Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
31. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

3

Natisni članek

Zlatko Zahović Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Matic Črnic

Četrtek, 31. 3. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Za Zlatka Zahovića ni bil dober, za Srečka Katanca je

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

3

Le nekaj več kot leto za tem, ko ga je Zlatko Zahović v Mariboru odslovil, je Matic Črnic, zdaj član Domžal, debitiral v dresu članske reprezentance Slovenije. "Izpolnil sem sanje," je po tem dejal 23-letni vezist.

Je otrok Maribora, v njegovem dresu je debitiral, ko je bil star 17 let, in vijoličasto majico nosil šest let. V vseh tekmovanjih je zbral 67 nastopov in zabil sedem golov. Tudi tistega v mrežo Zulte-Waregema v evropski ligi pri zmagi nad Belgijci v gosteh, ki je Mariboru utrla pot do zgodovinskega uspeha, preboja iz skupinskega dela tekmovanja. A ko je Maribor februarja 2014 igral tekmi proti Sevilli, ga ni bilo več zraven prve ekipe.

 

Iz do danes nepojasnjenih razlogov je izpadel iz resnih kombinacij. Do konca sezone, v kateri je Maribor osvojil naslov, je igral bore malo. Še slabše je bilo z začetkom sezone 2014/15. Medtem ko so njegovi soigralci nastopali v ligi prvakov, ga ni bilo v članski ekipi. Iz nje je bil odstranjen in je ostal brez resnega nogometa. Tako je bilo vse do januarja 2015, ko je sprejel zanj najboljšo rešitev. Prestopil je v Domžale.

 

O Zlatku Zahoviću ne želi govoriti

Odkar je prišel na rob Ljubljane, gre rojenemu Mariborčanu odlično. Zelo dobro je igral že v drugi polovici prejšnje sezone, v tej je še boljši. Celo tako dober, da se je znašel na seznamu selektorja Slovenije in v njenem dresu v ponedeljek, ko je ta gostovala v Belfastu, dočakal debitantski reprezentančni nastop. Pri porazu proti Severni Irski z 0:1 je sodeloval v zadnjih 15 minutah.

 

O Zlatku Zahoviću in ljudeh, ki so ga odpisali v Mariboru, v dneh, ko je vsem v Ljudskem vrtu dokazal, da so se pošteno zmotili, ni hotel govoriti. O debiju in izkušnjah, ki jih je ta prinesel, se je z veseljem razgovoril.

Z igrami v domžalskem dresu je prepričal selektorja Srečka Katanca. | Foto: Z igrami v domžalskem dresu je prepričal selektorja Srečka Katanca.

Hvala za vpoklic, hvala za priložnost za igro

"Sijajno, kaj naj rečem. Hvala selektorju, da me je vpoklical in hvala, da mi je ponudil priložnost za igro. Reprezentanca je nekaj, česar si vsak želi že od majhnih nog. Je cilj vsakega nogometaša. Zelo sem vesel, da sem debitiral," je bil še dva dneva po debiju v članski izbrani vrsti vesel Matic Črnic.

 

"Ko sem prišel na igrišče, nisem imel preveč treme. Z Mariborom sem pred podobnim številom gledalcev, kot se jih je zbralo v Belfastu (okoli 13 tisoč), že igral. Minuto, dve sem bil malce napet, a potem sem igral tako, kot znam, in dal vse od sebe," je povedal član Domžal.

Škoda, da Valter Birsa ni izkoristil njegove podaje

"Zadovoljen sem s tem, kako sem igral. Škoda je le, da nismo izkoristili priložnosti, ki jo je imel po moji podaji Valter Birsa, in smo izgubili, a tako pač je. Mislim, da bi si zaslužili boljši rezultat. Če bi izkoristili enajstmetrovko, bi morda tudi zmagali," je dodal.

 

Na seznamu Srečka Katanca se je znašel prvič. Seveda upa, da se bo v prihodnosti še kdaj. "Po tekmi je selektor prišel v garderobo, nam vsem stisnil roko, pohvalil igro in pristop. Več se z nami ni pogovarjal," je dejal nekdanji mladi reprezentant, ki si zdaj utira pot v člansko izbrano vrsto.

 | Foto:

Vedel je, da ga spremlja, a je bil vseeno presenečen

"Ko sem bil vpoklican v reprezentanco, sem bil presenečen. Vem, da je bil selektor na nekaj tekmah Domžal, a vpoklica vseeno nisem pričakoval, čeprav mislim, da sem si ga zaslužil. Upam, da jih bo v prihodnosti še več. Za mano je izjemna izkušnja. Reprezentanti so me zelo lepo sprejeli. Na treningih sem se lahko od njih naučil marsikaj. Gre za res izjemne nogometaše," je še povedal nogometaš, ki si je v reprezentanci sobo delil še z enim debitantom, Enejem Jelenićem.

 

Najbolj navdušen je bil nad tem, kar je v dneh, ki jih je prebil v njegovi družbi, pokazal Josip Iličić. "A zelo cenim tudi preostale. Valterja Birso, Boštjana Cesarja in druge. Vidi se, da gre za sijajne nogometaše z ogromno izkušnjami z igranjem v tujini. Ponosen sem, da sem bil član ekipe s tako kakovostnimi igralci," je še dejal nekdanji član Maribora, ki zdaj že pridno trenira z Domžalami in se pripravlja na nadaljevanje prvenstva.

Moral bo plačati kak zajtrk ali kaj podobnega

Domov se je vrnil v noči s ponedeljka na torek, zato je dopoldanski trening izpustil. Na popoldanskem je bil že zraven. "Ko sem prišel, me je čakalo veliko čestitk s strani soigralcev in trenerskega štaba, pa tudi opozorilo, da bom moral plačati kak zajtrk ali kaj podobnega," je skozi smeh povedal s sedmimi zadetki najboljši strelec Domžal v tej sezoni.

 

"V Domžalah vlada res sijajno vzdušje. Tudi dela se zelo dobro, zato ne čudi, da je  iz Domžal v zadnjih letih prišlo kar nekaj reprezentantov. Imamo zelo dobre trenerje na čelu z Luko Elsnerjem. Zdaj se je strokovnemu štabu pridružil še Simon Rožman. V prihodnosti bo zagotovo še bolje. Povlekel sem sijajno potezo, ko sem prišel sem," klubskega okolja ni mogel prehvaliti Črnic.

 

V dresu Maribora je odigral številne tekme. Tudi nekaj pomembnih evropskih.  | Foto: V dresu Maribora je odigral številne tekme. Tudi nekaj pomembnih evropskih.

Lahko se zgodi marsikaj, razlike so majhne

S soigralci je pred naslednjim prvenstvenim krogom - v soboto bodo gostili Krško, v igri za lovoriko je tudi v pokalu, tam Domžalčane v polfinalu čakata tekmi s Celjem - , optimist.

"Lahko se zgodi še marsikaj. Obupali nismo niti nad višjimi cilji. Za Olimpijo in Mariborom ne zaostajamo veliko, z obema se bomo še pomerili. Bomo videli. Prepričan sem, da bo zanimivo," je napovedal in dodal, da posledice viroze, ta je pred časom iz pogona vrgla skorajda polovico ekipe, v domžalski garderobi ni več čutiti. "Ne, zdaj je bolan le še pomočnik trenerja," se je ob tem zasmejal.

Ne spreglejte