Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Natisni članek

referendum samostojnost nogometna reprezentanca Škotska Anglija Wales Severna Irska

Torek, 21. 3. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

IZ ARHIVA: SPORTALOV ZAKAJ/SPORTALOV ZATO

Zakaj so Škoti na nogometnih zelenicah že samostojni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Škotski navijači | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometna Velika Britanija ima v ognju kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 štiri reprezentance. Ob angleški in škotski, ki nastopata v slovenski skupini F, še severno irsko in valižansko. Zakaj je tako?

Nogometna zveza Velike Britanije ne obstaja. Nogometno reprezentanco Velike Britanije izjemoma sestavijo le za olimpijske turnirje, sicer pa ima Otok v reprezentančnem nogometu štiri predstavnice. Pod okriljem Uefe in Fife so namreč Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska samostojne reprezentance, razlog za to pa je preprost.

Gre namreč za štiri najstarejše nogometne zveze na svetu, nastale v deželi, ki je izumila nogomet, kot ga poznamo danes. Poseben status, označimo ga lahko za pionirskega znotraj mednarodnih zvez, skrbno negujejo, a ima ta tako prednosti kot slabosti.

Angleži ustanovili prvo zvezo, Škoti razrešili dvome o njenem vplivu

Prva nogometna zveza na svetu je bila ustanovljena leta 1863 v Angliji, poimenovali pa so jo kar Nogometna zveza (Football Association). V imenu ni geografskega kvalifikatorja in seveda se je takoj postavilo vprašanje, nad kom sploh bdi prva krovna nogometna organizacija.

Je to angleška zveza, britanska ali kar svetovna? Tovrstna vprašanja in nejasnosti so deset let pozneje razrešili Škoti, ki so ustanovili svojo nogometno zvezo. Tri leta pozneje so jim sledili Valižani, leta 1880 pa je bila ustanovljena še irska, danes severnoirska nogometna zveza.

Severni Irci so lani prvič pesti za svoje nogometaše stiskali na evropskem prvenstvu v Franciji. | Foto: Reuters Severni Irci so lani prvič pesti za svoje nogometaše stiskali na evropskem prvenstvu v Franciji. Foto: Reuters

Vse štiri reprezentance z Otoka se samostojno bojujejo za nastope na največjih tekmovanjih, evropskih prvenstvih pod okriljem Uefe in svetovnih, nad katerimi bdi Fifa. Otoške zveze pa presenetljivo niso med ustanovnimi članicami zadnje.

Fifo so namreč leta 1904 ustanovile Danska, Nizozemska, Belgija, Švica, Nemčija, Švedska in Francija. Leto pozneje se je svetovni nogometni druščini pridružila tudi Anglija, medtem ko sta Škotska in Wales čakala do leta 1910, Severna Irska pa še leto dlje.

A če je Otok v nogometu in tudi v ragbiju zastopan s štirimi reprezentancami, je na olimpijskem odru drugače. Mednarodni olimpijski komite priznava le Veliko Britanijo, samostojne enote, Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska, pa niso članice MOK.

Tako se pojavi težava z nastopi na nogometnih olimpijskih turnirjih, saj – kot smo dejali že v uvodu – reprezentanca Velike Britanije v nogometu pravzaprav ne obstaja.

Poseben pionirski status onemogoča nastop na olimpijskih igrah

Na olimpijski turnir se dandanes niti ne more kvalificirati, saj se olimpijske vozovnice delijo na prvenstvih do 21 let, in četudi bi si katera od otoških reprezentanc z dosežki priborila olimpijski nastop, na največjem športnem dogodku ne bi smela igrati. Ideje o skupnih reprezentancah so ves čas žive, a ovir je preveč, da bi Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska dosegle dogovor.

Reprezentanca Velike Britanije je sicer nastopala na devetih olimpijskih igrah, na prvih z nogometnim turnirjem, leta 1900 v Parizu, je osvojila zlato. Kot reprezentanca Velike Britanije je takrat nastopil kar angleški nogometni klub Upton Park.

Tudi Valižani so na Euru 2016 nastopili prvič. | Foto: Reuters Tudi Valižani so na Euru 2016 nastopili prvič. Foto: Reuters

Na poletnih olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu so se Britanci kot gostitelji iger izognili kvalifikacijam in nastopili tako z moško kot tudi žensko nogometno reprezentanco. Zveze Škotske, Walesa in Severne Irske nad idejo o skupni reprezentanci niso bile navdušene, sodelovanje so zavrnile, saj so se zbale, da bi bil s sodelovanjem v tem projektu ogrožen njihov poseben status v mednarodnih zvezah.

Nastopu angleške reprezentance pod zastavo Velike Britanije pa vendarle niso nasprotovale. Prav tako ne nastopom posamičnih igralk in igralcev njihovih nogometnih reprezentanc. Nazadnje je v dresu Velike Britanije poleg Angležev nastopalo tudi pet Valižanov, kapetan olimpijske ekipe je bil Valižan Ryan Giggs. V ženski reprezentanci Velike Britanije so poleg Angležinj igrale tudi tri Škotinje.

Osemkrat na svetovnih prvenstvih, dvakrat na evropskih

Na Euru leta 2016 so Otok zastopale tri reprezentance. Najslavnejšo zgodovino med njimi je imela Anglija, Wales in Severna Irska pa sta med evropsko elito nastopili prvič. Manjkali so Škoti. Njihova zbrana vrsta je nastopila na osmih svetovnih prvenstvih, prvič leta 1954 v Švici. Najboljšo uvrstitev so Škoti dosegli leta 1974 v Nemčiji, ko so osvojili končno deveto mesto.

V Franciji so manjkali Škoti in njihovi odlični navijači, ki smo jih že spoznali tudi v Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar V Franciji so manjkali Škoti in njihovi odlični navijači, ki smo jih že spoznali tudi v Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

Zaradi spora glede statusa amaterskih nogometašev so tako Škoti kot tudi Angleži, Valižani in Severni Irci v 30. letih prejšnjega stoletja izstopili iz Fife in se ji znova priključili šele po drugi svetovni vojni. Na evropskih prvenstvih so Škoti igrali dvakrat, prvič leta 1992 na Švedskem.

Pionirski status

Poseben status štirih otoških zvez je podkrepilo tudi dejstvo, da so na Otoku igrali prve reprezentančne nogometne tekme. Tako sta se izbrani vrsti Anglije in Škotske že leta 1872 pomerili na prvi mednarodni nogometni tekmi, vse štiri pionirske zveze pa imajo glas tudi v Predsedstvu mednarodnih nogometnih zvez (International Football Association Board), ki bedi nad pravili organiziranega nogometa. Poleg Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske ima glas v tem telesu še Fifa (Mednarodna nogometna zveza).

Ne spreglejte