Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
16.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Milan Mandarić Marko Nikolić Radoje Smiljanić

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 16.22

6 let, 7 mesecev

Zakaj si je Mandarić premislil in odslovil še drugega trenerja, ki je bil na vrhu lestvice?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Olimpija je v nogometnem svetu verjetno edinstvena. V tej sezoni je odslovila še drugega trenerja, ki je bil z ekipo na vrhu lestvice. Po Marijanu Pušniku je moral oditi še Marko Nikolić. Zakaj je srbski predsednik Milan Mandarić svojega rojaka prejšnji teden podprl, nato pa si premislil in ga odslovil?

-Olimpija po naslov praktično brez napadalca?

"Idiot, črni!" so bile besede s tekme proti Zavrču v Stožicah pred osmimi dnevi, ki jih je zdaj že nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić namenil svojemu napadalcu Blessingu Elekeju. Srba so na njegovo nesrečo posnele tudi televizijske kamere in na obzorju je bila velika afera, ki je odmevala po celotni nogometni Evropi.

 

Kljub besedam, za katere se je Nikolić takoj opravičil in priznal napako, so v prvih dneh prejšnjega tedna iz Olimpije sporočili, da ga ne bodo odslovili. "Škoda bi bilo, da bi zaradi ene napake pokopali tako dobrega trenerja in človeka," je ob tem dejal njen predsednik Milan Mandarić.

 

Teden dni pozneje je Nikolić nekdanji trener in že na poti v Beograd. Z Ljubljančani je sporazumno prekinil pogodbo in jo zapustil na vrhu lestvice, z dvema točkama prednosti pred najbližjim zasledovalcem Mariborom. Zakaj si je Mandarić v nekaj dneh premislil in spremenil odločitev iz prejšnjega tedna, ki je med nogometaši Olimpije naletela na odobravanje? To, da so skoraj vsi v garderobi Ljubljančanov odločno podprli svojega trenerja, namreč ni skrivnost.

 | Foto:

Ni se zavedal, za kako veliko napako gre

"Najprej sem bil malce zmeden, zame je bilo vse skupaj nekaj novega. Nisem se niti zavedal, za kako veliko napako gre in kakšne so njene razsežnosti. Nihče ni vplival na mojo odločitev, a mi seveda ni bilo vseeno, ko so me klicali tudi Angleži in me spraševali, če sem se spremenil in nisem več tak, kot sem bil. Po nekaj dneh premisleka sem že prejšnji teden sprejel odločitev, a sem počakal na konec tedna in vse skupaj dobro prespal. Zdaj sem tu pred vami in odločitev je takšna, kot je," je pojasnil predsednik Olimpije, ki je globok pečat pustil tudi v angleškem nogometu in še marsikje.

 

"Sprejel sem odločitev, ki je najboljša za klub. Nikolić je odličen trener in sijajen človek. Naredil je napako, vsi jih delamo, a ta je bila preprosto prevelika. Takšnih stvari nikoli ne bom toleriral in jih niti ne smem. Sam sem sodeloval s številnimi trenerji in igralci. Nikoli nisem gledal na to, kakšne vere in polti je kdo, zanimalo me je samo to, kako dober je," je 77-letni poslovnež nadaljeval s pojasnjevanjem.

Sodelovanje Olimpije in 36-letnega trenerja (v sredini) je trajalo le dobre tri mesece. | Foto: Sodelovanje Olimpije in 36-letnega trenerja (v sredini) je trajalo le dobre tri mesece.

Česa takšnega še ni doživel

"V nogometu sem že pol stoletja, a v takšnem položaju še nisem bil. Ko sem prišel v Olimpijo, se je marsikdo čudil, zakaj sem tukaj, a sem že takrat rekel, to ponavljam tudi zdaj, da sem prišel zaradi projekta. Olimpijo vidim kot nekaj posebnega. Ne samo v Sloveniji, tudi v Evropi. Za zdaj je šlo vse v pravi smeri, pravzaprav gre še naprej, in že večkrat sem rekel, da mora biti Olimpija v Sloveniji in v Evropi vzor vsem. Ne samo na športnem področju, tudi pri vsem ostalem. Kako se obnašati, kako si pridobiti spoštovanje. Tudi to je eden izmed razlogov, da sem sprejel takšno odločitev. Nikolić je naredil napako, ki jo je preprosto moral plačati," je povedal Mandarić, ki se je o vsem skupaj posvetoval tudi z nogometaši.

 

"Imel sem sestanek s petimi, šestimi starejšimi igralci in jim pojasnil, kaj in kako. Vsi cenijo Marka, o tem sploh ni debate, a on je preteklost. Naša prihodnost je sobotna tekma in boj za naslov, ki si ga vsi tako zelo želimo. Obljubili smo, da bomo prvaki. Jaz sem svoje naredil, njihova naloga še ni dokončana. Zdaj se morajo zbrati, dati vse od sebe in Ljubljani prinesti naslov. V zadnjih dneh jim ni bilo lahko, nekaterih stvari ne razumejo, a vedo, da sem sprejel odločitev, ki je v tem trenutku najboljša za klub. Ta pa je najbolj pomemben. Nihče ni večji od kluba. Predsednik, trener, nogometaši ali kdorkoli drug," je z mirnim glasom nadaljeval Mandarić.

 | Foto:

Verjame v cilj in to, da ga bodo dosegli

"Verjamem, da je ta ekipa sposobna priti do cilja, ki smo si ga zastavili. V klubu in garderobi vlada odlično vzdušje. Verjamem v karakter naših fantov. Nisem zadovoljen s tem, kar smo videli v zadnjih dveh, treh tekmah, a verjamem v njih. V nogometu je polovica uspeha garderoba. Naša je odlična, odnosi so sijajni in zato sem optimist. Še naprej moramo hoditi po poti, ki je pred nami. Želimo biti najboljši klub v Sloveniji in pozneje tudi v naši regiji," je cilj, da Olimpija prvič po dolgih 21 letih čakanja spet osvoji naslov državnega prvaka, še enkrat potrdil Mandarić.

 

Poslavlja se na vrhu lestvice in brez poraza

Nikolić se poslavlja brez poraza. Po štirih remijih in štirih zmagah, če upoštevamo tudi sobotno tekmo v Domžalah, ki si jo je zaradi kazni Nogometne zveze Slovenije (sedem tekem suspenza) ogledal s tribun. Kdo ga bo nasledil, predsednik in sodelavci še ne vedo. Odločitev naj bi sprejeli v naslednjih dneh, a po zagotovilih Mandarića to ne bo zdajšnji športni direktor Ranko Stojić, kot se je govorilo v zadnjih dneh.

Nikolić z Olimpijo v osmih tekmah ni izgubil. Štirikrat je zmagal in štirikrat remiziral. | Foto: Nikolić z Olimpijo v osmih tekmah ni izgubil. Štirikrat je zmagal in štirikrat remiziral.

"Za zdaj še nimam odgovora, kdo bo naslednji trener. Tudi ideje o tem, da bi bil to Stojić, za zdaj ni v moji glavi. Trenutno takšna možnost ni realna," je povedal in dodal, da bo ekipo na sobotno prvenstveno tekmo proti Krškemu v Stožicah pripravljal dozdajšnji Nikolićev pomočnik in rojak Radoje Smiljanić. "Do nadaljnjega bo tako," je potrdil Mandarić.

 

Ne spreglejte