Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
3. 8. 2014,
21.48

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Maccabi Tel Aviv Larnaka Zlatko Zahović Ante Šimundža Luka Zahović Jean-Philippe Mendy Marko Šuler Jasmin Handanović

Nedelja, 3. 8. 2014, 21.48

1 leto, 8 mesecev

Zahović sporoča Maccabiju, da ga čaka najboljši Maribor v zgodovini kluba

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Peklensko bo, a smo preveč izkušeni, da bi izpustili takšno priložnost," pred povratnim srečanjem z Maccabijem sporoča Zlatko Zahović. Prepričan je, da Maribor še nikoli ni imel tako dobre ekipe.

Mariborska odprava je na Ciper prispela že v nedeljo. Pozdravila jo je vročina, živo srebro se na tem sredozemskem otoku suče okrog 30 stopinj, vijolicam pa je še bolj vroče, ko pomislijo, kakšen vložek predstavlja povratna tekma z Maccabijem.

"Imamo zelo velik kapital v smislu rezultata (1:0, op. p.), a je pred nami peklenska tekma. Ne samo temperaturno, ampak tudi nogometno. Peklensko bo. Izraelci bodo izkazali veliko željo, bilo bi čudno, če je ne bi imeli, tekma pa se lahko razvije v eno ali drugo smer. Vse je mogoče. Vseeno pa mislim, da smo preveč izkušeni, da bi izpustili takšno priložnost. Malo ekip zna igrati na rezultat na tej ravni," samozavestno napoveduje Zlatko Zahović.

Lani se je že mudil na Cipru, ko so vijolice pod vodstvom Anteja, le da se ta ni pisal Šimundža, pač pa je imel v hrvaškem potnem listu izpisan priimek Čačić, remizirale proti Apoelu. Nikozijo so zapuščale neporažene. Če bi takšen scenarij ponovile tudi leto dni pozneje, bi najboljši slovenski klub že potrkal na vrata nogometnih nebes, saj bi imel v najslabšem primeru že zagotovljen nastop v skupinskem delu evropske lige. To pa bi bil podvig, ki bi v noči na sredo zagotovo napolnil mariborsko letališče s konvojem presrečnih častilcev.

Maribor ne prepušča ničesar naključju

"Ničesar ne prepuščamo naključju. Nikoli. Ne poti ne hotela … To je vrlina nekega kluba, kot je NK Maribor," je pojasnil Zahović, zakaj se je Maribor na Ciper odpravil že v nedeljo. Športni direktor slovenskih prvakov je pred začetkom sezone izpostavil, da je evropski cilj odigrati šest srečanj. Ta se bo zagotovo izpolnil, to je že jasno, po sladki zmagi z 1:0 v Ljudskem vrtu pa so Mariborčani zelo blizu temu, da osnovni cilj nadgradijo in ostanejo del evropske družine vse do konca koledarskega leta. V ponedeljek vijolice čaka uradni trening na štadionu v Larnaki, trener Ante Šimundža pa je na pot popeljal najmočnejšo postavo, v njej je tudi Aleš Mejač, ki zaradi poškodbe ni kandidiral za prvo srečanje z izraelskim prvakom. "Vsi so nared. Trener ima na voljo najboljši kader v zgodovini Maribora," je ponosno dejal 43-letni Mariborčan, ki bi tako kot lani rad zapuščal Ciper z nasmeškom na licu.

Da je igralski kader vijolic tako močan in izenačen, saj skoraj za vsako igralno mesto kandidirata dva dokaj enakovredna kandidata, je zaslužen prav on. Navijači Maribora, pa tudi nogometaši sami, so večkrat izpostavili, da je ključ evropskih predstav v tej sezoni, ki imajo skupni imenovalec v neprejemanju zadetkov, Marko Šuler. Podobno razmišlja tudi športni direktor?

"Marko je res zelo pomemben člen, bi pa dodal še to, da je tudi Handanović v veliki formi. Sprememba trenerja in načina dela mu očitno zelo odgovarjata. A tu so še drugi, ki so tako zaslužni, da še nismo prejeli zadetka. Agim, Dare, pa Stojanović in Viler … Težko je izpostaviti vse, res težko," priznava najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. Če bo obramba Mariborčanov zadržala mrežo nedotaknjeno tudi v Larnaki, bo skupni zmagovalec že odločen.

Mendy je specifična zgodba

Sladke skrbi se strategu Šimundži ponujajo v konici napada. V Ljudskem vrtu se je odločil, da bo v napad poslal le enega, izbral je Jean-Phillipa Mendyja. Francoz še vedno čaka na prvi evropski zadetek v dresu Maribora … "Mendy je specifična zgodba. Njegova fizična moč, njegovo delo v fazi obrambi in njegova borba. Vse to pride zelo prav ekipi, v napadu pa še ni pokazal tiste dodatne kakovosti. A vse, kar nam daje, je dovolj za ekipo. Seveda so goli tudi potrebni, a je treba vedeti, da naredi toliko prostora drugim, ki jim je potem lažje, da smo mu zelo hvaležni. Tega pa gledalci večkrat ne opazijo. Napadalci so pač vedno na udaru, če ne dosegajo zadetkov. Mi, ki delamo strategijo, razmišljamo drugače. Zdaj zadetke dosegajo drugi. Dare (Vršič, op. p.) in Agim (Ibraimi, op. p.) ali pa kdo drug v zvezni vrsti. Dokler je ekipa uspešna, s tem ni težav," se je razgovoril o evropskem postu francoskega napadalca, ki bi lahko ponovno predstavljal mariborski napad od prve minute na povratnem srečanju na Cipru.

Sinu Luki je najtežje

Morda se trener odloči za koga drugega, v Ljudskem vrtu je namesto Mendyja v drugem delu v igro vstopil kapetan Marcos Magno Morales Tavares, najboljši strelec v zgodovini NK Maribor, ki je pred leti že igral na Cipru.

Na svojo priložnost čaka tudi Nusmir Fajić, tu pa je še Luka Zahović, ki je zablestel na zadnji prvenstveni tekmi (sobotni dvoboj med Olimpijo in Mariborom je bil preložen), ko je v nekaj minutah napolnil mrežo Radomelj z dvema zadetkoma. "Njemu je najtežje, a je psihološko zelo močan. Ve, kako se dela, da bi mu uspelo," je spregovoril še o 18-letnem sinu, ki je tudi odpotoval na Ciper, na njegovih plečih pa visi nehvaležno breme slavnega priimka.

Maribor dela racionalno, tudi zgodnje slovo ne bi porušilo financ

Povratni dvoboj z Maccabijem nosi tudi ogromno finančno težo. Če bi Maribor napredoval, bi zaigral v play-offu lige prvakov. Ta pa prinaša več ugodnosti. Le še korak si oddaljen od prestižnega skupinskega dela lige prvakov, v Ljudskem vrtu bi že zadonela znamenita himna tekmovanja vseh tekmovanj, klubska blagajna pa bi bila deležna visoke nagrade radodarne Evropske nogometne zveze (Uefa), ki za nastop v tem delu tekmovanja znaša 2,1 milijona evrov.

Bi bilo to finančno zadovoljstvo ključnega pomena za klubsko prihodnost ali tudi neuspeh ne bi porušil finančne stabilnosti kluba? "O tem se je dosti pisalo in mi je že smešno. Maribor pred tekmo ne čuti nikakršnega finančnega tveganja. Normalno je, da si želimo, da bi imel klub še kaj več od tega. Tako po športni kot tudi po finančni plati. A tudi če bi nas izločil Zrinjski (v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, op. p.), klub ne bi trpel. Delamo namreč zelo racionalno. Pisalo se je o tem, da smo si po tem, ko smo izločili prvaka BiH, oddahnili. In smo si res, a iz športnega vidika. Finančno v tem ni bilo težav," je za konec pojasnil nekdanji zvezdnik slovenskega nogometa, ki pridobiva vedno večjo veljavo v mednarodnem prostoru tudi v vlogi športnega direktorja.

Če bi Maribor izločil dražjo ekipo 20-kratnih izraelskih prvakov, bi glas o izjemno sposobnih Mariborčanih ponovno zaokrožil po Evropi. Mit o klubskem čudežu prvaka majhne Slovenije bi znova oživel.

Ne spreglejte