ligi prvakov, a jo je letos po več kot desetletju iskanja in čakanja le dočakal.

Ni manjkalo veliko in dočakal bi jo veliko prej, v teh dneh trdijo Španci. Tamkajšnja Marca namreč piše, da je bil leta 2013 Handanović povsem blizu prestopu v Barcelono, ki je takrat iskala naslednika Victorja Valdesa, a so pri Interju ponudbo v višini 23 milijonov evrov menda zavrnili.

Handanović je v ligi prvakov na prvih dveh tekmah prejel gol, a obakrat zmagal. | Foto: Getty Images Handanović je v ligi prvakov na prvih dveh tekmah prejel gol, a obakrat zmagal. Foto: Getty Images

34-letni nekdanji slovenski reprezentant, ki naj bi bil ob znanih težavah z Janom Oblakom z zdaj že nekdanjim selektorjem Tomažem Kavčičem pripravljen razglabljati o morebitni vrnitvi med vratnici Slovenije, pa ne bo dočakal nastopa proti enemu izmed največjih, če ne celo največjemu v zgodovini nogometa.

Messija bo Handanović tokrat morda uzrl le na tribunah slovitega štadiona, skorajda zagotovo pa proti njemu ne bo igral niti na povratni tekmi proti Barceloni.

V Milanu se bosta kluba namreč pomerila že čez dva tedna, ko Argentinec, ki naj bi bil po zlomu roke odsoten mesec dni, še ne bo pripravljen za igro.

O Messiju sta seveda govorila tudi oba trenerja

Luciano Spalletti | Foto: Reuters Luciano Spalletti Foto: Reuters Na novinarski konferenci večer pred tekmo sta o odsotnem Messiju govorila tudi trenerja obeh ekip.

"Jasno je, da je izostanek Messija velika izguba za Barcelono. To je nogometaš, ki na igrišču dela neverjetne stvari, ampak Barcelona ima toliko dobrih nogometašev, da bo tudi tisti, ki ga bo nadomestil, zagotovo zelo nevaren. Nikakor ne smemo misliti, da nam bo zaradi Messijeve odsotnosti kaj lažje," je povedal trener Interja Luciano Spalletti.

"Seveda nam veliko pomeni in zelo se bo poznalo, ker ga ne bo z nami. Izziv za nas je, da nadaljujemo dobre rezultate tudi brez njega. Imamo igralce, ki ga lahko nadomestijo. Ne bo nam lahko, v goste prihaja klub, ki je v zelo dobri formi, a se moramo potruditi, da dosežemo želeni rezultat," pa je pred tekmo dejal domači strateg Ernesto Valverde.

Leta 2014 je zvilo Slovenca, tokrat je kriv Argentinec

Zanimivo, veliki zvezdnik svetovnega nogometa se je Ljubljančanu enkrat pred nosom že izmuznil.

Handanović leta 2014 na prijateljski tekmi v Buenos Airesu proti Argentini z Lionelom Messijem ni igral. | Foto: Getty Images Handanović leta 2014 na prijateljski tekmi v Buenos Airesu proti Argentini z Lionelom Messijem ni igral. Foto: Getty Images

Kako je, ko igraš proti Messiju, bi Handanović namreč skoraj izvedel že pred dobrimi štirimi leti, ko se je julija 2014 Slovenija pod vodstvom Srečka Katanca v odmevni prijateljski tekmi tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Braziliji v La Plati pomerila z Argentino.

Takrat je Handanović tik pred tekmo zbolel in ni mogel zaigrati, med vratnicama pa ga je zamenjal Vid Belec in hitro spoznal, s kom ima opravka. Messi je namreč na igrišče prišel v drugem polčasu in malo za tem postavil končni izid 2:0.

Dozdajšnje tekme Barcelona in Interja v ligi prvakov:

28. april 2010 (polfinale): Barcelona : Inter 1:0
20. april 2010 (polfinale): Inter : Barcelona 3:1
24. november 2009 (skupinski del): Barcelona : Inter 2:0
16. september 2009 (skupinski del): Inter : Milan 0:0
26. februar 2003 (skupinski del): Inter : Barcelona 0:0
18. februar (skupinski del): Barcelona : Inter 3:0

Skupni izkupiček: Barcelona 3 zmage, 2 remija, Inter 1 zmaga (razlika v zadetkih 7:3).

Inter je ob zadnjem obisku Barcelone izgubil, a norel od veselja

Očitno Messi Handanoviću ni usojen, a bolj kot to se tako on kot soigralci ubadajo z vprašanjem, kako se iz Barcelone vrniti neporažen.

To jim do zdaj ob treh obiskih Barcelone v ligi prvakov še ni uspelo, čeprav je res, da je bil poraz z 0:1 aprila 2010 zelo sladek.

Takrat je namreč Inter na povratni tekmi polfinala ohranil prednost iz Milana (3:1) in se s Josejem Mourinhom prebil v finale, v katerem je potem osvojil tretji in tudi zadnji naslov evropskega prvaka.

Leto pred tem so Milančani v Barceloni v skupinskem delu tekmovanja izgubili z 0:2. Ko so Camp Nou v ligi prvakov leta 2003 obiskali prvič, pa so izgubili z 0:3.

Takole so leta 2010 na milanskem letališču trenerja Interja Joseja Mourinha pričakali navijači po izločitvi velike Barcelone v polfinalu lige prvakov. | Foto: Reuters Takole so leta 2010 na milanskem letališču trenerja Interja Joseja Mourinha pričakali navijači po izločitvi velike Barcelone v polfinalu lige prvakov. Foto: Reuters

Hude težave Barcelone v obrambi

Oboji imajo sicer kar nekaj težav s poškodbami. Ob Messijevi odsotnosti, ki je seveda največji udarec, se pri Barceloni ubadajo predvsem s tem, kako sestaviti obrambno vrsto.

Poškodovan je Thomas Vermaelen, ki zagotovo ne bo igral, zelo vprašljiv je tudi nastop Samuela Umtitija, kar je ob slabi formi Gerarda Piqueja prav gotovo velik udarec.

Tudi Inter v Barceloni ne bo zaigral v najboljši postavi. Na milanskem derbiju se je poškodoval kontroverzni belgijski vezist, ki je v Milano iz Rome prišel pred začetkom sezone, Radja Nainggolan.

Vprašljiva sta tudi nastopa srebrnih hrvaških reprezentantov, vezistov Marcela Brozovića in Ivana Perišića. Preostali naj bi bili pripravljeni.

Samir Handanović
Sportal Handanović poražen iz Barcelone, Oblak se potolčen vrača v Madrid

Ene čaka el clasico, drugi so odigrali milanski derbi

Barcelona, ki je, čeprav pred tem ni zmagala na štirih prvenstvenih tekmah v nizu, še vedno vodilna v Španiji, je sicer sredi zelo zahtevnega niza.

Pred obračunom s Sevillo se je v prvenstvu pomerila še z Valencio in pred tem v ligi prvakov s Tottenhamom, že konec tedna jo čaka največji mogoč izziv, v nedeljo bo v Španiji na sporedu el clasico.

Barcelona je na derbiju s Sevillo dobila tri točke, a izgubila Lionela Messija. | Foto: Reuters Barcelona je na derbiju s Sevillo dobila tri točke, a izgubila Lionela Messija. Foto: Reuters

Tudi Inter nima najlažjega razporeda. Gostovanje v Barceloni je stisnjeno med milanski derbi in gostovanje pri Laziu v Rimu, ki ga v italijanskem prvenstvu čaka ta konec tedna.

Če bi Milančani zmagali še na teh dveh tekmah, bi verjetno dokončno vložili kandidaturo za največje stvari in pridobili dovolj samozavesti, da bi se podali celo v lov na Juventus v domačem prvenstvu. V tem so trenutno na tretjem mestu in za Torinčani, ki seveda vodijo, zaostajajo za šest točk.

Toda to so stvari, o katerih Handanović in druščina zdajle zagotovo ne razmišljajo. V urah pred spektaklom na enem največjih nogometnih svetišč na svetu zagotovo ne.

Verjetni začetni enajsterici:

Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Pique, Lenglet, Alba; Busquets, Artur, Rakitić; Coutinho, Suarez, Dembele.

Inter: Handanović; Vrsaljko, De Vrij, Škriniar, Asamoah; Vecino, Brozović, Candreva, Borja Valero, Keita Balde; Icardi.
Ne spreglejte