Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
13. 10. 2013,
20.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec Zlatan Ljubijankić Kevin Kampl Bojan Jokić

Nedelja, 13. 10. 2013, 20.41

8 let

Začetek priprav na Švicarje: Novaković še kar naprej trese mreže

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dnevu premora so se v nedeljo v času kosila spet zbrali slovenski reprezentanti in začeli priprave na torkovo tekmo v Švici, ki lahko Sloveniji prinese dodatne kvalifikacije za SP 2014.

Po veličastni petkovi zmagi nad Norveško v Ljudskem vrtu so imeli slovenski reprezentanti v soboto regeneracijski trening. Sledil je dan počitka, v nedeljo v času kosila pa so se spet zbrali in popoldne v Kranju opravili prvi in hkrati tudi predzadnji trening pred torkovo tekmo s Švico. Jasno je, kaj v Bernu pričakujejo. Zmago, ki bi jim ob ugodnem razpletu tekme v Oslu, kjer Islandija ne sme premagati Norveške, skorajda zagotovo prinesla dodatne kvalifikacije za spektakel v Braziliji. Tudi remi bo morda dovolj, a reprezentanti v Švico odločno odhajajo po zmago. Na današnjem popoldanskem treningu, ki je na igrišču kranjskega Triglava minil v idiličnem vremenu, trajal pa je uro in pol, so bili reprezentanti na čelu s selektorjem Srečkom Katancem sproščeni in dobro razpoloženi. Jasno je, da jim je nova, že četrta zaporedna kvalifikacijska zmaga dala prepotrebno samozavest. Zdaj so še toliko odločnejši, da zmagajo še petič zapored, in seveda tudi zelo samozavestni.

Žal je zdravstveno stanje v izbrani vrsti še vedno daleč od idealnega. Številni so že odpadli (Valter Birsa, Josip Iličić in Bojan Jokić), nekateri imajo težave, a bodo skorajda zagotovo stisnili zobe in v torek pomagali. V prvi vrsti Kevin Kampl, ki je v nedeljo sicer treniral, a večji del treninga prebil ob igrišču in spremljal soigralce, kako vadijo pod budnim očesom selektorja. Kljub temu se za njegov nastop ne gre bati. "Brez skrbi, stisnil bom zobe," je vse zbrane pomiril vse bolj priljubljeni vezist Red Bull Salzburga. Tim Matavž je očitno že povsem nared, saj je brez težav opravil celoten trening. Žal podobnega ne moremo trditi za Zlatana Ljubijankića, ki je že na samem začetku treninga začutil bolečine v stopalu in odkorakal v garderobo. Na igrišče se ni več vrnil. Težave pri izkušenem reprezentantu so se pojavile po sobotnem regeneracijskem treningu, a naj bi bil do torka skorajda zagotovo nared. S preostalimi je, k sreči, vse v najlepšem redu.

Po uvodnem ogrevanju in raznoraznih vajah je selektor ekipo razdelil na dva dela. Tista, ki naj bi bila udarna tudi v torek, se je branila, rezervisti pa so napadali. Potem je sledila igra na dva gola, pri kateri je bil pri udarni postavi spet poudarek predvsem na branjenju. Ob tako ali tako odsotnem Kamplu je bil v drugo ekipo premeščen Milivoje Novaković. Prav strelec treh golov v mrežo Norvežanov je bil tisti, ki je zabil edini gol po samostojni akciji, v kateri je vnovič potrdil nesporno mojstrstvo. Tudi v zadnjem delu treninga, ko so reprezentanti v premešanih postavah igrali na dva gola na skrajšanem, prepolovljenem igrišču, je bil 34-letni napadalec tisti, ki se je najbolj izkazal. Dvakrat je zadel. Prvič je izkoristil napako branilcev in efektivno zabil žogo v mrežo, v drugo je žogo prek vratarja Jasmina Handanovića spravil s prefinjenim strelom v slogu največjih mojstrov nogometa.

Dopoldne na pot, popoldne na trening

Po koncu treninga so nogometaši počasi, a z nasmehi na obrazih zapustili zelenico kranjskega štadiona in se napotili proti avtobusu. Tam jih je, odlično razpoložen in pripravljen za neformalni pogovor z novinarji, ki jih je bilo tudi tokrat kar nekaj, čakal selektor Katanec. Ko se je avtobus napolnil, se je tovor, ki v zadnjih mesecih spet vse bolj pridobiva vrednost, odpeljal na večerjo proti bazi na Brdu pri Kranju. Po prespani noči se bodo reprezentanti v dopoldanskem času odpeljali proti Brniku, od koder bodo poleteli v Švico. V Bernu jih popoldne čaka še zadnji, uradni trening pred tekmo, v torek ob 20. uri pa bodo na igrišču skušali potrditi odlično formo in na kolena spraviti prvouvrščeno reprezentanco skupine E kvalifikacij za SP 2014, ki si je že zagotovila nastop v Braziliji. Srečno, fantje.

Ne spreglejte