Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
22. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

7

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 22. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Spodbuden začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020

Zadovoljni Matjaž Kek je v Izraelu zanetil iskro

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

7

Matjaž Kek | Matjaž Kek je z nastopom v Izraelu vlil optimizma med navijače že takoj na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Matjaž Kek je z nastopom v Izraelu vlil optimizma med navijače že takoj na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Matjaž Kek je uspešno začel kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Po remiju z 1:1 proti Izraelu v Hajfi, kjer je bila Slovenija veliko bliže zmagi kot porazu, je zanetil iskro optimizma pred nadaljevanjem kvalifikacij. Je zadovoljen, a se tudi on zaveda, da ga pravo delo v drugem selektorskem mandatu na klopi Slovenije šele čaka.

Po zadnji tekmi rezultatsko neuspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012, oktobra 2011 s Srbijo v Ljudskem vrtu, se je Matjaž Kek v četrtek v Izraelu po natanko 2.718 dneh vrnil na slovensko klop in vodil jubilejno 50. tekmo v vlogi selektorja. V vmesnem času se mu je zgodilo marsikaj, a svojo selektorsko zgodbo je nadaljeval na enak način, kot jo je končal. Uspešno.

Resda je Srbijo pred nekaj manj kot sedmimi leti in pol premagal z 1:0, tokrat pa se je moral zadovoljiti s točko, a po prikazanem v Hajfi, kjer je bila Slovenija veliko bliže zmagi kot porazu, je nedvomno vlil optimizem v vrste slovenskih navijačev, ki so že dolgo časa pesimistični.

Pred skorajšnjim nadaljevanjem kvalifikacij, nedeljskim obračunom z Makedonijo, ki je tokrat nase opozorila z zanesljivo zmago s 3:1 nad Latvijo Slaviše Stojanovića, je to vsekakor spodbudno v želji po tem, da bodo sedeži Stožic čez tri dni dobro zapolnjeni in bodo nogometaši morda spet dobili tako želen veter v jadra od navijačev.

Slovenija ostaja neporažena proti Izraelu

Mile Ačimović na tekmi proti Izraelu v Ljubljani leta 2003 | Foto: Reuters Mile Ačimović na tekmi proti Izraelu v Ljubljani leta 2003 Foto: Reuters Slovenija se je v Hajfi z Izraelom pomerila še četrtič, še četrtič pa ostala tudi neporažena.

Prvič se je z Izraelci udarila na tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2004, ki je bila zaradi nestabilne politične situacije v Izraelu odigrana v Turčiji, ko je junija 2003 remizirala z 0:0. V istih kvalifikacijah je potem doma z goli Ermina Šiljaka, Aleksandra Knavsa in Nastje Čeha zmagala s 3:1. Takrat jo je s klopi vodil Bojan Prašnikar.

Tretjič so se Slovenci in Izraelci pomerili avgusta 2006, ko so odigrali prijateljsko tekmo, ki se je končala z istim rezultatom, kot se je tokratna kvalifikacijska, z remijem z 1:1. Za Slovenijo, ki jo je s klopi vodil Branko Oblak, je zadel Goran Šukalo.

Jan Oblak je prinesel mirnost v obrambi

Da je bila Slovenija boljša in nevarnejša, potrjuje tudi statistika. Proti vratom izraelskega vratarja so Slovenci sprožili kar 16 strelov, Izraelci samo sedem. Toliko, kot so jih Slovenci sprožili samo v okvir njihovih vrat. Ob tem so imeli na voljo tudi osem kotov, Izraelci le tri.

Slovenci so v Hajfi vodili in bili bliže zmage od domačina, ki je pred tem na treh domačih tekmah v nizu trikrat zmagal. | Foto: Reuters Slovenci so v Hajfi vodili in bili bliže zmage od domačina, ki je pred tem na treh domačih tekmah v nizu trikrat zmagal. Foto: Reuters

V okvir slovenskih vrat so domačini sicer sprožili štirikrat, a ker je tam tokrat stal Jan Oblak, se je rezultat spremenil samo enkrat. Zgodilo se je malo po slovenskem vodstvu, ko po zmedi v gostujoči obrambi ni mogel pomagati niti zvezdnik Atletico Madrida, ki je vseskozi vlival mirnost med soigralce in je zagotovo velika pridobitev Slovenije. Ta je pokazala tudi nekaj slabosti, predvsem je bila izgubljena v desetih minutah prve polovice drugega polčasa, na kar je po koncu tekme opozarjal tudi selektor.

Slovenci četrtič v nizu brez zmage v gosteh

Na Malti je za zmago novembra 2016 poskrbel Benjamin Verbič. | Foto: Reuters Na Malti je za zmago novembra 2016 poskrbel Benjamin Verbič. Foto: Reuters Slovenski nogometaši so v Izraelu še četrtič v nizu ostali brez zmage, ko gre za gostujoče kvalifikacijske tekme, so pa lahko veseli, ker prvič po treh porazih niso izgubili. Ko je šlo za točke, so namreč na zadnjih treh gostovanjih doživeli tri poraze. Vse tri leta 2017 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji, ko so v nizu izgubili najprej s Škotsko, potem pa še s Slovaško in Anglijo. Vselej z rezultatom 0:1.

Nazadnje so v kvalifikacijah v gosteh zmagali novembra 2016, ko so odpravili skromno Malto. Tudi tam so se precej mučili. Do treh točk so prišli po golu Benjamina Verbiča v drugem polčasu in zmagali z 1:0.

Selektor zadovoljen, a opozarja

"Videl sem tisto, kar sem pričakoval. Veliko želje, volje. Veliko dobrih stvari, ampak tudi nekaj takih, ki jih je treba popraviti," je takoj po tekmi povedal Kek. "Mislim, da bi si mogoče bolj zaslužili zmago. To je bila korektna tekma z zadevami, ki morajo biti boljše, ampak igralcem tudi komplimenti za prikazano. Nisem pa v celoti zadovoljen, saj bi s toliko priložnostmi morali zmagati," je dodal Mariborčan, ki je lahko s tem, kar so njegovi varovanci pokazali na začetku njegove druge selektorske zgodbe, zadovoljen tudi zaradi tega, ker ni imel prav veliko časa, da bi jih uigral.

V Izraelu se je prvega gola v reprezentanci v 12. nastopu razveselil Andraž Šporar, ki je v tej sezoni za Slovan iz Bratislave dosegel že 25 zadetkov. | Foto: Reuters V Izraelu se je prvega gola v reprezentanci v 12. nastopu razveselil Andraž Šporar, ki je v tej sezoni za Slovan iz Bratislave dosegel že 25 zadetkov. Foto: Reuters

Do tekme z Makedonijo oziroma po novem Severno Makedonijo ga ne bo prav veliko več. Slovenci bodo v petek šele pripotovali domov in bodo popoldne že trenirali, a po naporni poti in dan po tekmi to ne bo ravno pravi trening. Potem pa še sobotni uradni trening in v nedeljo že nova tekma. Proti Makedoncem, ki so kvalifikacije začeli zelo uspešno.

"Vidi se, da nekateri igralci še niso v pravem ritmu. Moramo ostati skromni, ponižni in razmišljati od tekme do tekme," je še povedal Kek, ki je s tem, ko je pred začetkom tekme kot prvi na igrišče prikorakal Bojan Jokić, razkril tudi odgovor na vprašanje, ki smo si ga zastavljali v dneh pred tekmo. Kapetansko dilemo je rešil premeteno in trak pustil na rokah nogometaša z daleč največ nastopi, ki je bil kapetan že pod vodstvom Tomaža Kavčiča.

Pridete v nedeljo v Stožice navijat za Slovenijo?

  • Da
    26,94 %
    250 glasov
  • Ne
    67,46 %
    626 glasov
  • Ne vem še
    5,60 %
    52 glasov
Oddanih 928 glasov

Ni kaj, povratnik na slovensko klop, ki je kvalifikacije začel z istim rezultatom, z gostujočim remijem z 1:1, kot v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 (takrat na Poljskem), na katerega je potem Slovenijo tudi popeljal, je po prvih 90 in nekaj minutah prinesel, kar so navijači pričakovali in med njimi zagotovo zanetil vsaj majhno iskrico.

Toda zdaj je šele na začetku. Da bo tudi konec kvalifikacij isti, kot je bil tisti pred zdaj že skoraj desetimi leti, bo treba postoriti še marsikaj. Za začetek v nedeljo s pomočjo domačih navijačev premagati Makedonijo. Zagotovo bi jih moralo biti po tem, kar so videli v četrtek zvečer, na tribunah nekaj več.

Tudi Avstrijec na klopi Izraela priznal, da je bila Slovenija boljša

Andreas Herzog je bil po tekmi zadovoljen z rezultatom. | Foto: Reuters Andreas Herzog je bil po tekmi zadovoljen z rezultatom. Foto: Reuters Tudi domači selektor je po tekmi priznal, da je bila Slovenija boljši nasprotnik in bi si bolj zaslužila tri točke, z remijem pa je bil zadovoljen.

"Glede na priložnosti, ki jih je imela Slovenija, moramo biti zadovoljni s točko. Josip Iličić je zelo nevaren, a zadetek, kakršnega smo dobili, je povsem nepotreben. Ko ima tekmec toliko priložnosti, običajno takšne tekme izgubiš. Tudi mi smo imeli svoje priložnosti, a je nekajkrat Jan Oblak odlično posredoval. Koncev koncev točka ni slaba, ampak tudi ni tisto, kar sem pričakoval. Predvsem v prvem polčasu smo se zelo, zelo slabo gibali in je bila Slovenija zagotovo boljša ekipa," je po tekmi dejal legendarni Avstrijec Andreas Herzog, ki na klopi Izraela, podobno kot Kek pri Sloveniji, ostaja pri 50-odstotnem izkupičku. Trikrat je zmagal, trikrat izgubil in zdaj prvič remiziral.
Španija nogomet
Sportal Tudi Španci in Italijani brez napak, veseli se tudi BiH
Izrael Slovenija
Sportal Prvenec Šporarja za točko v Hajfi
Ne spreglejte