Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Andraž Kirm

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 16.25

8 let

Zahović o reprezentanci: Ne smemo si lagati, ampak priznati, da ne igramo dobro

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Katančeva reprezentančna četa je bogatejša za šest točk, selektor pa si želi, da bi bili njegovi izbranci deležni manjšega pritiska. Kaj o tem meni Zlatko Zahović, ki se bo kmalu poslovil od rekorda?

Nogometna Slovenija se je po pomembni zmagi nad Litvo zazibala v miren in zadovoljen spanec, v ponedeljek pa prebudila polna optimizma in dobre volje. Tako dobro se letos še ni počutila, kar ne čudi, saj se je po treh nastopih v kvalifikacijski skupini E povzpela na drugo mesto. Če bi se kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2016 končala že danes, bi Slovenija zaigrala na največjem tekmovanju, saj neposredno v Francijo pelje tudi drugo mesto. Bolje je spal tudi selektor Srečko Katanec, čeprav pogreša več sproščenosti. Čuti obremenjenost, a se tudi zaveda, da bi jo odpravilo še bolj pozitivno naravnano mnenje javnosti. Druga zaporedna zmaga mu je dala vedeti, da je na pravi poti. Vseeno so nekatera izmed njegovih razmišljanj po srečanju, češ da slovenski mediji z nepotrebnimi kritikami povzročajo krivico izbranim posameznikom, ki bi si v selektorjevih očeh zaslužili več spoštovanja, opozorila, da žal še ni nastopilo obdobje popolne idile.

Če so kritike dobronamerne, potem delajo boljše

O predstavnikih sedme sile in njihovih kritičnih pogledih, ki so se opirala na neprepričljivo igro v Talinu, ima nekoliko drugačno mnenje Zlatko Zahović. "Vsi smo veseli, da se je reprezentanca vrnila na normalne tire. Na take, kot si jih selektor in reprezentanca zaslužita. Moram pa čestitati vsem medijem za kritike, ki so bile konstruktivne in dobronamerne ter v veliki meri pripomogle k temu, da se je stvar pozitivno obrnila. Če so kritike konstruktivne, potem tisti, ki smo v nogometu, delamo boljše. Tako je tudi pri meni in NK Maribor. Včasih kritiko zavijemo v bran, tako tudi reagiramo, a ji na koncu le čestitamo. Ni dobro skrivati, če kaj ni dobrega, ti pa naletiš na konstruktivno kritiko," je prepričan športni direktor NK Maribor, ki v Katančevih besedah po srečanju v Litvi ni prepoznal nobene užaljenosti. "Kje pa. Ni tudi nobene teorije zarote. Dejstvo je pač takšno, da nam kritike veliko pomenijo. Igralci se odzovejo po svoje. Hočeš nočeš te kritike prizadenejo, na koncu pa imamo športniki vedno pred seboj ogledalo in nato vidimo, da imate prav. Želimo in hočemo biti boljši, ravno kritike pa nas delajo boljše. Moramo pa tudi vedeti, da so kritike v Sloveniji zelo blage. V tujini so močnejše," se je nasmehnil 43-letni Mariborčan, ki se je s pojavom ostrih kritik spopadal v veliko bolj vročekrvnih nogometnih deželah.

Če nismo dobri, nismo dobri

Z zanimanjem je spremljal nastopa slovenske reprezentance v Ljudskem vrtu, ko je z 1:0 padla Švica, in Litvi. Ko je potegnil črto pod oktobrska obračuna, ni mogel trditi, da je Slovenija ponudila bleščečo in sanjsko predstavo, a je vseeno prevladalo zadovoljstvo, da je bila Katančeva četa tudi v takšnih okoliščinah v svojo kvalifikacijsko garažo zmožna varno pripeljati šest dragocenih točk. "Če igraš slabše ali slabo in imaš pozitiven rezultat, potem bo prava igra že prišla. Takrat je tudi lažje sprejemati odločitve. Ne smemo si lagati, ampak moramo priznati, da zdaj ne igramo dobro. Če nismo dobri, nismo dobri. Igra zagotovo ni na najboljši ravni, a imamo dva pozitivna rezultata, smo na pravih tirih in povsem v igri za veliko tekmovanje. To si Slovenija tudi zasluži. Slovenija se ne more primerjati z Litvo in Estonijo. Mi smo bili v nasprotju z njimi trikrat na velikih tekmovanjih. Sami smo si dali pritisk, to je nekaj samoumevnega. In prav je tako. Podobno je pri NK Maribor. Hvala bogu, da se nekaj zahteva od nogometašev. Pritisk te dela boljšega."

Ni nostalgik, rekordi pa so zato, da se rušijo

Najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance je v nedeljo z veseljem na delu občudoval naslednika in vedno bolj verjetnega kandidata za prevzem strelske krone, saj je Milivoje Novaković dosegel še 27. in 28. zadetek v državnem dresu. Od Zahovićevega rekorda, ki se je pred desetletjem zdel skoraj nedosegljiv, ga loči še sedem golov. "Rekordi so zato, da se rušijo. Nisem nostalgik. Kar je bilo, je bilo. Vesel sem, ko pomislim na kariero, a zdaj sem športni direktor. To pa je že druga zgodba. Najpomembneje je, da zmaga reprezentanca. Kar zadeva to, sem zadovoljen," je ob tej priložnosti čestital Boštjanu Cesarju, ki bo kmalu že 81. zaigral za reprezentanco, s tem pa na večni lestvici prehitel Zahovića (80 nastopov).

"Če športnik ne opravi s preteklostjo, tudi ne more biti njegove prihodnosti. In ne sme te spremljali lažni, pač pa iskren občutek. Ne pa, da bi zatiral preteklost," je dejal in ponovil besede, ki jih je izrekel v nedavnem odmevnem intervjuju za televizijsko postajo Al Jaazera.

Raje si zavrti zadetek Volaša iz Glasgowa

Takrat je presenetil voditelja s tem, da se kot športni direktor ni nikoli zalotil, da bi brskal po arhivu in si ogledal kakšnega izmed zadetkov, s katerimi je pred leti polnil slovenska srca. "Res je. Raje si zavrtim zadetek Volaša iz Glasgowa," se je zasmejal in spomnil na trenutek, ki je označil začetek evropske mariborske pravljice. Traja že četrto leto zapored, v tej sezoni pa jo želi začiniti z novim podvigom vseh podvigov. Rad bi prezimil v ligi prvakov.

Pred gostovanjem pri Chelseaju (prihodnji torek) čakata njegove vijolice še prvoligaški tekmi z Gorico in Celjem. "Kakšen Chelsea? Zdaj razmišljamo le o Gorici. O odlični ekipi s slabimi rezultati. Zelo je nevarna," skuša prenesti opozorilo nogometašem Maribora, ki jih v tej sezoni čaka še mukotrpna bitka za ubranitev slovenskega prestola. Če se bo ponovila sezona 1999/2000, ki je postregla s prvim nastopom Maribora v evropski eliti, bodo vijolice osvojile državni naslov. To pa bi pomenilo še nekaj, kar bi razveselilo navijače reprezentance. Pred 15 leti si je pot na evropsko prvenstvo priigrala tudi izbrana vrsta. In to ravno pod vodstvom Katanca …

Ne spreglejte